baklava

6 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika mario's
Offline
Pridružen/a: 06/08/2009
baklava

Maja traži recept za baklavu

Vesna
Slika korisnika Vesna's

18 žutih kora za baklave,
20 dkg mljavenih oraha (podijeli na 3 dijela)
4 cijela jaja umuti sa 2 čaše (od jogurta) šečera i dodaj 1 kiselo vrhnje i 2 čađe (od jogurta) ulja
u dubokom tanjuru izmješaj 3 žlice bijelog griza i 1 prašak za pecivo, pa tu smjesu primješaj umučenim jajima.
stavi jednu koru u duboku tepsiju i premaži ju smjesom od jaja.... tako ponovi još 4 pupa, 6 koru posipaj samo sa orasima , pa sve ponovi jos 2 puta. kada je sve posloženo izreži oštrim nožem na komade željene veličine, sve premaži rastopljenim putrom i peci na laganoj vatni (150-200 st. C) dosta dugo dok kora na porumeni.
skuhaj preljev od 4 čaše (od jogurta) šečera i 5 čaša vode.to kuhaj 10 min..... sa tim preljevom prelij baklave.... na vrh možeš staviti kriške limuna i dobro ohladi (bar 24 sata) da se upije preljev.... posluži uz šlag.... dobar tek

emira
Slika korisnika Vesna's

500 gr kora za baklavu,500 gr mljevenih oraha(moze pola od toga malo krupnije isitnjenih -usitniti rucno sa nozem)500 gr secera.jedan limun (sok ide u zaljev -narendana korica takode za zaljev.),250 gr margarina-neslanoga ili putera.Ja stavljam margarin zato sto ima manje kalorija. priprema---manju tepsiju pouljiti i staviti par kora(svaku koru premazati cetkicom sa malo otopljenoga margarina ili putera)stavljati odozgo fil od oraha(orasi i par kasika secera).Tako slagati naizmjenicno -par kora pa opet orahe,a vrh za kraj poslagati par kora.Isjeci baklavu pa zaliti otopljenim margarinom ili puterom.Staviti pak papir na vrh da ne bi baklava izgorila.Peci na umjerenoj temparaturi oko pola sata ,pri kraju skinuti papir da baklava dobije lijepu zutu boju,pri tope paziti da ne pregori.Kada bude pecena izvaditi pa zaliti zaljevom koji mora biti hladan.Obavezno zaljevati vrucu baklavu tek izvadenu iz rerne sa hladnim zaljevom,koji pripremam na sljedeci nacin--pola kile secera stavim u bokal i dodam pola lite vode.Iscjedim limun ,koricu limuna narendam i dodam zaljevu .Prekrijem baklavu sa kuhinjskom krpom i ostavim da se hladi.Po potrebi ako baklava upije previse zaljev moze e dodati uvijek malo zaljeva.Prijatno. Ps. za vece tepsije ako trebate vise baklave recept samo uduplate.

Dobar recept za baklavu sto nam je poslala Emira,ja bih samo dodala da zaljev sa kojim se pecena baklava zalijeva treba da se kuha dok se ne napravi gusca smjesa ,otprilike da izgleda kao sirup,i po mom receptu i baklava i sirup treba da su hladni,i jos samo bih dodala u mljevene i sjeckane orahe mozete dodati jednu salicu prezli(krusnih mrvica).
pozdrav od Svjetlane.

Slika korisnika kana's
Offline
Pridružen/a: 20/01/2012

BRAVO EMIRA konacno da vidim da neko zna pravilno da radi baklave .

Slika korisnika irena091's
Offline
Pridružen/a: 27/01/2012

Ja isto radim kao i Emira i potpisujem sve navedeno od Svjetlane, doslovno isti princip imamo :)
Žao mi je samo što ju tako rijetko pravim...
Običaj je na Badnjak, a barem se poželimo pa brzo nestane sa stola :)
Svaka čast curama, moram pratiti što objavljuju da i sama pokupim "male tajne" !

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija