Prežgana juha

4 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Prežgana juha

josipa crnoja bartolić traži recept za prežganu juhu sa jajima, moja kćer od 4 godine ju je probala i obožava ju.

Slika korisnika nena970's
Offline
Pridružen/a: 07/12/2010

Jaje možete staviti, ali i ne morate. Ja u zadnje vrijeme jako rijetko stavljam jaje pogotovo zato što radim od one vode u kojoj su se kuhale kobase pa mi ne paše.

Za ajnprem (ili kako ga već zovu u vašem kraju) trebate: 1 ravnu žlicu maslaca (ili druge masnoće, ali maslac mi daje baš finu aromu), 1 ravna  žlica brašna, oko dva dl goveđe juhe (može kocka), prstohvat mljevenih suhih začina po ukusu, kockice preprženog kruha, 1 jaje, ocat ili rajčica, sol , lovorov list, papar i  voda.

U zagrijani maslac dodajte brašno i pričekajte dok ne dobija žučkastu boju, pa onda dodajte juhu i miješajte pjenjačom da vam se ne stvore grudice (ili naknadno miskasjte štapnim mikserom.

Ako želite da vam ova  juha bude  lagana, goveđu juhu ne morate davati nego samo zamjenite vodom. Dodajte mljeveni kumin po ukusu, te komadić lovora. Posolite, popaprite, zakiselite octom ili rajčicom po ukus. Vode stavite koliko gusto želite da bude juha. i  po ukusu maknite juhu s vatre i umješajte jaje (ja kažem ne stavljam).

I ovo je jedan fini ajmprem, ali s kimom.

Za njega vam je potrebno je 40 g kukuruznog brašna, 40 g svinjske masti, pola  žličice kima, režanj češnjaka, 200 ml milerama, 2 jaja,  žlica sjeckanog peršina, sol i papar.

U tavicu, na kojoj smo prethodno zagrijali mast, dodamo kukuruzno brašno i kim, te stalno miješajući pržimo do zlatno smeđe boje (dobro bi bilo da se pritom koristite pjenjačom).  Zatim dodamo protisnuti češnjak, ali pripazite da ne izgori - kad češnjak zamiriše dolijevamo vodu stalno miješajući, pazeći da ne ostanu grudice, te ostavimo da kuha na laganoj vatri desetak minuta. Ugasimo vatru, pričekamo minutu da se slegne i smiri, pa u juhu umiješamo mješavinu milerama i dva žutanjka. Začinimo solju i paprom, posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.

Slika korisnika Lara's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

prežgana juha je dobra kod proljeva, zanima me da li se radi nekako drugačije?

Slika korisnika naata's
Offline
Pridružen/a: 13/10/2011

Ja sam svojoj djeci kad su imali crijevne viroze pripremala potpuno dijetnu prežganu juhu bez masnoća: 1 vrhom puna žlica oštrog brašna se prži na suho (u rangli debelog dna jer ne zagori) najprije na jačoj vatri, a kad počne dobivati žućkastu boju smanjiti plamen na najslabije i stalno miješajući pržiti do zlatno žute boje. Maknuti sastrane, zalijevati sa oko 2,5 dl vode uz stalno miješanje pjenjačom da se ne stvore grudice - ako vam se čini pregusto dodati još malo vode. Vratiti na jaku vatru, posoliti sa pola žličice soli i kuhati toliko dugo da kada probate, nesmijete osjetiti brašnastu strukturu - dosoliti po potrebi; gustoća bi trebala biti malo manja nego krem juhe; ako vam ispadne rijetka, izlomite u tanjur 1 prepečenac. Ja i inače tako kuham prežganu juhu pa kad krene kipiti dodam masnoću, vegetu, jaje ili sitnu tjesteninu.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija