Torta s aromom limuna

Autor: sntomic   (palac x 98079) |moji recepti

0
1 vanilija (ja sam stavila 1 žlicu paste od vanilije) 6 žumanaca 150 g šećera 50 g škrobnog brašna (gustin ili sl...dobro bi bilo ako imate neki krumpirov škrob..ja nisam imala) 50 g glatkog brašna ribana korica 3 limuna 500 ml mlijeka Sastojci za osnovno tijesto - podloga: 75 g hladnog maslaca 250 g brašna 125 g šećera malo soli ribana korica od 1/4 limuna nekoliko žlica hladnog mlijeka (meni je trebalo 7) Sastojci za gornje tijesto - (patišpanja):   140 g brašna 3 jaja 100 g šećera 40 g maslaca (otopiti i malo prohladiti) 1 (2 žličice) prašak za pecivo prstohvat soli ribana korica 1 limuna Priprema: Prvo napraviti kremu. Limun oprati, dobro osušiti i izgratati samo žuti dio te staviti u posudu s toplim mlijekom neka odstoji barem 15 minuta da mlijeko poprimi aromu. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom pa kada su dobro umućena umiješati žlicom škrobno i glatko brašno, umiješamo procijeđeno mlijeko (da se ukoloni limunova korica) sve dobro izjednačimo i vratimo kuhati...miješati stalno dok se smjesa ne zgruša i potrebno je da malo kuha), kremu prebaciti na tacnu, pokriti folijom i ostaviti je da se ohladi barem 40 minuta. Dok se hladi slastičarska krema napraviti osnovno tijesto odnosno, podlogu. Izraditi maslac i brašno da se dobije mrvičasto tijesto.  Dodati sve ostale sastojke, sjediniti i dobiveno tijesto umotati u foliju te ostaviti da se hladi 30 minuta u frižideru. Sada napraviti gornje tijesto (potišpanju). Dobro umutiti jaja i šećer, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju umiješati rastopljeni maslac. Slaganje kolača: Kalup promjera 23 cm podmazati i posuti brašnom, razvaljati tijesto za podlogu pa obložiti kalup tijestom, dno i okolo.Staviti na podlogu slastičarsku kremu, malo je žlicom utisnuti da ne ostane rupica. Preko kreme izliti tijesto za patišpanju... Pripremljen kolač staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C (kod mene 190°C) i peći ga 30 do 40 minuta. Gotov kolač osloboditi kalupa i posuti šećerom u prahu...potpuno ohladiti pa poslužiti.       Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Mirisna osvježavajuća torta...neobično se slaže, a ako volite aromu limuna oduševit će vas..jednako možete dobiti i s narančama
Recepti - 1 - slika

Sastojci za slastičarsku kremu:

  • 1 vanilija (ja sam stavila 1 žlicu paste od vanilije)
  • 6 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 50 g škrobnog brašna (gustin ili sl...dobro bi bilo ako imate neki krumpirov škrob..ja nisam imala)
  • 50 g glatkog brašna
  • ribana korica 3 limuna
  • 500 ml mlijeka

Sastojci za osnovno tijesto - podloga:

  • 75 g hladnog maslaca
  • 250 g brašna
  • 125 g šećera
  • malo soli
  • ribana korica od 1/4 limuna
  • nekoliko žlica hladnog mlijeka (meni je trebalo 7)
Sastojci za gornje tijesto - (patišpanja):  
  • 140 g brašna
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 40 g maslaca (otopiti i malo prohladiti)
  • 1 (2 žličice) prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • ribana korica 1 limuna

Priprema:

Prvo napraviti kremu. Limun oprati, dobro osušiti i izgratati samo žuti dio te staviti u posudu s toplim mlijekom neka odstoji barem 15 minuta da mlijeko poprimi aromu.
Posebno umutiti žumanjke sa šećerom pa kada su dobro umućena umiješati žlicom škrobno i glatko brašno, umiješamo procijeđeno mlijeko (da se ukoloni limunova korica) sve dobro izjednačimo i vratimo kuhati...miješati stalno dok se smjesa ne zgruša i potrebno je da malo kuha), kremu prebaciti na tacnu, pokriti folijom i ostaviti je da se ohladi barem 40 minuta.
Dok se hladi slastičarska krema napraviti osnovno tijesto odnosno, podlogu. Izraditi maslac i brašno da se dobije mrvičasto tijesto. 

Dodati sve ostale sastojke, sjediniti i dobiveno tijesto umotati u foliju te ostaviti da se hladi 30 minuta u frižideru.

Sada napraviti gornje tijesto (potišpanju). Dobro umutiti jaja i šećer, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju umiješati rastopljeni maslac.

Slaganje kolača:

Kalup promjera 23 cm podmazati i posuti brašnom, razvaljati tijesto za podlogu pa obložiti kalup tijestom, dno i okolo.Staviti na podlogu slastičarsku kremu, malo je žlicom utisnuti da ne ostane rupica. Preko kreme izliti tijesto za patišpanju...
Pripremljen kolač staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C (kod mene 190°C) i peći ga 30 do 40 minuta. Gotov kolač osloboditi kalupa i posuti šećerom u prahu...potpuno ohladiti pa poslužiti.

 

 

 

No votes yet
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2015/04/torta-s-aromom-limuna.html
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)