Posavski šećerni roščići

Autor: mara   (palac x 695) |moji recepti


recepti_bez_slike

Kako su dobri ovi roščići, nisam ni sanjala! I čak i topli i hladni, evo Ana, ostavljam ti recept, rekla si da bi voljela probati. Uzmi sat vremena, pa napisala sam ti namirnice i savjete i sretno

Sastojci:


  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca

  • 40 dag brašna

  • 2 žumanca

  • 15 dag masti

  • 2 dl mlijeka

  • 1 limun

  • 5 dag šećera za tijesto

  • malo soli

  • 15 dag šećera za uvijanje

postupak pripreme:

Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, mast, žumanjke, naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu, sol i šećer. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne počnu pojavljivati mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada nožem iz zdjele režite tijesto za veće roščiće, razvucite ga na duljinu 10-12 Cm, stavite na dasku posutu šećerom, pa preko šećera uvijajte tijesto u obliku vadičepa i savijte u obliku potkove. Složite u namazani lim, pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu oko 30 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 30 minuta. Roščiće možete poslužiti tople ili hladne.


Savjet: Ako u tijesto s kvascem stavite jednu žličicu bijelog octa tijesto će se brzo podići i bit će nakon pečenja rahlo.

Prosjek: 4 (+984)
  • Vrijeme pripreme: 1 sat
  • Broj osoba: 4

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
1 + 19 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.

"Još jedan recept iz TOP 50"