Marmelada od šipka

recepti_bez_slike
oko 2 kg šipka  0,75 kg šećera  0,75 l vode  priprema: Beru se crveni plodovi šipka, koji se prvo očiste od cvjetne stapke pa se operu i kuhaju u malo vode dok ne omekšaju, otprilike oko 45 minuta. Kuhani šipak se ocijedi i propasira, i zatim se dobivena masa izvaže i stavi kuhati oko 20 minuta. Koliko ima pasiranog šipka toliko se izvaže šećera, prelije istom tom količinom vode i stavi da prokuha u drugoj posudi. Zatim se obje tekućine spoje i nastave kuhati dok se ne zgusnu, oko 1 sat. Marmelada se ohladi, stavi u čiste i u pećnici sterilizirane staklenke, zaveže celofanom i stavi na suho i hladno mjesto do upotrebe.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.3 (+15)
Šipak je plod divlje ruže koji dozrijeva u jesen, a preporučuje se za punjenje palačinki i za mazanje na kruh.

Sastojci:

  • oko 2 kg šipka 
  • 0,75 kg šećera 
  • 0,75 l vode 

priprema:

Beru se crveni plodovi šipka, koji se prvo očiste od cvjetne stapke pa se operu i kuhaju u malo vode dok ne omekšaju, otprilike oko 45 minuta. Kuhani šipak se ocijedi i propasira, i zatim se dobivena masa izvaže i stavi kuhati oko 20 minuta. Koliko ima pasiranog šipka toliko se izvaže šećera, prelije istom tom količinom vode i stavi da prokuha u drugoj posudi. Zatim se obje tekućine spoje i nastave kuhati dok se ne zgusnu, oko 1 sat. Marmelada se ohladi, stavi u čiste i u pećnici sterilizirane staklenke, zaveže celofanom i stavi na suho i hladno mjesto do upotrebe. 

Prosjek: 3.3 (+15)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)