Primorski savitak s rogačima

Za primorski svitak s rogačima možda niste ni čuli, ali od danas ćete ga vjerojatno češće praviti. Godinama smo ljetovali kod mamine tetke u Rijeci, i često nas je dočekala upravo sa ovim rimorskim savitkom, pa smo se tako i mi naučile na njega. Kad bi gladne došle s kupanja, izvrsno nam je prijao..

Sastojci:

Tijesto



  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca

  • 50 dag brašna

  • 10 dag margarina

  • 8 dag šećera

  • 3 žumanca

  • 1 limun

  • 2,5 dl mlijeka

  • 1/4 žličice soli

Nadjev



  • 40 dag mljevenog rogača

  • 30 dag suhih smokava

  • 2 žlice meda

  • 10 dag šećera

  • 1 limun

  • 1 žličica cimeta

  • 1 žličica mljevenih klinčića

  • 2 dl mlijeka

  • 1 bjelance za premazivanje

  • šećer u prahu za posipanje

postupak pripreme:

Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, naribanu limunovu koricu, sol i šećer. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio premjestite, valjkom razvaljajte na 1 cm debljine, ali pazite da po duljini odgovara limu u kojem će se peći, pa premažite onom drugom polovicom margarina i ohlađenim nadjevom od rogača. Odmah savijte jedan a zatim i drugi dio i stavite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže, otprilike 40 minuta.


Tada premažite bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu, i pecite na srednjoj vatri oko 1 sat. Pečeni, još topli savitak pospite šećerom u prahu, a režite posve hladan.


Nadjev: Mljevene rogače pomiješajte sa šećerom, nasjeckanim smokvama, naribanom limunovom koricom, medom, cimetom i klinčićem, prelijte kipućim mlijekom i izmiješajte u jednoličnu smjesu, pa ostavite da se posve ohladi.


Savjet: Da biste što dulje zadržali svježinu limuna, držite ih u hladnjaku ili plastičnoj kutiji. Svaki limun stavite u plastičnu vrećicu da se ne dodiruju. Kutiju dobro zatvorite.

Prosjek: 3 (+2)

I ovo trebate pogledati:

Makovnjača - PROČITAJTE Nabujak od maka - PROČITAJTE Kuglof - PROČITAJTE Krafne - PROČITAJTE Dizani pužići s marmeladom - PROČITAJTE
  • Vrijeme pripreme: 1 sat
  • Broj osoba: 4
  • Sastojci: margarin

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

A što predlažu drugi ljudi...

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

"Još jedan recept iz TOP 50"