Palačinke

Autor: tatjana   (palac x 2029) |moji recepti

6

S orasima, čokoladom, marmeladom, medom i limunom, šećerom i cimetom, sirom, vrhnjem, sladoledom... komibnacija je onoliko koliko ste maštoviti. I teško da će vam itko ikad odbiti poziv na palačinke.

palačinke

Osnovni recept za jedno jaje od kojeg se dobije četiri do pet palačinki (ovisno o veličini tave).

Sastojci

 • 1 jaje
 • 10 dkg brašna
 • 1 ravna žlica šećera
 • cca 1 dlc mlijeka (mlijeko treba dolivati do željne gustoće)
 • ulje za pečenje

Priprema

Umutiti cijelo jaje i šećer (može se staviti i vanilin šećer), dodati par žlica mlijeka, pa dodavati brašno neprestano muteći (kako se ne bi stvorile grudice). Kad je smjesa ravnomjerno umućena, dodavati mlijeka dok se ne dobije gustoća kao otprilike jogurt. Najbolje je ako se smjesa može ostaviti pola sata prije pečenja, ali može se i odmah peći.

Tajna uspješne prve palačinke (koja se neće raspasti kod okretanja) jest da se tava dobro, dobro zagrije i da se dobro namasti uljem (malo više nego ostale palačinke koje će uslijediti nakon prve).

Palačinke se mogu kombinirati i puniti bilo kojim nadjevom vaša mašta smisli. Nas su posebno oduševile palačinke u zagrebačkom restoranu Puntijar gdje ih nadjevaju smjesom džema od šumskog voća i kiselog vrhnja (u omjeru 1:1). Svakako probajte!

Prosjek: 5 (+2)
1 jaje 10 dkg brašna 1 ravna žlica šećera cca 1 dlc mlijeka (mlijeko treba dolivati do željne gustoće) ulje za pečenje Priprema Umutiti cijelo jaje i šećer (može se staviti i vanilin šećer), dodati par žlica mlijeka, pa dodavati brašno neprestano muteći (kako se ne bi stvorile grudice). Kad je smjesa ravnomjerno umućena, dodavati mlijeka dok se ne dobije gustoća kao otprilike jogurt. Najbolje je ako se smjesa može ostaviti pola sata prije pečenja, ali može se i odmah peći. Tajna uspješne prve palačinke (koja se neće raspasti kod okretanja) jest da se tava dobro, dobro zagrije i da se dobro namasti uljem (malo više nego ostale palačinke koje će uslijediti nakon prve). Palačinke se mogu kombinirati i puniti bilo kojim nadjevom vaša mašta smisli. Nas su posebno oduševile palačinke u zagrebačkom restoranu Puntijar gdje ih nadjevaju smjesom džema od šumskog voća i kiselog vrhnja (u omjeru 1:1). Svakako probajte! Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
+ jedan = jedan
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika dbmo's

Palacinke su zakon! 

Slika korisnika dbmo's

ocu palacinkeee!!!

Slika korisnika mamica's

Krem-palačinke

 • 8 dkg maslaca
 • 5 žumanjaka
 • 5 dkg šećera
 • 5 dkg brašna
 • korica od limuna
 • 3 dl mlijeka
 • snijeg od bjelanjaka
 • šećer s vanilijom

Maslac se miješa sa šećerom dok ne postane pjenast te dodaju žumanjci i korica. Kad je dobro izmiješano, dodaje se naizmjence brašno i mlijeko i na kraju snijeg. Od te smjese peku se palačinke samo na jednoj strani i stavljaju u zdjelu tako da pečena strana dođe na onu koja nije pečena. Svaka palačinka posipa se s malo vanilin šećerom. Kad su sve ispečene, ugriju se u pećnici.

Slika korisnika jadrankas's

ja uvijek koristim glatko brašno a moja prijateljica pola glatko, pola oštro. Koja je u pravu?

Slika korisnika Kuzinavanje's

I ja za palačinke uvijek koristim glatko brašno, bar ja vidim i osjetim razliku u smjesi koja je rađena sa oštrim brašnom.

"Još jedan recept iz TOP 50"