Kompot od krušaka

Autor: admin   (palac x 8566) |moji recepti


Recepti HR - kompot od krušaka

Kruške koje nisu mekane (poluzrele) oguliti, odstraniti koštice i izrezati na četvrtine.
Poslagati ih u oprane staklenke.
U svaku staklenku staviti 2 do 3 koluta opranog cijelog limuna
 

Provreti naljev:

  • 1000 mL vode
  • 150 g šećera (može i do 200 g ako volite slađe)
  • 2 vanil šećera
  • 1 do 2 žlice ruma (može i bez)
  • 1 malu žličicu limunske kiseline (ili sok od limuna po želji)

 
S kipućim naljevom zalijati kruške u staklenkama, najprije u svaku polagano ulijati naljeva da pokrije dno, a zatim dopuniti naljevom do visine 1 cm ispod vrha staklenke.
Odmah zatvoriti s čistim, neposredno prije zatvaranja s alkoholom ispranim, originalnim poklopcem (koji ima navoj, npr. staklenka i poklopac od krastavaca) i pasterizirati. Veče staklenke pasterizirati 25 - 30 minuta na 85 do 90 stupnjeva C, a manje 20 – 25 minuta.
Pasterizira se na način da zatvorene staklenke jednake visine, sa vrućim kompotom (kako je gore opisano) poslažete u posudu i 2 cm ispod vrha ulijete između njih vodu temperature 90 stupnjeva C.
Posudu stavite na peć i pasterizirate kako je gore navedeno (po mogućnosti temperaturu u posudi s vodom kontrolirajte termometrom). Ako ga nemate: zagrijavajte tako da voda bude „pred vrenje“  svih 20 – 30 minuta!!!
Nakon toga skinite posudu sa cjelokupnim sadržajem s peći u sudoper ili u kadu i lagano puštajte na sve vodu (najprije toplu, pa mlaku, pa hladnu). Pri tom poklopac „se uvuče – vakuumira“. Ovako pripremljen kompot može stajati 2 godine i vrlo je zdrav, jer ne sadrži konzervanse.

  

Prosjek: 3 (+2)
1000 mL vode 150 g šećera (može i do 200 g ako volite slađe) 2 vanil šećera 1 do 2 žlice ruma (može i bez) 1 malu žličicu limunske kiseline (ili sok od limuna po želji)   S kipućim naljevom zalijati kruške u staklenkama, najprije u svaku polagano ulijati naljeva da pokrije dno, a zatim dopuniti naljevom do visine 1 cm ispod vrha staklenke. Odmah zatvoriti s čistim, neposredno prije zatvaranja s alkoholom ispranim, originalnim poklopcem (koji ima navoj, npr. staklenka i poklopac od krastavaca) i pasterizirati. Veče staklenke pasterizirati 25 - 30 minuta na 85 do 90 stupnjeva C, a manje 20 – 25 minuta. Pasterizira se na način da zatvorene staklenke jednake visine, sa vrućim kompotom (kako je gore opisano) poslažete u posudu i 2 cm ispod vrha ulijete između njih vodu temperature 90 stupnjeva C. Posudu stavite na peć i pasterizirate kako je gore navedeno (po mogućnosti temperaturu u posudi s vodom kontrolirajte termometrom). Ako ga nemate: zagrijavajte tako da voda bude „pred vrenje“  svih 20 – 30 minuta!!! Nakon toga skinite posudu sa cjelokupnim sadržajem s peći u sudoper ili u kadu i lagano puštajte na sve vodu (najprije toplu, pa mlaku, pa hladnu). Pri tom poklopac „se uvuče – vakuumira“. Ovako pripremljen kompot može stajati 2 godine i vrlo je zdrav, jer ne sadrži konzervanse.    Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
2 + 9 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.
Slika korisnika sweety's

evo upravo ga pravim i nadam se da ce biti ok....

Slika korisnika Zorica Stajkovic Savic's

super recept.Pravim sutra :)

Slika korisnika Zorica Stajkovic Savic's

super recept.Pravim sutra :)

"Još jedan recept iz TOP 50"