Pizza s gorgonzolom i smokvama

Autor:   (palac x 147) |moji recepti
recepti_bez_slike

Vjerujte da nisam nikada jela kombinaciju sira i smokava s tijestom i čak sam sumnjala u okus, ali kada sam probala okus pljesnjivog sira i medastih smokvi, totalno sam ostala razuvjerena, a M. je tražio još iako sam bila sigurna da će zagrintat na ovakav tip "slastice".
Za ovaj recept upotrijebila sam ljubičaste smokve jer su mi teksturom puno gušće, slađe, više medastog okusa od onih osvježavajućih zelenih. A opet, ima toliko vrsta zelenih da ni one nisu sve iste, tako da sam sigurna da se mogu sve upotrijebiti. A kad me pitate za sortu mojih "ljubičastih" smokava, evo vam odgovora mame od mog vjenčanog kuma: "Aj bogati, al' ti ja znan. To su ljubičaste i gotovo!"

Recepti - 7 - slika

Potrebni sastojci za 1 veliku ili 2 manje pizzete

Za tijesto:

  • 1 kocka (40 g) svježeg kvasca
  • 1 žličica kristal šećera
  • 2 žlice maslinovog ulja, domaćeg
  • 250 ml tople vode
  • oko 500-700 g glatkog pšenićnog brašna
  • 1 žličica morske soli, vrhom ravna

Za nadjev:

  • 1 žlica tekućeg meda ili kristal šećera
  • 100 g Gorgonzola sira, narezanog na tanke kriške
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • svježe smokve, prepolovljene
  • grančice timijana

Priprema:

U mlakom mlijeku rastopite svježi kvasac s žličicom šećera, dobro promiješajte da se cijeli kvasac otopi, pa pospite s malo brašna po vrhu. Ostavite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi da se kvasac digne.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno s šećerom i soli pa dodajte maslinovo ulje. Izmrvite tijesto rukama da se ulje upije, a potom dodajte dignuti kvasac. Zamijesite tijesto koje se lijepi za ruke, ali ne previše. Tijesto ne smije biti ljepljivo za radnu površinu, a mora biti žilavo. Ako je potrebno dodajte još brašna, ja to uvijek odmjerim odokativno. Tijesto premjestite na pobrašnjenu radnu ploču pa ga mijesite oko 5 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u plastičnu zdjelu i pokrijte suhom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se diže oko 15-20 minuta.

U međuvremenu, smokve operite, posušite i prepolovite. Gorgonzolu narežite na tanje kriške.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite tepsiju za pizzu s malo ulja. Ostavite sa strane.

Tijesto istresite iz zdjele nakon što se dignulo (nije potrebno da se tijesto skroz digne, što tanje to bolje). Podijelite tijesto na dva dijela ako ćete raditi 2 pizzete. Tijesto rastegnite rukama pazeći da ne popuca ili ga razvaljajte što je tanje moguće. Premijestite u tepsiju ili kalup za pečenje pizze (ja ga uvijek razvlačim rukama u tepsiji da ga ne moram premiještati).

Tijesto premažite s maslinovim uljem, posložite kriške sira, dodajte smokve. Poprskajte smokve medom ili šećerom (ja sam koristila šećer jer se isti fino karamelizira u pečenju). Pospite s grančicama svježeg timijana.

Pecite dok tijesto ne uhvati koricu, a gorgonzola se fino otopi, oko 15-20 minuta pazeći da dno ne zagori.

Poslužite mlako.
 

Za tijesto: 1 kocka (40 g) svježeg kvasca 1 žličica kristal šećera 2 žlice maslinovog ulja, domaćeg 250 ml tople vode oko 500-700 g glatkog pšenićnog brašna 1 žličica morske soli, vrhom ravna Za nadjev: 1 žlica tekućeg meda ili kristal šećera 100 g Gorgonzola sira, narezanog na tanke kriške 2 žlice maslinovog ulja svježe smokve, prepolovljene grančice timijana Priprema: U mlakom mlijeku rastopite svježi kvasac s žličicom šećera, dobro promiješajte da se cijeli kvasac otopi, pa pospite s malo brašna po vrhu. Ostavite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi da se kvasac digne. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno s šećerom i soli pa dodajte maslinovo ulje. Izmrvite tijesto rukama da se ulje upije, a potom dodajte dignuti kvasac. Zamijesite tijesto koje se lijepi za ruke, ali ne previše. Tijesto ne smije biti ljepljivo za radnu površinu, a mora biti žilavo. Ako je potrebno dodajte još brašna, ja to uvijek odmjerim odokativno. Tijesto premjestite na pobrašnjenu radnu ploču pa ga mijesite oko 5 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u plastičnu zdjelu i pokrijte suhom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se diže oko 15-20 minuta. U međuvremenu, smokve operite, posušite i prepolovite. Gorgonzolu narežite na tanje kriške. Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite tepsiju za pizzu s malo ulja. Ostavite sa strane. Tijesto istresite iz zdjele nakon što se dignulo (nije potrebno da se tijesto skroz digne, što tanje to bolje). Podijelite tijesto na dva dijela ako ćete raditi 2 pizzete. Tijesto rastegnite rukama pazeći da ne popuca ili ga razvaljajte što je tanje moguće. Premijestite u tepsiju ili kalup za pečenje pizze (ja ga uvijek razvlačim rukama u tepsiji da ga ne moram premiještati). Tijesto premažite s maslinovim uljem, posložite kriške sira, dodajte smokve. Poprskajte smokve medom ili šećerom (ja sam koristila šećer jer se isti fino karamelizira u pečenju). Pospite s grančicama svježeg timijana. Pecite dok tijesto ne uhvati koricu, a gorgonzola se fino otopi, oko 15-20 minuta pazeći da dno ne zagori. Poslužite mlako.  

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
i pet jednako je deset
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika natašaklo's

Nemogu vjerovati, pizza sa smokvama! probala napraviti, i super je, obožavam smokve. Nešto sasvim drugačije od uobičajenog. Jedino sam koristila gotovo kupljeno tijesto ;) I stavila sam malo šunke za pizzu, da ipak nije "premršava". Dobar tek, ovo morate probati napraviti, osobito jer znam da Vas puno voli kombinacije sa smokvama

"Još jedan recept iz TOP 50"