talijanska kuhinja

12 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika davorka's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010
talijanska kuhinja

obožavam talijansku kuhinju i svi recepti su dobro došli :)

Slika korisnika Gregurović's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Ako voliš talijansku kuhinju, vjerujem da imaš najmanje deset recepata za moje najdraže kanelone, ali evi za svaki slučaj:

Cannoli (Caneloni) Siciliani

Sastojci za tijesto: 200 g brašna, 20 g masti, 20 g šećera, 2-3 žlice Marsala vina, 1 žlica gorkog kakao praha.

Sastojci za kremu: 250g sira ricotta i 100 g šećera u prahu.

Za ukras: Šećer za posipanje, Ušećerene trešnje, polovice, Usitnjene pistacije.

Ovo je tradicionalno jelo s juga Italije. Nastalo je kao karnevalsko jelo. U vrijeme dok nije bilo hladnjaka, spravljalo se od listopada do ožujka, jer je ricotta vrlo kvarljiva. U toplim danima punilo se slastičarskom kremom. Nosilo se kao dar, a običaj je uvijek bio da se nosi 12 komada, navodno kao dvanaest apostola. Postoji i slana verzija, ali je ova verzija karakterističnija za Italiju. Od sastojaka se zamijesi tijesto. Može se koristiti maslac, ali je mast bolja, i dio je originalnog recepta. Tijesto se valja na kvadratiće 5x5 cm. Tijesto omotamo oko metalnih valjaka, i zalijepimo krajeve s malo bjelanjka. Pržimo u vrućem ulju, vadimo i odlažemo na papir da se ocijedi višak masnoće. Cannole punimo kremom, i s jedne strane ukrasimo polovicom ušećerene trešnje, a s druge mrvicama pistaccia. Posipamo šećerom u prahu. Služi se hladno.

 

i naravno - Carpaccio: Potrebna je goveđa pisanica, sirova i parmezan.

Za umak: Maslinovo ulje, Limun, Sol, Papar.

Carpaccio je jelo od vrlo tanko narezanog odreska tune ili goveđe pisanice. Ime dolazi prema talijanskom slikaru Carpacciu, jer boja jela podsjeća na jarko crvene boje bhegovih slika. Priča se da je jelo nastalu u čuvenom Harryjevom baru u Veneciji za glumicu kojoj je liječnik savjetovao da jede samo sirovo meso, Goveđa pisanica treba biti smrznuta. Pisanicu treba tanko narezati, i preliti umakom. Na kraju se po svemu posipa sira ribanca.

 Moji Grgići i ja volimo kuhati. 

Slika korisnika margareta's
Offline
Pridružen/a: 28/07/2010

evo i sendviča - Tramezzini

Uobičajeni sastojci su: Tost, pane in casetta, Maslac, namazni sir, pašteta, Majoneza, kečap, Šunka, pršut, tuna, sir, piletina, puretina, rosebeef, beefsteak, dimljeni losos, tvrdo kuhana jaja, mortadela, plodovi mora, avokado, rajčica, tartufi bianchi, rikola, krastavci.

Talijansko ime za sendvič, skovana za vrijeme fašističkog režima kako bi se zamijenila strana riječ sandwich. Riječ doslovce znači između sredine; od riječi tra (između) i mezzo (sredina). Sendviči su tipičnog trokutastog oblika. Obavezno se mora odrezati korica i ostaviti samo bijeli, središnji porozni dio. Uzimamo tost (pane in casetta), namažemo namazom i slažemo po želji sastojke. Može se naslagati nekoliko slojeva. Kroz sredinu se probode čačkalica s maslinom ili lukovicom. Uglavnom se serviraju hladni, ali su vrlo ukusni i prepečeni u tosteru- tostata. Jedu se prije ručka uz capuccino, kao predjelo- antipasto za ručak, ili poslije podne kao snack uz čašu vina ili aperitiv.

ja sam margareta, volim kuhati

Slika korisnika mamica's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

nema prave talijanske kuhinje bez tjestenine/paste. Ako mislite da je pašta fažol orginal hrvatsko jelo, nemojte se kladiti. Stiže vam

Pašta fažol na talijanski način:

Sastojci za 4 osobe: 150 g tjestenine (gnocchetti), jedna  glavica luka, 100 g dimljene slanine, 100 g mrkve, 130 g korabe, jedan režanj češnjaka, pola žličice mljevene čili paprike, 125 ml bijelog vina, 400 ml mesne juhe, 400 g crvenog graha, 80 g sira pecorino, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar.

Priprema:

Da bi vam ase tjestenina dobro skuhala i da ne bi bila onako mekana, obavezno ju kuhajte u jako puno vode. Dakle,  u lonac s dosta vrele posoljene vode dodamo tjesteninu i kuhamo po uputama koje su vam napisane  na pakiranju. Za to vrijeme u lonac stavimo 2-3  žlice maslinovog ulja  pa dodamo sjeckani luk, na kockice narezanu dimljenu slaninu, mrkvu, korabu i protisnuti češnjak. To sve skupa  malo izmiješamo i na laganoj vatri pržimo dok ne osjetite da vam  povrće malo ne omekša. Zatim u lonac dodajte mljevenu čili papriku, bijelo vino i dalje pirjamo da vino zakipi, a potom u lonac ulijte mesnu juhu, dodajte  kuhanu tjesteninu (koju ste prethodno dobro ocjedili i eventiualno isparli hladom vodom ako je potrebno) , crveni grah iz konzerve te sve to  zajedno izmiješajte, posolite i popaprite  te pričekajte da se to zavrije. U gotovu juhu umiješajte naribani pecorino i poslužite.

Slika korisnika bbranka's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Meni su od tjestenine najdraži makaroni pa sma u potrazi za makaronima "na neki način" :) naišla na rimski.

Dakle, makaroni na rimski način - za njih vam treba oko 30 dkg makarona, 30 g maslaca, jedna glavica luka, 100 g dimljene slanine, dva  jaja, 80 g parmezana, 200 g graška iz konzerve, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar.

 

Tjesteninu prvo  izlomimo na dužinu 4-5 centimetara, stavimo u lonac s dodsta vrele posoljene vode i kuhamo po uputama na pakiranju. Za to vrijeme na dobro zarijanu tavicu stavimo maslac, dodamo sjeckani luk, na kockice narezanu slaninu, malo posolimo, popaprimo i sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok sastojci malo ne omekšaju. Zatim  sve zajedno stavimo na stranu da se sastojci malo ohlade. U međuvremenu u  zdjeli umutimo jaja, umiješamo naribani parmezan i ocijeđeni grašak iz konzerve, začinimo paprom, te u dobiveni umak umiješamo ocijeđenu kuhanu tjesteninu i poslužimo.

Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010

Kad sam jako gladna, a jede mi se nešto na brzinu, napravim si tjesteninu sa sirom. Jedna od najboljih koje sma probala bila je sa više vrsta sira. Nisam sigurna jeli to ovaj recept, ali po sastojcima mi se čini da je (našla sma ga na webu) ,a radi se o tjestenini  u umaku od tri sira.

Sastojci za 4 osobe: 320 g tjestenine (penne), 100 g sira mascarpone, 2 žumanjka, 50 g maslaca, 100 g parmezana, 300 g slatkog vrhnja, 100 g gorgonzole, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar.

Priprema:  tjesteninu skuhamo. Dpk se kuha, u to vrijeme u zdjelu stavimo sir mascarpone, dodamo žumanjke, malo posolimo, popaprimo i sve zajedno dobro izmiješamo dok en dobijemo jednoličnu kremu. U tavici  rastopimo maslac, dodamo ovu gore kremu, naribani parmezan i sve zajedno izmiješamo tako da ne ostanu grudice. Zatim dodamo na kockice narezanu gorgonzolu, ulijemo slatko vrhnje, te na laganoj vatri kuhamo dok se sav sir onako lijepo ne rastopi. Skuhanu tjesteninu zatim prebacite u tu tavicu i sve zajedno nježno izmiješamo i poslužimo .

Slika korisnika blanka's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Špageti s mini rajčicama

Treba vam: 600 g mini rajčica, 400 g tjestenine (špageti), 100 g stabljike celera, 2 režnja češnjaka, ½ žličice mljevene crvene paprike , ½ žličice origana, 4 lista svježeg bosiljka, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol.

Priprema: Svo povrće očistimo i operemo, celerovu stabljiku narežemo, češnjak protisnemo, a mini rajčice prepolovimo. U vrelu i posoljenu vodu stavimo špagete i kuhamo ih po uputama na pakiranju. Za to vrijeme, u tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezane rajčice, celerovu stabljiku i protisnuti češnjak, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri. Nakon tri, četiri minute pirjanja dodamo mljevenu crvenu papriku, origano, listiće bosiljka, posolimo, izmiješamo sastojke i pirjamo još četiri minute. Zatim kuhanu tjesteninu ocijedimo, premjestimo u tavu s pirjanim povrćem, nježno izmiješamo, rasporedimo u tanjure i poslužimo.

Slika korisnika loveme's
Offline
Pridružen/a: 10/05/2011

A tortelini? Gledala sma kako ih rade na Masterchefu i do tada mi na kraj pameti nije bilo da ih sama doma radim,. A ne djeluje komplicirano.  Evo ih sa umakom od mljevenog mesa prema origigi talijanskoj recepturi:)

Za ovaj talijanski specijalitet potrebno vam je 500 g gotovih  tortelina ili isto toliko domaćih (ako ste hrabri i imate viška vremena :) , 500 g mljevenog miješanog mesa, 200 g umaka bechamel, 100 ml crnog vina, 1 glavica ljubičastog luka, 20 g koncentrata rajčice,  jedan režanj češnjaka, pola male žličice majčine dušica, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar.

Priprema se ovako: prvo luk nasjeckajte na skroz sitno, a češnjak protisnite (najbolje, ili isto nasjeckajte na sitne komadiće). U tavicu, na par  žlica ugrijanog maslinovog ulja, dodamo luk, češnjak, posolimo, promiješamo i pržimo dok luk malo ne omekša. Zatim dodamo mljeveno meso i povremeno miješajući, pržimo ga dok ne ispari tekućina koju meso ispusti i dok ne postane zrnato. Nakon otprilike dvadeset minuta prženja meso začinimo solju, paprom i majčinom dušicom, dodamo koncentrat rajčice. Zatim ulijemo crno vino, promiješamo i pirjamo na srednje jakoj vatri desetak minuta. U lonac s vrućom i posoljenom vodom stavimo torteline i kuhamo ih po prilici četiri minute. Za to vrijeme u tavicu s mesom ulijemo umak bešamel, promiješamo smanjimo vatru i kuhamo dok tortelini ne budu gotovi. Kuhane torteline procijedimo, prelijemo ih umakom od mljevenog mesa, posipamo sjeckanim peršinom i to je to.

Slika korisnika Asja's
Offline
Pridružen/a: 08/12/2010

Riža s piletinom na talijanski način je izuzetno ukusna, a za nju vam je potrebno: 1,2 kg piletine (bataci, zabatci, krilca), 400 g parboiled riže, 2 glavice luka, 200 g mrkve, 2 stabiljke celera, 100 g naribanog sira ribanca, 100 g maslaca, 100 ml suhog bijelog vina, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol.

Priprema: Povrće očistimo i operemo, mrkvu i stabljiku celera narežemo na kockice, a luk nasjeckamo. U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo komade piletine, posolimo ih i pržimo sa svih strana do zlatno-smeđe boje. Nakon 20-ak minuta piletinu izvadimo na stranu, a na masnoću od prženja dodamo narezan luk, mrkvu i stabljiku celera, posolimo, promiješamo i pržimo dok povrće malo ne omekša. Zatim u tavu vratimo prženu piletinu, ulijemo bijelo vino i pričekamo da vino napola ispari. Potom dodamo rižu i maslac, ulijemo toliko vrele vode da skoro prekrije sastojke, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri. Nakon 20-ak minuta jelo maknemo s vatre, posipamo ga naribanim sirom i poslužimo.

Slika korisnika Kod mane's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

šta ste vi živjeli u Italiji??? Pitam jer sam do sad mislila da sam samo ja veliki fan talijanske kuhinje, a kad ono ima vas dosta.

loveme - ovaj tvoj mi je predobar! Samo sto sam malo lijena po ovoj vrucini radit nesto sto zahtjeva duzi boravak u kuhinji......ali cim prva kisa padne, isprobavam!

Slika korisnika Sara's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010

Rižoto s tikvom je također specijalitet talijanske kuhinje.
Sastojci:
30 dkg riže
35 dkg žute tikve
crveni luk
juha od povrća
peršin
ribani parmezan
10 dkg maslaca.

Oguljenu tikvu narežite na komadiće i omekšajte je u posudici s 2 dkg maslaca i čašom juhe.
Nakon 30 minuta maknite s vatre i nasjeckajte tikvu. Očišćeni crveni luk sitno narežite i lagano pirjajte na 5 dkg maslaca. Dodajte rižu i pirjajte na jačoj vatri, miješajući cijelo vrijeme.
Dodajte tikvu, kutlaču juhe, dobro posolite i popaprite. Smanjite vatru i kuhajte miješajućioko dvadeset minuta pa dodajte povremeno, po potrebi, još juhe.
Maknite posudu s peći i začinite još vruću rižu preostalim maslacem i obilnom šakom parmezana, miješajući kutlačom oko 4 minute.
Poslužite toplo, ali ne vruće.

Slika korisnika Ljubica Mijatović's
Offline
Pridružen/a: 15/09/2011

imaš li recept:::za spremamje šalše za zimnicu :* :*

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija