Liker od limuna

6 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika mario's
Offline
Pridružen/a: 06/08/2009
Liker od limuna

Ivana traži recept za liker od limuna koji se zove Limunčelo

Oguliti koru 8 velikih limuna.Očistiti koru od bijelog dijela.Fino je izrezati na tanke trakice.U staklenu bocu sa širokim otvorom ubaciti korice,2 vanilin šečera ili 1 štapić vanilije i litru i po rakije lozovače.2 oguljena limuna izrezati na fetice i ubaciti u bocu.Bocu zatvoriti i držati u hladnoj prostoriji 35 dana.Nakon protekavremena kilo i po šećera skuhamo u litru ipo vode dok se malo ne zgusne tekučina.Kad se malo ohladi uliti u bocu sa rakijom i koricama od limuna.Ponovo zatvoriti i držati u hladnoj prostoriji uz svakodnevno protresanje jo 14 dana.Nakon proteka vremena procijediti i staviti u flaše.

milan
Slika korisnika raull's

Ja sam probao sa raznim recepturama za pravljenje likera od Agruma ( Citrusa ) u koje spadaju limun, pomorandza, grejpfrut, mandarina, klementina..i dr.
Posto nisam bio zadovoljan ni sa jednim receptom, dosao sam do ideje da sam pripremim liker i u tome, bar po meni , uspeo.
Pola kilograma limuna i pola kilograma pomorandzi ostaviti u vodi da odstoji 24 sata, da bi toksini, koji su dospeli u koru putem tretiranja voca pesticidima, izasli van.
Kada to vreme prodje, voce iseckati na kriske, sa sve korom i potom samleti na vodenici-masini za mlevenje mesa, paradajza...
U tu masu dodati 1 litar komovice i 1 kilogram secera. Ako zelite slabiji liker, dodajte i pola litra destilovane vode, moze i mineralna.
Svu masu prebacite u vecu teglu u kojoj ce da odstoji dve nedelje. Svakodnevno promesati.
Kada dato vreme prodje, masu procediti na vecu cedilicu, da se odstrani krupan sadrzaj, a potom cedjenje ponoviti ali kroz gustu krpu ili debeli sloj gaze.
Liker naliti u boce i ostaviti u podrumu, spajzu...do upotrebe ali ce najukusniji biti ako odstoji par meseci.Kvalitet je garantovan.
Prijatno.

Ovo je talijanski recept za limoncello koji sam nedavno sam spremila
LIMONCELLO
Limoncello je talijanski liker od limuna. Izvrstan za probavu nakon (obilnog) objeda ako ga pijete ledenog. Da, obavezno ga držati u zamrzivaču, i ne brinite neće se zamrznuti koristite li dobar 95% alkohol kao osnovicu.
Za napraviti Limoncello kod kuće potrebno vam je (dobit ćete oko 3 litre gotovog likera):
1 l čistog alkohola (najbolje 95%) - savjetujem da ne koristite ni rakiju ni vodku - samo će čisti 95% alkohol izvući sav ekstrakt iz limunove korice
7-8 velikih limuna
1l vode
1/2 kg šećera
Dobro operite limune četkom pod mlazom tople vode.
Skinite gornji dio kore limuna, narežite (izbjegavajte bijeli dio kore jer bi učinio liker gorkim) i stavite u staklenku s alkoholom. Ostavite na tamnom mjestu najmanje 15 dana (moj je ležao skoro 40, ali nije neophodno držati ga tako dugo). Nakon toga pripremite sirup: Stavite kuhati vodu i šećer. Miješajući, zagrijavajte dok se sav šećer ne otopi i sirup postane proziran, nije neophodno da provrije. Ostavite da se potpuno ohladi. Procijedite alkohol i odstranite korice. Pomiješajte alkohol i sirup pa sipajte u staklene boce. Dobro zatvorite i pričekajte barem još 15 dana prije kušanja. Možete odmah staviti boce u zamrzivač. P.S. Limoncello možete dodati u voćnu salatu ili jagodama, napraviti koktel s dodatkom pjenušca, ali također dodati u razne kreme i kolače.

Djurdjica
Slika korisnika raull's

Ja imam svoj recept za limoncelo..il kako vec da ga nazovem? recimo liker od limuna...

Isto ga pravim kao i liker od oraha... samo sto neidu unutra orasi nego tri do 4 limuna, oprana, narezem na ploške, oko 15 dkg šećera , nevolim da je preslatko i ostatak rakije lozovace u staklenku od 2,5 l. Stavim na sunce, poklopljeno, i promjesati tu i tamo.

UZI
Slika korisnika raull's

Svi Vi imate svoje recepte i svakome je njegov najbolji.
Mene zanima kako doći do orginalnog tvorničkog recepta, a onda u njemu mijenjati, ako nešto ne valja.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija