Bakini prhki blagdanski keksići

Autor: MajaM   (palac x 169) |moji recepti


Prosinac mi je jedan od najdražih mjeseci. Nije to samo zato jer sam rođena u prosincu, mjesecu koji označava kraj jedne i početak nove godine. Ima tu još nešto čarobno: toplina obiteljskog doma, miris svježe ispečenog kruha, arome kolača. Lampice jelke, jaslice i mahovina. Toplina u srcu, bakine ruke koje te uče praviti kolače, mamini savjeti...
Bakini kolačići uvijek su bili najbolji i najjednostavniji, a njihova čar leži upravo u tome što ih ne jedete cijelu godinu već samo za rijetke prilike. Božić, Uskrs. Nema u njima ništa čarobno, najjednostavniji su keksići od prhkog tijesta, a koji se tope u ustima. Što duže stoje, sve su bolji, mekši... Upravo zbog toga su čarobni...
Sretni blagdani vama i vašoj obitelji!

Bakini prhki blagdanski keksići

Potrebni sastojci (za dvije tepsije 41x36 cm):

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550 + još ukoliko je potrebno
  • 200 g kristal šećera
  • 2 cijela jaja, sobne temperature
  • 200 g maslaca (ili masti), sobne temperature
  • 120 g mljevenih badema
  • 1 limun, ribana korica
  • 1 žličica bourbon vanilije u prahu, po želji
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • pekmez ili marmelada po želji (ja sam upotrijebila domaće jagode i marelice)
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, šećerom, praškom za pecivo, mljevenim bademima, koricom limuna i vanilijom u prahu. Smjesu dobro izmiješajte, a potom dodajte maslac narezan na kockice ili listiće pa tijesto razmrvite rukama kako bi se maslac upio u tijesto. Dodajte jaja te ukoliko je potrebno još brašna, malo po malo, dok ne zamijesite glatko prhko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Nemojte pretjerivati s brašnom jer će vam keksići biti tvrdi.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tepsije za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca i pobrašnite u tankom sloju. Ostavite sa strane.

Tijesto za keksiće nije potrebno ostavljati da odstoji, niti ga je potrebno stavljati na hladno. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi, na debljinu oko 0.3 cm. Nemojte da tijesto bude debelo ako ćete keksiće spajati pekmezom. Ovo je idealna debljina jer u njima već ima praška za pecivo pa će se malkice i dignuti u pečenju.

Tijesto izrežite kalupićima za kolače u raznim oblicima po želji, a ako se s kalupićem ne podignu od površine, tupim nožem ih podignite i poslažite u pripremljenu tepsiju. Možete ih slagati jedne do drugih, s razmakom od primjerice 0.5 cm jer neće puno narasti. Vodite računa da imate dovoljno keksića za spajanje. Ostatak tijesta ponovno razvaljajte na tanko pa opet izrezujte dok sve ne upotrijebite.

Keksiće pecite 7-8 minuta. Dovoljno je da su keksići poprimili blijedo žućkastu boju, nemojte čekati da vam zagore jer se jako brzo zapeku. Odvojite ih od tepsije tupim nožem, istresite u zdjelu i pustite da se ohlade.

Ohlađene keksiće spajajte pekmezom po želji, a potom pospite šećerom u prahu.
Zatvoreni u limene kutijice keksići mogu trajati do 7 dana. Svakim danom su sve bolji i mekši  

Prosjek: 4.7 (+3)
U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, šećerom, praškom za pecivo, mljevenim bademima, koricom limuna i vanilijom u prahu. Smjesu dobro izmiješajte, a potom dodajte maslac narezan na kockice ili listiće pa tijesto razmrvite rukama kako bi se maslac upio u tijesto. Dodajte jaja te ukoliko je potrebno još brašna, malo po malo, dok ne zamijesite glatko prhko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Nemojte pretjerivati s brašnom jer će vam keksići biti tvrdi. Zagrijte pećnicu na 180°C. Tepsije za pečenje premažite s malo otopljenog maslaca i pobrašnite u tankom sloju. Ostavite sa strane. Tijesto za keksiće nije potrebno ostavljati da odstoji, niti ga je potrebno stavljati na hladno. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi, na debljinu oko 0.3 cm. Nemojte da tijesto bude debelo ako ćete keksiće spajati pekmezom. Ovo je idealna debljina jer u njima već ima praška za pecivo pa će se malkice i dignuti u pečenju. Tijesto izrežite kalupićima za kolače u raznim oblicima po želji, a ako se s kalupićem ne podignu od površine, tupim nožem ih podignite i poslažite u pripremljenu tepsiju. Možete ih slagati jedne do drugih, s razmakom od primjerice 0.5 cm jer neće puno narasti. Vodite računa da imate dovoljno keksića za spajanje. Ostatak tijesta ponovno razvaljajte na tanko pa opet izrezujte dok sve ne upotrijebite. Keksiće pecite 7-8 minuta. Dovoljno je da su keksići poprimili blijedo žućkastu boju, nemojte čekati da vam zagore jer se jako brzo zapeku. Odvojite ih od tepsije tupim nožem, istresite u zdjelu i pustite da se ohlade. Ohlađene keksiće spajajte pekmezom po želji, a potom pospite šećerom u prahu. Zatvoreni u limene kutijice keksići mogu trajati do 7 dana. Svakim danom su sve bolji i mekši   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+3)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
i nula jednako je četiri
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Anela Prosic's

predobri recepti:)......hvala!

Slika korisnika Vesna Stojkovska's

super recepti, nekoi gi imam i napraveno. pozzz:)

Slika korisnika Mamasalama's

Ima interesantnih recepata. Već sam ih dosta isprobala.