Polpete od soje

2 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Polpete od soje

Nataša traži recept za polpete od soje

Slika korisnika margareta's
Offline
Pridružen/a: 28/07/2010

Polpete su okrugli, malo deblji odresci uglavnom napravljeni od više različitih sastojaka i prženi u ulju. Rade se od mesa, zamjena mesu ili povrća. Često se mesne polpete koriste kao punjenje za sendviče, ali vrlo je uobičajeno i da ih se poslužuje kao dio glavnog obroka, u našim krajevima vjerojatno najčešće uz pire-krumpir ili pržene krumpiriće.Djecu će, a i mnoge odrasle, u toj kombinaciji naročito razveseliti stavite li im još malo ketchupa sa strane. Moja djeca obožavaju polpete od tikvica koje napravim naribane i ubacim u sjesu za palačinke i na tavici ispečem.

Vegeterijanske polpete koje se izrađuju od soje klasično su vegetarijansko jelo. Možete ih kupiti već gotove pa samo termički obraditi ili možete krenuti od početka i napraviti svoje. U oba će slučaja to biti zdrav dodatak Vašoj prehrani i nešto što Vam nipošto neće opteretiti želudac. Želite li polpete kao prilog, a ne kao glavno jelo, najbolje će biti da se okrenete povrtnoj verziji: u ljetnoj sezoni idealno će poslužiti tikvice i krumpir, ali ne dajte receptima da Vas sputavaju već otiđite do najbliže tržnice, vidite koje je povrće u sezoni i iskoristite ga za polpete. Postoji način da se gotovo svaka vrsta povrća upotrijebi za pripremu polpeta. Bit će ga potrebno naribati i povezati nečim poput jaja. Naravno, sa začinima se uvijek možete igrati, ali želite li sigurnu opciju, dodajte malo češnjaka i peršina.

Sve kreće od sjemenki soje koje prije upotrebe morate očistiti od nečistoća – odstranite kamenčiće ili sjemenke koje su se eventualno oštetile. Isperite zatim sjemenke pod hladnom vodom i namočite ih kako biste im kasnije smanjili vrijeme kuhanja. Poželjno je da omjer soje i vode bude 1:3 i bilo bi najbolje kad biste soju mogli ostaviti da se namače 8 sati ili preko noći. Pobrinite se da tijekom tog vremena soja bude u hladnjaku kako ne bi fermentirala.

Nakon namakanja, soju kuhajte 5-15 min i potom od nje načinite pire, najlakše pomoću štapnog miksera. Njega sada možete koristiti jednako kao što biste koristili mljeveno meso – možete od njega načiniti štrucu ili ono što nas trenutno interesira – polpete. Kako biste od njih dobili hranjiv i ukusan obrok, dodajte soji malo kuhane smeđe riže, luka, soja sosa, češnjaka, kadulje i biljne masti pa sve zajedno miješajte dok ne dobijete smjesu kojom je lako rukovati. Pržite ih jednako kao i mesne polpete i ocijedite na papirnatom ubrusu. Najbolje je poslužiti ih uz salatu.

Sastojci za polpete od soje:

20 dkg sojinih pahuljica, 2 češnja češnjaka, 1 crveni luk, 1 kriška kruha, 2 jaja, mrvice, sol, papar, ulje i mlijeko, peršin.

Krišku kruha dobro namočiti u mlijeku i ocijediti.Češnjak i crvenik luk sitno izrezati, propirjati na ulju. Izmješati sojine mrvice prethodno namočene u vrućoj vodi i dobro ocijeđene, dodati luk i češnjak, ocijeđeni kruh, umućena jaja, sol, papar i sve dobro povezati. Oblikovati popečke, uvaljati u mrvice i pržiti.

ja sam margareta, volim kuhati

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
deset + = petnaest
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Mornarski složenac - PROČITAJTE Polpeti z blitvun na padelu - PROČITAJTE Rolada od patke sa polpetima od buče - PROČITAJTE Salata - inćuni, krastavci, paprika i masline - PROČITAJTE Polpete od tikvica - PROČITAJTE