Košarice punjene brokulom, shitake gljivama i svježim sirom

recepti_bez_slike
150 g raženog brašna 1/2 žličice soli 70 g maslaca 2-3 žlice hladne vode - Brašno i sol pomiješati, maslac narezati na listiće i dodati brašnu. - Prstima utrljavati maslac u brašno dok se ne dobije mrvičasto tijesto - Dodati vodu i umjesiti tijesto te ga staviti u plastičnu foliju oko 45 minuta u frižider Za nadjev: 200 g cvjetova brokule 100 g svježeg sira 1 jaje 1 šaka sušenih shitake gljiva 1/2 glavice luka 2 žlice maslinovog ulja sol, papar, mljeveni muškatni oraščić - Cvjetove brokule lagano skuhati, kada prokuhaju još oko 5 minuta. Ocijediti ih od vode, prohladiti ih i usitniti (ja sam ih u cjediljki dodatno nasjeckala nožem) - Luk nasjeckati, zagrijati maslinovo ulje i lagano ga prepržiti. Gljive dodati na luk i sve zajedno pržiti dok gljive ne omekšaju i ne počmu tamniti - Svježi sir i jaje sjediniti i dobro ih umješati. - U posudu staviti ocjeđenu i usitnjenu brokulu, svježi sir sa jajem i gljive sa lukom. Sve lagano umješati, da se sjedini ali da se ne pretvori u kašu. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem (muškatni oraščić ne treba štediti jer se jako lijepo slaže u ovoj kombinaciji) Do punjenja košarica nadjev staviti u frižider. - Tijesto podijeliti na 6 dijelova, svaki razvaljati i sa njima obložiti namašćene i pobrašnjene kalupe za muffine. Tamo gdje tijesto malo pukne jednostavno ga "zakrpati" drugim komadićem tijesta. - Svaku košaricu napuniti nadjevom do vrha. - Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći oko 20-30 minuta. Kada je gotovo izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi i košarice će jednostavno izaći iz kalupa. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+695)
Brzo i dekorativno predjelo ili glavno jelo....., uz neizmjerne kombinacije punjenja , a i brašna koje ćete koristiti za košarice. Ja sam ovaj put koristila raženo.

Radila sam ih u kalupu za muffine i za 6 košarica/kalupića trebati će:

Za tijesto:

  • 150 g raženog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 70 g maslaca
  • 2-3 žlice hladne vode

- Brašno i sol pomiješati, maslac narezati na listiće i dodati brašnu.
- Prstima utrljavati maslac u brašno dok se ne dobije mrvičasto tijesto
- Dodati vodu i umjesiti tijesto te ga staviti u plastičnu foliju oko 45 minuta u frižider

Za nadjev:

  • 200 g cvjetova brokule
  • 100 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 1 šaka sušenih shitake gljiva
  • 1/2 glavice luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar, mljeveni muškatni oraščić

- Cvjetove brokule lagano skuhati, kada prokuhaju još oko 5 minuta. Ocijediti ih od vode, prohladiti ih i usitniti (ja sam ih u cjediljki dodatno nasjeckala nožem)
- Luk nasjeckati, zagrijati maslinovo ulje i lagano ga prepržiti. Gljive dodati na luk i sve zajedno pržiti dok gljive ne omekšaju i ne počmu tamniti
- Svježi sir i jaje sjediniti i dobro ih umješati.
- U posudu staviti ocjeđenu i usitnjenu brokulu, svježi sir sa jajem i gljive sa lukom. Sve lagano umješati, da se sjedini ali da se ne pretvori u kašu. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem (muškatni oraščić ne treba štediti jer se jako lijepo slaže u ovoj kombinaciji)
Do punjenja košarica nadjev staviti u frižider.

- Tijesto podijeliti na 6 dijelova, svaki razvaljati i sa njima obložiti namašćene i pobrašnjene kalupe za muffine. Tamo gdje tijesto malo pukne jednostavno ga "zakrpati" drugim komadićem tijesta.
- Svaku košaricu napuniti nadjevom do vrha.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći oko 20-30 minuta.

Kada je gotovo izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi i košarice će jednostavno izaći iz kalupa.

Prosjek: 4 (+695)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)