Bomba torta

Autor: sntomic   (palac x 4034) |moji recepti

6

Torta nad tortama, bomba u svakom pogledu, bomba od okusa, kalorija, kreme, ...
Ako umjesto oraha dodate mljevene lješnjake dobićete, nevjerojatno ali još bolju bombu:)

Bomba torta

Za biskvit je potrebno:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 8 žlica mljevenih oraha
  • 3 žlice brašna

Umutiti dobro jaja sa šećerom pa im dodati mljevene orahe pomiješane s brašnom. Ovo dodavati postupno miješajući lagano žlicom. Kada ste to izmiješali preliti u oblik za torte. Ja u zadnje vrijeme koristim onaj promjera 28 cm. Može i manji. Peći u dobro zagrijanoj pećnici (zagrijati na 230 °C) oko 5 minuta, zatim pećnicu smanjiti na oko 180 - 200 °C još oko pola sata. Pečenu koru izvaditi, staviti na rešetku da se hladi.

Dok se kora peče i hladi pripremiti fil I. Za njega je potreno:

  • 250 g maslaca ili margarina (šta ko voli)
  • 12 žlica šećera u prahu
  • 6 žumanjaka
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g plazma keksa (koristila sam i Krašov "pettite beure")
  • 2 dcl soka od narandže
  • 100 g čokolade za kuhanje

A, postupak ide ovako:

  1. Keks složiti na tacnu, preliti sokom i ostaviti da keks upije sok.
  2. Žumanjke i šećer miješati na pari dok se ne zgusnu (15.20 min) te ohladiti
  3. Umutiti maslac pa mu dodati žumnjke. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe a zatim namočeni keks. Izjednačiti pa polovicom fila premazati ohlađeni biskvit.
  4. U drugu polovicu dodati omekšalu čokoladu ( ja je ostavim u pećnici poslije pečenja biskvita) pa opet dobro ujednačiti i premazati prvu polovicu fila.

E, sada, treba pripremiti drugi fil za koji je potrebno:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žlica šećera (kristal)
  • 2 x 150 g šećera

a priprema se ovako:

  1. Prvo staviti u dvije posude po 150 g šećera.
  2. U jedan stavite malo vode i stavite kuhati da dobijete "ušpinovani" šećer.
  3. Drugi stavite na vatru (u suhu posudu) i grijte ga polako da se otopi - karamelizira. Karamelizirajte ga sve dok ne počne dobro pjeniti.
  4. Dok se šećer otapa u većem sudu mutite bjelanjke, kada su umućeni dodajte im jednu po jednu onih 6 žlica šećera. Za to vrijeme će se i ukuhati šećer. Prvo u pripremljene bjelanjke dodajte ukuhani šećer ali polako. Smjesa će postati sjajna i glatka i biće topla pa dodajte karamelizirani šećer koli je već zapjenio. Njega saspite u bjelanjke i neprestano mutite. Sada još mutite sve dok se dobro ne ohlade. Bar, jedno 5 minuta. Dobićete gustu, sjajno "masnu" kremu!
  5. I, drugi fil je spreman!
  6. Nanesite ga na tortu odozgo i sa strana. Pošto ja ništa ne ukrašavam, moj je maksimum za ovu tortu pljosnatom stranom noža ga malo izlupati da postane namreškana.

 

Prosjek: 4.7 (+7)
6 jaja 6 žlica šećera 8 žlica mljevenih oraha 3 žlice brašna Umutiti dobro jaja sa šećerom pa im dodati mljevene orahe pomiješane s brašnom. Ovo dodavati postupno miješajući lagano žlicom. Kada ste to izmiješali preliti u oblik za torte. Ja u zadnje vrijeme koristim onaj promjera 28 cm. Može i manji. Peći u dobro zagrijanoj pećnici (zagrijati na 230 °C) oko 5 minuta, zatim pećnicu smanjiti na oko 180 - 200 °C još oko pola sata. Pečenu koru izvaditi, staviti na rešetku da se hladi. Dok se kora peče i hladi pripremiti fil I. Za njega je potreno: 250 g maslaca ili margarina (šta ko voli) 12 žlica šećera u prahu 6 žumanjaka 150 g mljevenih oraha 150 g plazma keksa (koristila sam i Krašov "pettite beure") 2 dcl soka od narandže 100 g čokolade za kuhanje A, postupak ide ovako: Keks složiti na tacnu, preliti sokom i ostaviti da keks upije sok. Žumanjke i šećer miješati na pari dok se ne zgusnu (15.20 min) te ohladiti Umutiti maslac pa mu dodati žumnjke. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe a zatim namočeni keks. Izjednačiti pa polovicom fila premazati ohlađeni biskvit. U drugu polovicu dodati omekšalu čokoladu ( ja je ostavim u pećnici poslije pečenja biskvita) pa opet dobro ujednačiti i premazati prvu polovicu fila. E, sada, treba pripremiti drugi fil za koji je potrebno: 6 bjelanjaka 6 žlica šećera (kristal) 2 x 150 g šećera a priprema se ovako: Prvo staviti u dvije posude po 150 g šećera. U jedan stavite malo vode i stavite kuhati da dobijete "ušpinovani" šećer. Drugi stavite na vatru (u suhu posudu) i grijte ga polako da se otopi - karamelizira. Karamelizirajte ga sve dok ne počne dobro pjeniti. Dok se šećer otapa u većem sudu mutite bjelanjke, kada su umućeni dodajte im jednu po jednu onih 6 žlica šećera. Za to vrijeme će se i ukuhati šećer. Prvo u pripremljene bjelanjke dodajte ukuhani šećer ali polako. Smjesa će postati sjajna i glatka i biće topla pa dodajte karamelizirani šećer koli je već zapjenio. Njega saspite u bjelanjke i neprestano mutite. Sada još mutite sve dok se dobro ne ohlade. Bar, jedno 5 minuta. Dobićete gustu, sjajno "masnu" kremu! I, drugi fil je spreman! Nanesite ga na tortu odozgo i sa strana. Pošto ja ništa ne ukrašavam, moj je maksimum za ovu tortu pljosnatom stranom noža ga malo izlupati da postane namreškana.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+7)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
nula + = devet
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Amira Handzar's

Izvrsna torta. Stari recept,ali bez premca.

Slika korisnika sntomic's

da, u našoj kući broj 1. nikakva proslava ne može proći bez nje. hvala lijepa

Slika korisnika Zora Gibe's

Mislim da cu je praviti ovih dana super izgleda... =D> :star:

Slika korisnika Mirza Alispahić's

Pravim odma sutra,super je

Slika korisnika sntomic's

javite se s komentarima

"Još jedan recept iz TOP 50"