Smokovača

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Smokovača

roland traži recept za smokovaca

Slika korisnika ErikaT's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

Rakija od smokve, smokovača sve je to jedan te isti naziv za rakiju od suhih smokava.
Rakija od smokava
Smokva je voće koje se na tržištu nudi u svježem i u osušenom stanju. U osušenom stanju sadržava znatno više šećera.

Za preradu u rakiju prikladnija je u osušenom stanju. Za plodove smokve karakteristično je da brzo prijeđu vrijeme od početka zrenja do prezrelosti (oko 2-3 dana). U prezrelim plodovima dolazi do razmekšavanja, isparava-nja vode, te tako do povećanja koncentracije šećera. Već ubrani, nezreli plodovi ne mogu stajanjem sazrijeti. Sadržaj šećera ovisi o sorti i stupnju dozrelosti. Plodovi smokve sadrže još razna eterična ulja i druge smolaste tvari koje rakiji daju svojstven miris i okus. U današnje doba rijetko se nađe čista rakija smokovača već ju proizvođači miješaju s raznim drugim destilatima.
Tehnologija prerade smokve u rakiju uključuje:

berbu, pripremu i sušenje plodova, usitnjavanje i gnječenje plodova, alkoholno vrenje komine, destilaciju prevrele komine,odležavanje, dozrijevanje i završnu izrada rakije.

Evo recept za smokovaču...

Rakija od smokve:

1 litra rakije lozovače i 20 dag suhih smokava.

U litru lozovače stavimo prepolovljene suhe smokve. Ostavimo ih da se moče uz miješanje svakih 5 dana. Nakon dva mjeseca smokve izvadimo da ne preuzmu sav alkohol iz rakije.

Druga verzija:
7 dcl tropice ili neke druge rakije i 5 suhih smokvi.
Smokve narezati na veće komade i staviti u bocu od 7, 5 dcl. Dolijati rakiju i čvrsto zatvoriti.
Rakija mora stajati zatvorena najmanje 15 dana da bi smokve pustile svoj sok.

Vaše ime, nadimak..
Slika korisnika Vaše ime, nadimak..'s

Hello,
I was in croatia and Bosnia last year and I bought home made Smokovaca at the side of a road. . I’m down to the very end . Best thing I did.

How do I make it here in the US?

Thanks; Marc, Las Vegas

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija