Tjestenina

6 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010
Tjestenina

S obzirom da je tjestenina nešto bez ćega ne mogu živjeti, zanimaju me vaše ideje, recepti, male tajne velikih majstora....što god imate. Hvala!!!

Slika korisnika davorka's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Evo mojih najdražih recepata od tjestenine pa isprobaj! I ja sam veliki ljubitelj paste mada u ovo vrijeme (čitaj: pred sezonu kupačih kostima) pokušavam malo smanjiti....

Rezanci s bobom i sunkom

S ovim receptom se tješim da je GI indeks niži pa je malo zdraviji. Trebaju vam rezanci (oni malo deblji ili napravite deblje ako doma radite sami),  20 dkg boba (friskog najbolje), 10 dkg sunke,  5 dag maslaca, pola  dl maslinovog ulja, pola luka,  malo parmezana.

Na masnoći  pirjajte sitno sjeckanii luk, dodajte bob i podlijte s malo vode. Nakon 20-tak minuta dodajte narezanu sunku (na trakice) i dobro promjesajte da se ne primi! Skuhajte rezance al dente  najbolje ili kako vec volite.. Ocijedite tijesto i umjesajte bob sa sunkom i dodajte maslac. Sve izmjesajte i posluzite. Pospite parmezanom. Vrlo jednostavno, jel'da?

 

A ovo je vec visa kategorija. Iskreno, jela sam kod  sogorice koja obožava losos pa mi je dala recept (nadobudno misli da cu i ja njenim stopama :)

Fettucini s lososom

Ide 25 dkg svjezeg lososa,

500 gr fettucina (svjezi po mogucnosti),

svezanj rukole,

cesnjak,

maslinovo ulje,

malo temeljca,

vrhnje za kuhanje. Prvo na maslinovom ulju poprziti kockice lososa, izvaditi i ostaviti na toplo. na to ulje baciti cesnjak i rukolu, podliti temeljcem, izmiksati. vratiti losos, dodati vrhnje za kuhanje i skuhane fettucine. posoliti, pobiberiti. Onda ostaviti da skroz lagano kuha. Najbolje je kad odstoji oko pola sata jer se tada sve arome fino prozmu i okusi izmjesaju.

 

Ovaj recept sam našla u jednom časopisu i bila sma dosta skeptična, ali je za prste polizat.  Moja mama ima domaće tikvice pa sam probala. Mljac.

Makaroni s tikvicama

Sastojci su 2 tikvice srednje veličine,

2 češnja češnjaka (najbolje mladog),

2 mlada luka,

2 žlice maslinovog ulja,

2-3 trokutića topljenog sira,

oko pola dl vrhnja za kuhanje,

oko 0,2 dl mlijeka,

40 dkg makarona,

sol i papar.

Na maslinovom ulju prvo ispeći sjeckani češnjak i mladi luk. Zatim naribati oprane tikvice koje ćete dodati na dinstani luk  i  posoliti, popapriti te pirajti u vlastitom soku (uz miješanje) dok ne omekašaju. Ako želite, možete i podliti s malo temeljca. Kada tikvice omekšaju, dodati sir, vrhnje i mlijeko (umjesto mlijeka se može koristiti samo vrhnje, ali ga je tada potrebno nešto više i recept ispadne skuplji) pa sve kratko prokuhati. Ako je umak previše gust, dodati mu još malo vrhnja za kuhanje ili mlijeka. Preliti umak preko kuhanih makarona i posuti parmezanom.

 

I za kraj,,,iz moje kuharice za vruče ljetne dane jedno osvježenje - tjestenina na salatu s rajčicama.

Treba vam 40 dkg tjestenine po želji,

sol, papar,

maslinovo ulje,

4 režnja češnjaka ,narezanog na ploške žlica kapara,

žlica nasjeckanih maslina,

vezica svježeg peršina, mladi luk narezan na ploške,

300 g cherry rajčica razrezanih na četvrtine,

 limun.

prvo trebate u jako puno vode akuhati tjesteninu, ocijediti, isprati hladnom vodom. Onda na  maslinovo ulje staviti češnjak I mladi luk, malo popirjati (paziti da ne zagori), dodati kapare, masline, nasjeckane peteljke peršina, pirjati dok češnjak malo potamni. Zatim u zdjelu staviti narezane rajčice, dodati tjesteninu,  ohlađeni poprženi češnjak. Sve to posipati  nasjeckanim peršinom, pomiješati - poslužiti hladno kao idealno lagano jelo za tople dane.

Slika korisnika Gregurović's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

TAGLIATELLE S BOBOM I GRAŠKOM

Ja vam doma radim tjesteninu i za to vam treba : 3 jaja (po mogućnosti domaća, ispade puno ljepše boje, više onako žuto) i 30 dkg oštrog brašna.

Umjesiti od brašna i jaja tijesto. Mijesiti ručno ili mikserom dovoljno dugo da postane glatka kugla i da se razvije glutenska "veza". Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na jedno sat vremena.

To podijeliti u 4 kugle i razvaljati na 1,5mm debelo tijesto valjkom ili mašinom za izradu tijesta. Pobrašniti s obje strane, smotati rolice i rezati na 2 cm debele trake. Kuhati u slanoj kipućoj vodi i to u jako puno vode.

Za umak je potrebno : 150 g svježeg graška,

150 g svježeg što mlađeg boba,

2 žlice maslinovog ulja,

češanj češnjaka,

200 ml vrhnja za kuhanje,

150 g parmezana,

sol, papar, metvica,

Prvo trebate skuhati grašak i bob. Onda odvojiti pola količine i samljeti u multipraktiku. Na maslinovom ulju zažariti nasjeckani češnjak i dodati samljeveno povrće. Uliti vrhnje za kuhanje i ostatak povrća te pola količine parmezana. Začiniti solju, paprom i metvicom. Ocijeđenu tjesteninu pomiješati s umakom na tanjuru posipati s parmezanom. Umak je iz knjige J. Olivera

 Moji Grgići i ja volimo kuhati. 

Slika korisnika goca's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

PROLJETNI FUSILLI S LEĆOM Za 6 osoba Sastojci: 1. DIO

-celer, pola korjena i list

-luk

-pola velikog poriluka

-par češnjeva češnjaka

-srednje velika mrkva

-1 velika rajčica

-pola korabice

-timijan

-malo chillia

2. DIO

-druga polovica korjena celera

-druga polovica poriluka

-mrkva

-rajčica

-crvena i/ili zelena paprika

-tikvica, 1 velika ili 2 manje

-srednje veliki patliđan (njega narežem na šnite pa malo posolim da pusti gorčinu)

-druga polovica korabice

-bosiljak

-sol i papar po ukusu

-crvena leća ,(količina po želji

- cca 50 g po osobi ili 20-30 g ako tko voli više tjestenine manje umaka )

-Fusilli

Postupak: Povrće iz 1. dijela narezati, staviti u vodu i kuhati dok nije mekano, djelomično ocijediti pa usitniti u pastu sa štapnim mikserom. Temeljac* sačuvati. Pastu dodati u 2. dio nasjeckanog povrća (izostaviti leću i rajčice) uz žlicu maslinovog ulja. Dodati 2 dl temeljca* i kuhati 10 tak min. Nakon toga dodati opranu i ocijeđenu leću i rajčice, promješati, začiniti, poklopiti i kuhati dok leća nije mekana, cca 15-20 min. Po potrebi dodavati vode jer leća puno popije. Ja sam npr zaljevala s kokošjom juhicom, cc 1.5 dl. Tjesteninu skuhati i aranžirati po pripremnjenom umaku. Paše uz sezonsku salatu, mi jedemo uz zelenu, radič ili regmet.

Slika korisnika Lea N's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

imam i ja konja za trku .) Tagliatelle s pršutom i bobom

Mislim da će u sezoni boba ovaj recept postati jedna od najdražih u vašim jelovnicima.

Sastojci: 500 g tjestenine (tagliatelle), 300 g zamrznutog boba, 200 g pršuta, 150 g mini rajčica, 1 glavica luka, 6 žličica naribanog sira parmezana, 60 g maslaca, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i papar.

Priprema: Pršut narežemo na šire trakice, mini rajčice očistimo, operemo i prepolovimo, a luk nasjeckamo. U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju. Za to vrijeme u ugrijanu tavu stavimo maslac, dodamo sjeckani luk, posolimo, promiješamo i pržimo dvije, tri minute. Zatim dodamo bob i trakice pršuta, te pirjamo na laganoj vatri. Nakon 5 minuta dodamo prepolovljene mini rajčice, promiješamo i tavu maknemo s vatre. Kuhanu tjesteninu ocijedimo i premjestimo u tavu s povrćem i pršutom, posipamo naribanim parmezanom, promiješamo, rasporedimo na tanjure i poslužimo.

ovo su moji recepti, lea

Slika korisnika ErikaT's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

makaroni sa šunkom

U recept ide: 35 dag kratkih makarona, 25 dag kuhanih pilećih prsa (možete skuhati juhu pa iskoristite meso) 10 dag kuhane šunke, 10 dag naribane gaude, 2,5 dag maslaca, 1,5 dl suhog bijelog vina, 1,5 dl vrhnja za kuhanje, 2 žličice nasjeckane svježe metvice, mala glavica luka, list lovora, 1 režanj češnjaka, sol, papar

PRIPREMA: Rastopite maslac i na njega dodajte nasjeckan luk te popržite 10 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, list lovora i vino i zakuhajte na jakoj vatri, dok pola tekućine ne ispari. Izvadite lovorov list, dodajte vrhnje i ponovo zakuhajte. Dodajte šunku koju ste narezali na kockice, pileća prsa narezana na komadiće i ribanu gaudu sir pa nastavite kuhati pet minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Pospite žličicom nasjeckane metvice i začinite prstohvatom soli i papra. Tjesteninu skuhajte puno vrele vode, ocijedite, uspite u zdjelu za služenje te prelijte umakom. Pospite preostalom metvicom i odmah poslužite.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija