Mokra čokoladna torta

Autor: naata   (palac x 70025) |moji recepti

1
BISKVIT  (sastojci x 2):  3 jaja, 9 žlica šećera, 9 žlica brašna. 1 prašak za pecivo, 1 žlica kakaa, 9 žlica mlijeka Miksati jaja i šećer, lagano dodavati zajedno pomiješane brašno, prašak za pecivo i kakao i na kraju mlijeko. Peči na 180°C u prije zdobro zagrijanoj pečnici oko 30 min. Ispeči 2 biskvita i ohlađene prerezati po pola. PRELJEV:  1,1 l mlijeka, 10 žlica šećera, 1 burbon vanilin šećer, 250 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje, 30 dag oraha ili            20 dag kokosa U provrelo mlijeko dodati šećer, burbon vaniliju,  na kocke izrezan maslac i čokoladu. Miješati na srednje laganoj vatri dok se sve ne otopi, dodati orahe ili kokos i maknuti s vatre ( preljev je skroz u tekućem obliku, malo gustoće mu daju samo orasi). PRELJEV ZA JAFFA VERZIJU: 1 l mlijeka, 10 žlica šećera, 250g maslaca,  160g (2 kom.) Dorina Fifty čokolade s narančom, 30 dag oraha, 1 veča naranča ( iscijediti sok i naribati koricu ). Postupak je kao i kod običnog preljeva, samo narančinu koru staviti kad se sve otopi i pustiti da na jakoj vatri  prokuha 1 min. (miješati!), ugasiti vatru i dodati iscjeđen sok i orahe ili kokos. POSTUPAK SLAGANJA TORTE: Očistiti kalup ili protvan u kojem su se pekli biskviti i prekriti ga prozirnom kuhinjskom folijom tako da strši par cm van ruba kalupa. Staviti prvu koru ( to će zapravo biti vrh torte pa uzmite ljepši zbog ukrašavanja) i prelijati je sa 4 šefaljke vručeg preljeva, ponoviti sa druge dvije. Zadnja neka bude malo čvršća i nju prvo na stolu prelijati sa 2 šefaljke preljeva, prevrnuti je na složene biskvite, pa sve zalijati sa ostatkom preljeva. Kada se kore zalijevaju, preljev mora prelaziti rubove biskvita da nebi samo sredina bila previše natopljena i nastalo udubljenje. Tortu je najbolje napraviti dan ranije da se biskviti dobro natope i ostaviti u frižideru preko noći. Ujutro tortu pomoću folije malo odvojiti od kalupa, staviti tacnu za tortu i izvrnuti pa skinuti foliju. Tortu možete ukrasiti čokoladnom glazurom  ili šlag pjenom (3-4 paketa) - ja je uvijek ukrašavam šlagom jer baš odgovara okusu torte. Ako nevolite kremaste i teške torte ovo je pun pogodak (osobito za mušku populaciju) jer je super super sočna!!!   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+8)
Ovu tortu barem jednom godišnje napravim nekome za rođendan, stvarno je odlična pa nadam se da će te isprobati!!! Inače ni netreba Vam kalup za torte da je napravite, dovoljan će biti i običan protvan srednje veličine.
Recepti - 3 - slika

Sastojci

BISKVIT  (sastojci x 2):  3 jaja, 9 žlica šećera, 9 žlica brašna. 1 prašak za pecivo, 1 žlica kakaa, 9 žlica mlijeka

Miksati jaja i šećer, lagano dodavati zajedno pomiješane brašno, prašak za pecivo i kakao i na kraju mlijeko. Peči na 180°C u prije zdobro zagrijanoj pečnici oko 30 min. Ispeči 2 biskvita i ohlađene prerezati po pola.

PRELJEV:  1,1 l mlijeka, 10 žlica šećera, 1 burbon vanilin šećer, 250 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje, 30 dag oraha ili            20 dag kokosa

U provrelo mlijeko dodati šećer, burbon vaniliju,  na kocke izrezan maslac i čokoladu. Miješati na srednje laganoj vatri dok se sve ne otopi, dodati orahe ili kokos i maknuti s vatre ( preljev je skroz u tekućem obliku, malo gustoće mu daju samo orasi).

