Šparoge

8 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Šparoge

petar traži recept za sparoge

Slika korisnika mamica's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

obožavam ih i jedem ih na sve moguće i nemoguće načine. Sa vama dijelim ove recepte jer su  moji favoriti:

ŠPAROGE S JAJIMA

Ovaj recept vam ispadne za  4 osobe (koje vole pojest dobro :)

Ide 50 dkg šparoga, 4 jaja, 4 žlice kiselog vrhnja, sol, papar, stručak peršuna, glavica mladog luka, 4 dkg maslinova ulja ili maslaca.

Očišćene šparoge najprije skuhamo u slanoj vodi. Na maslacu ispržimo sitno na sjeckani luk,  pa dodamo kuhane narezane šparoge. To sve skupa dinstamo na laganoj vatri, posolimo i paprimo po ukusu, te dodamo nasjeckani peršin. Prije posluživanja dodamo još  jaja (trajbana, istučena) i pomiješana s kiselim vrhnjem te sve to  ponovo stavimo na vatru. Kad se jaja onako skrute,  poslužimo kao toplo predjelo ili kao samostalno jelo sa salatom.

Inače, znam da znate, ali od šparoga možemo pripremiti i omlet, gratinirane ili u juhi. Divlje šparoge možemo nabrati u proljeće na livadama, uz živice i šumarke i sl.

U Istri pripremaju i vrlo ukusne šparoge s pršutom koje su me kao ljubitelja pršuta oduševile, a recept sam prepisala iz večernjaka ili jutarnjeg, ne sjećam se točno.

Za ŠPAROGE S PRŠUTOM sastojci su: 50 dkg šparoga, 6 feta pršuta, 50g maslaca, 50g ribanog parmezana, malo ribanog muškatnog oraščića, papar, sol, par kapi limuna  i malo šečera za kuhat šparoge, pesto, 20 listova svježeg bosiljka, 50g tostiranih pinija ili bajama, 2 češnja češnjaka, 35g ribanog parmezana, 80 ml maslinovog ulja, soli i papra.

Šparoge očistiti, maknuti tvrdi donji dio, a možete staviti donje dijelove šparoga zajedno sa piletinom i ostalim povrčem u juhu). Gornje dijelove šparoga kuhati 1-2 min u vodi u koju ste dodali soli , malo šečera i par kapi limuna. Kad su gotove ohladiti ih i osušiti. Fete pršuta prepoloviti popola i omotati oko stabljike šparoge. Posložiti ih u vatrostalnu zdjelu. Posut parmezanom, sa malo ribanog oraščića i crnog papra te stavit par lističa maslaca. Peći na 200°C oko 5 min, dok se pršut ne zapeče. Kad je gotovo poprskat sa malo limunovog soka Za kremu: oko 20 listova, 50g tostiranih pinija ili bajama, 2 češnja češnjaka,velika žlica ribanog parmezana, 2 velike žlice maslinovog ulja, soli i papra..(ima recepata u kojima se čak dodaje žlica vruće vode i par kapi limuna ) tuči u mužaru dok se ne dobije krema.

U ove vruče ljetne dane paše mi i na SALATU, a sviđa mi se pogotovo zato što kuham minimalnjo i ne zagrijavam dodatno stan .)

Sastojci:  svežanj divljih šparoga (oko 15 dag), 2 jaja, 10 dag mladog , neslanog, kozijeg sira, 5-6 listova zelene salate (putarica, kristalka…), sviježi peršin, sol, papar, par žlica maslinovog ulja.

Šparoge prvo skuhaj u slanoj vodi i ohladi ih. Jaja skuhaj  tvrdo - oko 10 minuta, ohladi ih i izreži na kolutiće. Zelenu salatu izreži na rezance, a sir izreži na sitne kockice. Peršin isjeckaj sitno. Sve sjedini u jednoj zdjeli, posoli, popapri i obilato prelij s maslinovim uljem. Ovo rezuckanje naravno d amože biti po želji.

JI jedan nedjeljnji ručak  u kojem šparoge prevladavaju:

JUNETINA SA ŠPAROGAMA

Potrebna su vam 4 juneća odreska od buta, 20 dkg šparoga, 10 dkg slanine,  glavica luka,  žličica senfa,  žlica koncentrata rajčice, 100 ml crnog vina, 10 g brašna, maslinovo ulje, sol i papar .

Odreske  istučemo batom za meso, ali ne prejako (probajte u mesnici nabaviti ono čisto meso, ne prešarano žilicama), posolimo ih i popaprimo, stavimo u tavicu na vruće maslinovo ulje i s obje strane pržimo 2-3 minute. Gotovo meso potom  izvadimo na stranu i držimo na toplom, a na masnoću od prženja dodamo nasjeckani luk, slaninu narezanu na trakice i sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok luk ne omekša. Zatim umiješamo senf i koncentrat rajčice, ulijemo  vino, dodamo očišćene i narezane na komade  šparoge i sve zajedno dinstamo na laganoj vatri. Ako je potrebno, možete  podlijevati vodom oko deset minuta. U zdjelicu s brašnom, ulijemo 60 ml maslinovog ulja i sve zajedno izmiješamo, te uz stalno miješanje umiješamo u umak. Čim se umak zgusne, prženo meso stavimo na tanjure, prelijemo ga umakom i jelo je gotovo.

Slika korisnika Asja's
Offline
Pridružen/a: 08/12/2010

evo ih na rižoto, nisu uopće loše. Za 4 osobe treba biti oko 80 dkg divljih šparoga, 700 ml povrtnog temeljca, 2 režnja češnjaka, 350 g riže (za rižoto), 80 g milerama, maslinovo ulje, sol, papar.

Priprema: U loncu na laganoj vatri zakipitemesni temeljac pasmanjimo vatru i ostavimo da se kuha. Zatim divlje šparoge operemo pa im maknemo onaj donji drvenasti dio, a mekani dio stabljike s vršcima izlomimo na kraće komade (neka budu duge oko 3 cm). U posebnom loncu, na ugrijano maslinovo ulje protisnemo češnjak i čim zamiriše, dodamo opranu i ocijeđenu rižu, te kratko pržimo da riža upije malo masnoće. Zatim na rižu postepeno i uz stalno miješanje dolijevamo vrući povrtni temeljac i na taj način je kuhamo do željene tvrdoće odnosno dok se ne skuha. Na pola kuhanja u rižu dodamo pripremljene šparoge, začinimo po želji i kuhamo dalje. Kada je riža gotova, u zdjelici izmiješamo 50 ml maslinovog ulja i mileram, te sve zajedno umiješamo u rižu, poklopimo i ostavimo da odstoji 3-4 minute.

Slika korisnika margareta's
Offline
Pridružen/a: 28/07/2010

Gratinirane divlje šparoge isto nisu loše. Vidjela sam ih u nekom kulinarskom showu na televiziji, a na netu pronašla recept:

Sastojci za 4 osobe: 800 g divljih šparoga, 20 g maslaca, 2 režnja češnjaka, 50 g brašna, 200 ml povrtnog temeljca, 150 ml vrhnja za kuhanje, 30 g krušnih mrvica, 100 g otočkog punomasnog sira, maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić.

Priprema: Divlje šparoge operemo, odstranimo donji drvenasti dio, a mekani dio stabljike s vršcima izlomimo na kraće komade (cca. 3 cm). U tavi rastopimo maslac, dodamo dvije žlice maslinovog ulja, protisnemo češnjak i kada češnjak zamiriše dodamo pripremljene šparoge i pirjamo na laganoj vatri, tri do četiri minute. Zatim po šparogama prosijemo brašno, začinimo sa malo muškatnog oraščića i miješajući pržimo dok brašno ne počne dobivati boju. Potom u tavu ulijemo povrtni temeljac i miješamo po prilici jednu minutu. Zatim umiješamo vrhnje za kuhanje, dodamo pripremljene šparoge i kuhamo jednu do dvije minute. Po potrebi začinimo i sve zajedno premjestimo u vatrostalnu zdjelu te posipamo mješavinom naribanog sira i krušnih mrvica. Stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na 200°C, 15-ak minuta.

ja sam margareta, volim kuhati

Slika korisnika Gregurović's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

vidim da ti je mamica dala recept za šparoge s jajima. Moj se malo razlikuje od njenog (zanima me kakav je, baš ću probat sljedeći put njen recept).

Divlje šparoge s jajima - za 4 osobe: 80 dkg divljih šparoga, 8 jaja, 40 ml vinskog octa,  žlica sjeckanog peršina, maslinovo ulje, sol, papar.

Pripremamo tako da divlje šparoge najprije operemo, odstranimo donji  (onaj tvrđi, drvenasti dio) . Dio stabljike koji je mekši možete staviti  kuhati u vruču  vodu koju je potrebno malo posoliti. Kuhane šparoge zatim ocijedite  i kratko uronite u vodu s ledom pa ponovo ocijedite . U zdjelu ulijte 10 dcl maslinovog ulja, vinski ocat, začinite (sol, papar, peršin) pa  dobro izmiješajte sastojke. Zatim dodajte  pripremljene šparoge i još miješajte. Jaja tvrdo skuhajte, ogulite i narežite. Složite ih  na tanjur ili zdjelu za posluživanje. Prekrijte šparogama, prelijete sa  preljevom i to je to.

 Moji Grgići i ja volimo kuhati. 

Slika korisnika rockiva's
Offline
Pridružen/a: 17/06/2011

a jeste ih probali uz palačinke?Znam da zvuči skorz neobično, ali  morate:

Palačinke sa šparogama

Ide za ovaj recept: 16 svježih zelenih šparoga, 2,5 dcl mlijeka,  jaje, žutanjak, 5 žlica brašna, pola svežnja svježeg mažurana,pola  svežnja svježeg vlasca, 3 svježe rajčice, ulje, sol, papar, šećer.

