Meso iz banice

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Meso iz banice

ivani traži recept za meso iz banice

Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010

Moja baka je to uvijek spremala nakon kolinja, a to meso ima posebno dobar okus. Jedino, mi to zovemo meso iz banjice ili bajice. Probat ću napisati otprilike količinu mesa, ali može i varirati. Evo kako se to radi: 1,00 kg svinjskog karea ili buta 1,00 kg svježeg špeka 2 lovorova lista 10 kom papra u zrnu 1 žlica soli Svinjski but i kare narezati na komade veličine stisnute šake, natrljati češnjakom, dobro nasoliti, ostaviti na hladnome mjestu 2-3 dana. Omotati ih alu folijom, te peći u pećnici na 200 °C oko 1, 5 – 2 sata. skinuti foliju i malo još zapeći da dobiju boju. Pečeno meso izvaditi iz pleha, a sok od pečenja ostaviti da ispari voda (ukoliko je još ima). Špek izrezati na veće kocke i staviti kuhati u kipuću slanu vodu, kojoj se doda lovorov list i papar. Nakon 10 minuta, kada poprimi staklast izgled, izvaditi ga iz vode i ostaviti da se ocjedi i potpuno ohladi. Zatim krupno samljeti, po želji dodati sitno isjeckan češnjak te po potrebi dosoliti i sve dobro izmiješati. U prikladnu posudu (oveći lonac, zemljana posuda…) složiti sloj pripremljene mljevene slanine, dobro natiskati da ne ostane zraka, zatim komade mesa koji su premazani sokom od pečenja, pa opet red slanine, dobro natiskati da između ne ostane zraka. Taj postupak ponavljati dok se ne potroši sva količina mesa i slanine. Posuda se može dopuniti dolijevanjem tekuće ali ohlađene masti. Posudu staviti na hladno.

Inače, ponekad smo u banjicu stavili i domaće kobase, a kasnije ih prepekli umasti u kojoj su se čuvali (kao imeso).

Slika korisnika Branka Horvat's
Offline
Pridružen/a: 17/07/2011

ovo je tako fino!!!! Nevjerojatno kako dobije posebnu aromu, miris i okus meso koje se sprema u bajici. Steta sto se to danas jako rijetko može naći (u dučanima nisam ni vidjela), ali me jako posdjeća na moje djetinjstvo. Možda da slejdeći put kad kupim malo špeka za čvarke uzmem malo više pa pečeno meso pohranim u tu ohlađenu mast, a uz to dobijem i više čvaraka.
Bas ste mi dali dobru ideju!"!!! :H

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Moja današnja peka, moj nedjeljni ručak - PROČITAJTE Tartarski biftek - PROČITAJTE Krumpir s povrćem iz pećnice - PROČITAJTE Tingul ili žgvacet, gulaš, paprikaš... - PROČITAJTE Goveđa juha - PROČITAJTE