PRELJEV ZA JAFFA VERZIJU: 1 l mlijeka, 10 žlica šećera, 250g maslaca,  160g (2 kom.) Dorina Fifty čokolade s narančom, 30 dag oraha, 1 veča naranča ( iscijediti sok i naribati koricu ).

Postupak je kao i kod običnog preljeva, samo narančinu koru staviti kad se sve otopi i pustiti da na jakoj vatri  prokuha 1 min. (miješati!), ugasiti vatru i dodati iscjeđen sok i orahe ili kokos.

POSTUPAK SLAGANJA TORTE:

Očistiti kalup ili protvan u kojem su se pekli biskviti i prekriti ga prozirnom kuhinjskom folijom tako da strši par cm van ruba kalupa. Staviti prvu koru ( to će zapravo biti vrh torte pa uzmite ljepši zbog ukrašavanja) i prelijati je sa 4 šefaljke vručeg preljeva, ponoviti sa druge dvije. Zadnja neka bude malo čvršća i nju prvo na stolu prelijati sa 2 šefaljke preljeva, prevrnuti je na složene biskvite, pa sve zalijati sa ostatkom preljeva.

Kada se kore zalijevaju, preljev mora prelaziti rubove biskvita da nebi samo sredina bila previše natopljena i nastalo udubljenje.

Tortu je najbolje napraviti dan ranije da se biskviti dobro natope i ostaviti u frižideru preko noći. Ujutro tortu pomoću folije malo odvojiti od kalupa, staviti tacnu za tortu i izvrnuti pa skinuti foliju.

Tortu možete ukrasiti čokoladnom glazurom  ili šlag pjenom (3-4 paketa) - ja je uvijek ukrašavam šlagom jer baš odgovara okusu torte.

Ako nevolite kremaste i teške torte ovo je pun pogodak (osobito za mušku populaciju) jer je super super sočna!!!

 

Prosjek: 3.5 (+8)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika ljilja cetkovic's

Pozdrav!Torta je toliko super! Malo se posluzite mastom,svako po svom ukusu moze izabrati ukus torte.Cokoladna,sa kokosom,orasima...
Pravim je cesto,jednostavna je,izdasna,i sto je isto vazno,jeftina je!!!

2
Slika korisnika dragana1234's

Torta je odlicna! ja sam umjesto cokolade za kuhanje stavila milku i super je ispalo :) nije prejaka, taman ..

3
Slika korisnika Viška's

Jel sve mora onako plivati malo pa se to stvrdne preko noći kad odstoji? Mislim da će i meni trebati telefonska pomoć. Ukras na kraju sa šlagom, sviđa mi se ta ideja.Mama ju je jednom pravila sa bijelom čokoladom

4
Slika korisnika naata's

Točno tako, sve je lagano polutekuće i sve se to stisne kad odstoji na hladnome.....moji ne vole bijelu čokoladu, pa nisam probala, ali dodatak naranče i čokolade sa narančom nam se jaaako sviđa

5
Slika korisnika naata's

Pa sama priprema traje možda i manje od 2h (ovisi koliko treba da se biskviti ohlade - ja ih nakon 10-tak min. stavim u frižider, a prejev se radi kad se peče drugi biskvit), ali ona MORA ODSTAJATI par sati, ali najbolje preko noći i tek se onda završava!
Budući da nema kreme, već se zaljeva skroz tekućom smjesom da se biskviti natope, ne bih stavljala komadiće voća, ali sa iscjeđenom i ribanom narančom super paše.
Količinom čokolade zadovoljava i ukus največih čokoljubaca, a npr. moja svekrva stavi samo 100g i opet ispadne super, samo manji okus čokolade.
Kad sam je radila prvi put, imala sam samo telefonsku pomoć a vjerujte mi da nisam uopće bila iskusna, zapravo mi je tada bila druga torta u životu!!!

6
Slika korisnika Asja's

Jel to dosta čokolade ispadne? Nebi se bunila da imam pomoćnicu oko ove torte, nekako mi se čini da se na nju izgubi malo više od 2 sata. Jeste probali dodati neko osvježavajuće voće još?