Šparoge

4 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Šparoge

Josip Matasić traži par recepata od šparoga kao glavno jelo

Roca
Slika korisnika Roca's

ŠPAROGASTI RIŽOTO – preuzeto sa http://www.coolinarika.com/recept/sparogasti-rizoto
Sastojci za 4 osobe
veći svežanj divljih šparoga
2 velike šalice riže arborio
2 čena češnjaka
malo slatkog vrhnja (za šlag)
sol, papar
jedna mala chilli papričica
grana padano
maslinovo ulje

Priprema
1. Šparoge blanširajte u vodi jedno 10 min.
2. Ocijedite šparoge, ali ne bacajte vodu. Odvojite mekanije dijelove i bacite ih na aromatizirano maslinovo ulje (aromatizirate ga češnjakom i chili papričicom).
3. Tvrđe dijelove stavite u posudu, dodajte mu malo slatkog vrhnja i malo vode od kuhanja, sitno rezani čen češnjaka te dobro izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete predivnu zelenu kremu.
4. U ostatak vode od šparoga dodajte još dvije šalice vode te zakuhajte. U kipuću vodu dodajte rižu i posolite. Kuhajte jedno 10 – 15 min dok se ne zgusne.
5. U međuvremenu na maslinovom ulju pirjajte šparoge, malo ih posolite i popaprite te u njih dodajte kremu od šparoga, te pirjajte dalje još jedno 5 min, a nakon toga tu posudu dodajte skoro pa kuhanu rižu. Pustite da se kuha još jedno 5-8 min, dok ne bude “al dente”, odnosno dok tekućina ne ispari.
6. Par minuta prije kraja kuhanja, naribajte sitno sir grana padano, poklopite i pustite stajati jedno 5 min. Nakon toga otklopite i promiješajte.
7. Stavite na tanjur, posipajte ribanim sirom i poslužite uz čašu bijelog vina.
Posluživanje
Na ovaj način ne bacate niti najtvrđe dijelove šparoga, a krema koju ste dobili miksanjem ovom rižotu daje još jednu ljepšu notu i teksturu.

Roca
Slika korisnika Roca's

DIVLJE ŠPAROGE S JAJIMA – recept preuzet sa http://www.kuharica.hr/recepti/predjela/divlje_sparoge_s_jajima.html

za 4 osobe:
50 dkg šparoga
4 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
stručak peršuna
1 glavica mladog luka
4 dkg maslinova ulja ili maslaca
Očišćene šparoge skuhamo u slanoj vodi. Na maslacu ispržimo sitno sjeckani luk, dodamo kuhane narezane šparoge, pirjamo, solimo i paprimo po ukusu, te dodamo nasjeckani peršun. Prije posluživanja dodamo još stučena jaja pomiješana s kiselim vrhnjem i ponovo stavimo na vatru. Kad se jaja skrute, ovako pripremljene šparoge poslužimo kao toplo predjelo ili kao samostalno jelo sa salatom.
Od šparoga možemo pripremiti i omlet, gratinirane ili u juhi. Divlje šparoge možemo nabrati u proljeće na livadama, uz živice i šumarke i sl.
U Istri pripremaju i vrlo ukusne šparoge s pršutom.

Roca
Slika korisnika Roca's

DIVLJE ŠPAROGE ZA SALATU- preuzeto sa http://www.coolinarika.com/recept/divlje-sparoge-na-salatu
Sastojci za 2 osobe
Za salatu:
2 vezice samoniklih divljih šparoga (oko 150 g kad se očiste)
½ l vode
sol
Za preljev:
4 tvrdo kuhana jaja
6 žlica maslinova ulja
2 žlice vinskog octa
1 žličica senfa
sol
mljeveni šareni papar
Priprema
1. Šparoge operite i očistite tako da odvojite tvrde dijelove biljke. Meki dio mora pucati kad se lomi rukom, dok je tvrdi dio žilav pa ne puca ali se može fino iskoristiti kao temeljac za juhe.
2. Meki dio šparoge narežite na komadiće veličine do 3 cm te stavite kuhati u posoljenu vodu oko 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju a zatim ocijedite.
3. Preljev pripremite na slijedeći način: u malu plastičnu posudu stavite maslinovo ulje, vinski ocat, senf, sol i papar te dobro promućkajte.
4. Ohlađena tvrdo kuhana jaja usitnite vilicom (ili narežite rezačem za jaja kao za francusku salatu), dodajte pripremljeni preljev, dobro izmiješajte i po želji dosolite.
Posluživanje
Kuhane šparoge složite na tanjur te poslužite s umakom od jaja i šnitom kruha.
Savjet: Od tekućine u kojoj ste kuhali šparoge možete pripremiti ukusnu juhu.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija