Pečena kokoš s pikantnim umakom

recepti_bez_slike
1 kokoš od 1,80 kg 3 žumanca 3 dl kiselog vrhnja 1 žličica senfa 1 žlica šećera 2 žlice ruma 1 žlica octa 1 grančica kopra ulje papar sol Priprema: Očišćenu kokoš posolite izvana i iznutra, položite je u prikladnu posudu, prelijte je vrućim uljem, stavite je u zagrijanu pečnicu i pecite na srednjoj vatri. Za vrijeme pečenja kokoš nekoliko puta okrenite i prelijevajte je sokom od pečenja, a po potrebi dodajte malo tople vode da masnoća ne izgori. Pecite oko 2 sata da potpuno omekša. Dok se kokoš peče skuhajte sitninu i iznutricu kokoši. Posebno u posudi izmiješajte žumanca i ocat, pa na laganoj vatri miješajte da se smjesa zgusne i ujednači. Tada zalijte juhom od sitnine i izmiješjte pa dodajte jetrica, želudac i srce, narezano na sitne komadiće, zatim senf, vrhnje, šećer i rum. Posolite, popaprite, pospite nasjeckanim koprom i sve dobro izmiješajte. Pečenu kokoš narežite i poslužite s umakom. Kao prilog ovom jelu najviše odgovara crveni pire od krumpira i zelena salata »puterica«.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+984)

Sastojci:

  • 1 kokoš od 1,80 kg
  • 3 žumanca
  • 3 dl kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica octa
  • 1 grančica kopra
  • ulje
  • papar
  • sol

Priprema:

Očišćenu kokoš posolite izvana i iznutra, položite je u prikladnu posudu, prelijte je vrućim uljem, stavite je u zagrijanu pečnicu i pecite na srednjoj vatri. Za vrijeme pečenja kokoš nekoliko puta okrenite i prelijevajte je sokom od pečenja, a po potrebi dodajte malo tople vode da masnoća ne izgori. Pecite oko 2 sata da potpuno omekša. Dok se kokoš peče skuhajte sitninu i iznutricu kokoši. Posebno u posudi izmiješajte žumanca i ocat, pa na laganoj vatri miješajte da se smjesa zgusne i ujednači. Tada zalijte juhom od sitnine i izmiješjte pa dodajte jetrica, želudac i srce, narezano na sitne komadiće, zatim senf, vrhnje, šećer i rum. Posolite, popaprite, pospite nasjeckanim koprom i sve dobro izmiješajte. Pečenu kokoš narežite i poslužite s umakom. Kao prilog ovom jelu najviše odgovara crveni pire od krumpira i zelena salata »puterica«.

 

Prosjek: 4 (+984)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)