Medenjaci

recepti_bez_slike
35 dag brašna  1/4 vrećice praška za pecivo  15 dag margarina  20 dag šećera  2 jaja  10 dag oraha ili badema  1 žličica cimeta  2-3 žlice meda  korica limuna  bjelanjak za premazivanje  Priprema: Prašak za pecivo jednakomjerno umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, struganu koru limuna i sve dobro izradite u glatko tijesto. Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke koje ćete izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha. Oblikujte kuglice, složite ih na namašćen lim za pečenje, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha. Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta.    Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+648)
Ovako je moja baka radila medenjake. Još sad mogu osjetiti njihov miris u bakinoj kuhinji. Medenjaci obično omekšaju tek nakon 7 dana.

Sastojci:

  • 35 dag brašna 
  • 1/4 vrećice praška za pecivo 
  • 15 dag margarina 
  • 20 dag šećera 
  • 2 jaja 
  • 10 dag oraha ili badema 
  • 1 žličica cimeta 
  • 2-3 žlice meda 
  • korica limuna 
  • bjelanjak za premazivanje 

Priprema:

Prašak za pecivo jednakomjerno umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, struganu koru limuna i sve dobro izradite u glatko tijesto. Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke koje ćete izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha. Oblikujte kuglice, složite ih na namašćen lim za pečenje, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha. Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta. 

 

Prosjek: 4 (+648)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika klaramara's

Sigurno ste se bezbroj puta pitale kako napraviti domaće medenjake?! Ništa preteško...
Ovaj recept je ok. Ja bi samo dodala malo više brašna i malo više meda i oko 2 dag sode bikarbone.