Gravče na tavče

Autor: admin   (palac x 26917) |moji recepti

2
recepti_bez_slike
 300 g crvenog luka 1 režanj bijelog luka 1 VŽ sjeckanog peršuna 100 g mrkve 1 VŽ vegete 1 MŽ slatke mljevene paprike 1 VŽ slatke koncentrata od rajčice 1/2 MŽ mljevene crvene ljute paprike 150 g slanine(špeka) 30 g masnoće 500 g bijelog graha(tetovca) Priprema gravče na tavče Grah skuhajte ili još bolje koristite onaj iz konzerve. Grah ocjedite, ali NE bacajte ocjeđenu tekućinu, bogata je škrobom pa netrebate zapršku. Luk narežite na sitne trakice, mrkvu naribajte te sve zajedno prepržite na masnoći dok luk ne postane zlatne boje. Dodajte slalninu narezanu na kockice i sitno narezani bijeli luk(ako je slanina masnija dodajte je malo prije nego češnjak). Kratko prodinstajte, da češnjak samo zamiriši, dodajte koncentrat od rajčice te slatku i ljutu papriku te vegetu, kratko prodinstajte na laganoj vatri. Ulijte tekučinu od graha te dodajte sjeckani peršun, samo promješajte. Ako sami kuhate grah, kuhajte ga samo u jednoj vodi, tako da sav škrob ostane u njoj, inače trebate da bi zgusnuli napraviti zapršku. Ja je izbjegavam gdje mogu, jer teško sjeda na želudac. Umješajte grah te maknite sa štednjaka.Presipajte u posudu za pečenje, najbolje su one glinene, ali i keramičke nisu loše. Ovdje možete prekinuti s pripremom gravčeta na tavče i pričekati goste. U pečnici zagrijanoj na 200°C peći nepokriveno cca.45min, ili do kad se ne stvori tanka korica na grahu. Nakon pečenja ostavite da se ohladi, servira se mlako. http://moja-kuhinja.com/jela-od-povrca/gravce-na-tavce.html     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+4)

Recept za Gravče na tavče poslao nam je Tomek

Sastojci

  •  300 g crvenog luka
  • 1 režanj bijelog luka
  • 1 VŽ sjeckanog peršuna
  • 100 g mrkve
  • 1 VŽ vegete
  • 1 MŽ slatke mljevene paprike
  • 1 VŽ slatke koncentrata od rajčice
  • 1/2 MŽ mljevene crvene ljute paprike
  • 150 g slanine(špeka)
  • 30 g masnoće
  • 500 g bijelog graha(tetovca)

Priprema gravče na tavče

Grah skuhajte ili još bolje koristite onaj iz konzerve. Grah ocjedite, ali NE bacajte ocjeđenu tekućinu, bogata je škrobom pa netrebate zapršku. Luk narežite na sitne trakice, mrkvu naribajte te sve zajedno prepržite na masnoći dok luk ne postane zlatne boje. Dodajte slalninu narezanu na kockice i sitno narezani bijeli luk(ako je slanina masnija dodajte je malo prije nego češnjak).

Kratko prodinstajte, da češnjak samo zamiriši, dodajte koncentrat od rajčice te slatku i ljutu papriku te vegetu, kratko prodinstajte na laganoj vatri. Ulijte tekučinu od graha te dodajte sjeckani peršun, samo promješajte.

Ako sami kuhate grah, kuhajte ga samo u jednoj vodi, tako da sav škrob ostane u njoj, inače trebate da bi zgusnuli napraviti zapršku. Ja je izbjegavam gdje mogu, jer teško sjeda na želudac. Umješajte grah te maknite sa štednjaka.Presipajte u posudu za pečenje, najbolje su one glinene, ali i keramičke nisu loše.

Ovdje možete prekinuti s pripremom gravčeta na tavče i pričekati goste.

U pečnici zagrijanoj na 200°C peći nepokriveno cca.45min, ili do kad se ne stvori tanka korica na grahu. Nakon pečenja ostavite da se ohladi, servira se mlako. http://moja-kuhinja.com/jela-od-povrca/gravce-na-tavce.html

 

 

Prosjek: 4 (+4)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika zvjezdana's

oduvijek sam mislila da je gravče na tavče zapravo zapečeni grah na tavici hehe, ali ovo je daleko bolje. Probala sam kod prijateljice koja je rekla da je radila po ovom receptu . Ja zam zapekla u lazanjeri i ispalo je jako fino.

2
Slika korisnika snežana's

Ovo mora da je ukusno i dobro jer svi dodaci koji idu u ovo jelo mogu samo da daju bolji ukus. Ja pravim posnu varijantu i jelo imam isti naziv. Moj recept za Gravče na tavče:
400 gr. pasulja belog tetovca, 400 gr. crnog luka sečenog na rebarca, subi biljni začin, 2 kašičice aleve paprike, maslinovo ulje, so, 2 lovorova lista, riba po želji.

Pasulj potopiti prethodno veče u toplu vodu, pokriti i ostaviti do sutradan da nabubri. Sutradan vodu u kojoj je bio potopljen pasulj odliti i dodati novu toplu vodu da prelije pasulj, so i lovorov list. Kuvati pasulj dok ne omekša ali da se ne raskuva. Kada je pasulj gotov ocediti ga od vode ali vodu nemojte bacati.Za to vreme luk iseći na rebarca. U dublju šerpu staviti ulje da pokrije dno, dodati luk, malo vode da luk ogrezne i suvi začin. Poklopiti posudu i dinstati luk uz povremeno dodavanje vode, sve dok se luk skoro ne raspadne. Dodati alevu papriku i promešati. Vatrostalnu činiju podmazati maslinovim uljem, sipati polovinu pasulja, preko staviti luk i ostatak pasulja. Ako je potrebno dodati malo vode u kojoj se pasulj kuvao tek toliko da ogrezne,jer ne sme da bude suv. Preko složiti filete ribe i staviti u rernu na 200"C da se peče. Kada uhvati koricu gotov je. Služiti uz sezonsku salatu po želji.
Ovako spremljen pasulj može da se peče i bez ribe a da se služi uz meso po želji. :H

  • Slika024.jpg
  • Slika023.jpg
  • Slika024.jpg
3
Slika korisnika Mi.'s

Grah

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Grah s ričetom - PROČITAJTE Pizza od povrtnog tijesta - PROČITAJTE Gravče na tavče - PROČITAJTE Gravče na tavče - za 5 osoba - PROČITAJTE Rizi bizi - PROČITAJTE