Priprema se tako da šparoge operemo, očistimo i stavimo kuhati u vruću vodu koju smo prvo začinili s 2 žličice soli i žličicom šećera.  Teško mi je reči koliko ih dugo trebate kuhati, jer to prije svega ovisi o debljini. No, ako imate  bijele, kuhamo ih oko 15 minuta, a zelene oko 10 minuta. Za to vrijeme od mlijeka, jaja, žutanjka, brašna i malo soli pripremimo tijesto za palačinke. Na dasci isjeckamo (ne presitno) vlasac, listiće svježeg mažurana i dodamo u smjesu za palačinke. Rajčice zatim očistimo od peteljaka, zarežemo na dnu u križ i stavimo kratko u vruču  vodu sa šparogama da otpuste kožu. Izvadimo ih i ogulimo, prerežemo na četvrtine, izvadimo sjemenke, a meso rajčica narežemo na kockice i dodamo u smjesu za palačinke. Smjesu potom začinimo po želji  sa  paprom, promiješamo i stavimo na stranu. Kuhane šparoge vadimo iz vrele vode. Na vruću tavu pokapamo malo ulja i od pripremljene smjese ispečemo tanke palačinke. Na kraju palačinke motamo tako da stavljamo  po dvije šparoge zamatamo u palačinke i poslužimo.

dobar tek!!!

Slika korisnika bakica1940's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Nemrem vjerovat da nemate ovdje recept za krem juhu, a šparoge se zapravo u juhu najčešće i stavljaju (pogotovo za one koji imaju problema sa bubrezima, mokracnim kanalima i sl.)

Sastojci za 4 osobe: 500 g svježih šparoga, 60 g maslaca, 1 povrtna kocka, 2,5 dcl mlijeka, 1 žlica škrobnog brašna, 1 dcl vrhnja za kuhanje, sol, muškatni oraščić.

Priprema: Šparoge operemo, očistimo, narežemo na trećine i stavimo kuhati u vruću vodu koju smo začinili s 2 žličice soli i 1 žličicom šećera. Ovisno o debljini šparoga, bijele kuhamo otprilike 15 minuta, a zelene oko 10 minuta. Vrhove šparoga izvadimo i stavimo na stranu, a preostale šparoge izmiksamo sa štapnim mikserom. Dodamo maslac, mlijeko 1 povrtnu kocku i začinimo solju. U manjoj zdjelici pomiješamo malo vode od kuhanja, 1 žlicu škrobnog brašna i 1 dcl vrhnja za kuhanje te zajedno dodamo u juhu. Pustimo da zavri pa dodamo ohlađene i narezane šparoge, začinimo s malo muškatnog oraščića i po želji bijelog papra i kuhamo još malo da se šparoge ugriju. Pred sam kraj dodamo svježe kosanog peršina. Juhu dodatno ukrasimo kockicama svježe preprženog kruha.

Slika korisnika klaramara's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Evo jednog kraljevskog specijaliteta za ljubitelje goveđeg okusa i šparoga. Ne zaboravite aceto balsamico!

Goveđi file i šparoge

300 g bijelih šparoga, 300 g zelenih šparoga, 600 g goveđeg filea, 3 žlice balzamičnog octa, 6 žlica maslinovog ulja, 1/2 žličice ružmarina, 1/2 žličice svježe mente, 1/2 žličice svježeg mažurana, ulje, sol, papar.

Priprema: Šparoge operemo, očistimo i stavimo kuhati u vruću vodu koju smo začinili s 2 žličice soli i 1 žličicom šećera. Ovisno o debljini šparoga, bijele kuhamo otprilike 15 minuta, a zelene oko 10 minuta. Kada su kuhane, vadimo ih iz vode i stavimo na stranu. Goveđi file začinimo solju, paprom, ružmarinom i polagano ga pržimo na biljnom ulju. Za vrijeme pečenja više puta okrećemo meso kako bi se izvana lijepo zapeklo, a iznutra ostalo roze boje. Kada je meso na pola pečeno, podlijemo ga balzamičkim octom, pustimo da ocat malo ishlapi pa file izvadimo na stranu. Gotove šparoge serviramo na tanjure, file narežemo na ploške debljine 1,5 - 2 cm i složimo pored šparoga. U tavicu dodamo maslinovog ulja, promiješamo i dobivenim umakom prelijemo file i šparoge. Sve zajedno ukrasimo listićima mente i mažurana.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Ukiseljene šparoge - PROČITAJTE Moje šparoge (kuke) - PROČITAJTE Salata od šparoga (kuka) - PROČITAJTE Salata od šparug i jaj - PROČITAJTE Juha od šparoga - PROČITAJTE