jela s roštilja

5 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika Andreaaa's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010
jela s roštilja

pozdrav šefovi :)

nisam mislila da cu to ikada izgovoriti, ali vec su nam pomalo dosadila stalno jedna te ista jela s rostilje - pljeskavice, raznjici, piletina i neka salatica uz to. Zapravo, mislim da tako svi oko nas rade. No pretpostavljam da postoje neki recepti koji bi mogli malo razbiti monotoniju jela s roštilja?

Veselim se vašim idejama, prijedlozima i receptima :)

Slika korisnika nena970's
Offline
Pridružen/a: 07/12/2010

i kod nas je bilo tako dok nisam bila kod kume u Sloveniji. Prvo sam se veselila rostilju, a onda kad sam vidjela da ima vise povrca nego mesa mislila sam da necu prezivjeti  :))) ali bilo je tako dobro da sam prenjela recepturu i ideje i u nase domacinstvo.

Vrlo je jednostavno - predstavljam vam tikvice, patlidžan i minirajčice s rostilja.

Sastojci koji vam trebaju su paprika (boje po zelji), glavica luka, tikvica, minirajčice (ili grapollo), patlidžan, 3 češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar.

Priprema se tako da se povrće nareže na kriške ili četvrtine. Kako se ne bi lijepilo za grill, prije pečenja premažem ga uljem. Kako biste lakše okretali povrće, nanižite ga na ražnjiće i ujedno vam se neće trgati prilikom okretanja. Često okrećite premazujući povrće maslinovim uljem.

ovo mi je bilo najčudnije - piletina na roštilju sa voćem!

Sastojci: 3 filea pilećih prsa, 10 šampinjona, 2 luka, ananas (može svježi ananas ili iz konzerve), 0,6 dl octa, 0,6 dl sojina umaka, 0,3 dl ulja, 0,3 dl meda, 20 dkg slanine.

Priprema: Pomiješajte sojin umak, ocat, med, ulje i luk. Dodajte gljive i piletinu te marinirajte najmanje sat vremena, a zatim izvadite meso i gljive iz marinade. Stavite u tavu i pirjajte deset min. Komadiće piletine omotajte slaninom pa slažite na ražnjiće s gljivama i ananasom. Pecite 15 min premazujući marinadom.

Može i krumpir na roštilj! Sastojci: 4 velika krumpira, 8 svježih grančica ružmarina, 1 decilitar ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sol, papar.

Razrežite krumpire pa ih premažite uljem i začinite sa soli i paprom. Rešetku roštilja premažite uljem te na nju posložite polovice kojima ste dodali grančice ružmarina. Krumpire pecite na izravnoj vatri oko pola sata minuta,ovisno o debljini i starosti krumpira i to tako dugo dok nožem ne uspijete “meko” prodrijeti u najdeblji dio krumpira. Maknite ružmarin i poslužite.

Slika korisnika SilVijA's
Offline
Pridružen/a: 15/06/2011

Povrće u kombinaciji sa mesom na ražnjićima je idealno,
to mi najčešće radimo kad idemo u šumu roštiljati.
Najbolje je upotrijebiti sezonsko povrće,
iako mi je najukuniji patliđan kad se sa mesom stopi ...
( smajlić curemisline )

Slika korisnika Sretnica's
Offline
Pridružen/a: 23/05/2011

Na roštilju možete peći razne vrste mesa ili povrća - krumpir, luk, gljive, rajčicu, patlidžan, kukuruz, a ako ste hrabriji, ispecite čak i voće. Uostalom, pa tko ne voli kriške kruha ispečene na roštilju, a ako ste im još dodali masnoću od pečenja ili naknadno koju kap maslinova ulja
nema ništa bolje, i na taj zapečeni kruh poslagati
meso i povrće ili samo povrće,kombinirajte.....

Slika korisnika Luce's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010

ja obožavam miris i okus ribe na roštilju pa ću s vama podijeliti neke savjete i ideje.
Riba se ne marinira (neki kažu da se cak ni ne soli prije pecenja na grilu) duže od minute prije nego je stavite peči na roštilj. Na roštilju joj obavezno uz ružarinovu grančicu dolijevajte marinadu ili samo maslinovo ulje. Ne pretjerujte s okretanjem da se ne bi raspala - najbolje samo jednom.
Moja marinada: 1 češanj češnjaka usitniti i dodati mu usitnjen peršin, vegete i maslinovo ulje. Znači prije samog pečenja uroniti ribe na minutu u to i odmah s njima na gradele,a na gradelama ih polijevati sa marinadom služeći se ružarinovom grančicom koja pac lijepo rasporedi po ribi i daje odličan okus i miris.:)

Skrpina nije riba za gradela, a ima jos neke ribe koje se ne stavljaju na gradele - ugor,grdobina,sanpiero,pauk,vrana,kanjac, itd.

Plava riba je najlaksa za gradelavat i skusa je dobra, ali svjeza. Oborita je sva dobra za gradele - znaci oradice,brancini,fratri,zubatci uglavnom sve sparide.

Kad je oko od ribe pocelo bijeliti sa jedne strane okreni ribu, a dobar znak je i ako riba pukne po ledjima malo jer to znaci da je gotova.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija