Krastavci za zimnicu

5 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Krastavci za zimnicu

Vladimir Puskaric traži recept za krastavce za zimu u flasama? Hvala

Monika
Slika korisnika Monika's

Krastavci sa gorčicom
Otprilike za 10 staklenki od 370 ml

100 krastavčića duljine prsta
( oko 2,25 kg)
6 velikih glavica luka ( 300 g)
3 vezice zelenog kopra
½ l vinskog octa
750 g gorčice ( srednje oštre)
250 g šećera
2 lovorova lista
1 vž crnog papra u zrnu

krastavčiće operite, odrežite petiljke i dobro osušite. Luk ogulite i narežite na male kockice. Kopar operite, osušite i nasjeckajte. Jedno i drugo zagrijte s octom, gorčicom i šećerom. Dodajte razmrvljene lovorove listove i grubo tučeni papar. Zakuhajte mješajući. Dodajte krastavčiće, oprezno ih okrećite i pustite da jedanput proključaju. Zatim ih posve vruće zajedno s octom punite u staklenke i odmah zatvorite. Pripravljanje : 45 minuta

Dubravka
Slika korisnika Monika's

Zakasnili smo za ovu zimnicu - no nek se nađe ovaj recept za slijedeću. Po njemu već godinama spremam krastavce, ne kvare se, premda je u kući toplo, a okus im je fenomenalan- nisu prekiseli.
Ovaj recept sam davno dobila od jedne drage Talijanke.

KISELI KRASTAVCI
ispada 12 teglica od 0,75 l (standardne)

5 kg malih, svježih krastavaca
i ako ima cvjetovi kopra (nije bitno,može i sušeni u mješavini travica))

marinada
1 l bijelog octa
3 l vode
10 žlica šećera
5 žlica soli

začini:
3 žlice -papar u zrnu,
1 žlica -korijander,
3-4 žlice kopar iz vrećice,
sjeme koromača
izrezati na malene komadiće 5 listova lovora,
2 žlice pimenta u zrnu ,
1 žlica - sjeme gorčice

tanke gumene rukavice

Krastavce oprati i ostaviti da se suše na čistom ubrusu.

Teglice oprati i staviti u pećnicu na grijanje na cca 80 o C .
Šeflju, šupljikavu žlicu i ostali alat za rad obavezno prokuhati.
Prokuhati poklopce za tegle.

Pripremi marinadu i to 2 x , znači u dva lonca i prokuhaj je. Kad zavre, dodaj začine. Neka vrije najmanje 20 min.
Iz manjeg lonca prespi pola otopine u veći lonac . Ta će služiti za zalijevanje krastavaca. Manju količinu marinade u drugom loncu upotrebiti ćemo za blanširanje krastavaca. Držati otopine na vatri za vrijeme rada..
Navući rukavice.
U ključalu marinadu (u manjem loncu) ubacivati suhe krastavce, po tegli 1 koprov cvijet ( ako nema, nije bitno,) blanširati krastavce, tek da malo promijene bojicu.

Vrele krastavce vaditi šupljikavom žlicom, slagati u zagrijane staklenke i preliti s vrelom marinadom iz lonca.
Umotati u krpe i staviti da se lagano bar 24 h hlade u kutiji, omotanoj s dekom.
Krastavci su tvrdi, okus slano-kiselo- slatko odlično izbalansiran.
Pazi : sav alat i posuđe mora biti čisto i prokuhano. Kvarenja tad nema.

Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010

Ako nešto mrzim to su mekani krastavci iz staklenke. Moja mama radi izvrsne po ovom receptu:

Sastojci za staklenku od jedne litre su:

70 dkg krastavaca, 2 žličice sjemenki goruščice,  5 dkg hrenovog korijena,  luk,  žličica papra u zrnu,  vezice kopra,  75 g šećera. litral vode,  40 g soli  i deci i pol alkoholnog octa.

Priprema se tako da prvo opranu i osušenu staklenku pasteriziramo u zagrijanoj pećnici, na 80°C otprilike oko pola sata, bit će dovoljno.  Krastavce operemo, odrežemo im peteljke, prelijemo vrućom vodom pa dobro ocijedimo i ostavimo da se ohlade. Složimo ih u pasteriziranu staklenku (naravno ohlađenu prije) zajedno s hrenovim korijenom narezanim na prutiće. U lonac (neka bude onaj s  debelim dnom) , ulijemo vodu i alkoholni ocat, dodamo sol, šećer, papar u zrnu, na tanke kolute narezan luk, sjemenke goruščice i kada zakipi kuhamo na laganoj vatri 3-5 minuta. Još vruću tekućinu, ulijemo u staklenku s krastavcima, ne skroz, 1-2 cm od ruba. Naginjanjem staklenke i pritiskivanjem krastavaca istisnemo zrak, osiguramo da su krastavci potopljeni u tekućini i staklenku   tek tada dobro zatvorimo.

Slika korisnika tito's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010

sezona krastavaca je u punom zamahu. Ove godine ih imam toliko puno da ne znam kud ću sa njima, a već nam je polako dosta salate i variva. A preveliki su mi za kiseljenje.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija