500 gr gotovih kora
1/2 maslaca
1 šoljiica ulja
Sastojci za nadjev:
100 gr krupno mljevenih oraha
200 gr mljevenih badema
100 gr mjevenih lješnika
300 gr krupno rendane čokolade (za kuhanje - ili mliječna tvrda čokolada)
Sastojci za šerbet:
500 gr šećera
500 ml vode
Priprema:
Uzeti jednu koru, poprskati mješavinom ulja i putra, staviti iglu za pletenje na 5 cm od početka kore i preklopiti .
Preko preklopljenog dijela staviti nadjev, oko 2 kašike.
Uz pomoć igle, motati koru, ali nemojte je zatezati prilikom motanja .
Vrh igle nasloniti na ivicu tepsije i koru nabirati (gužvati) na iglu, a iglu polako izvlačiti. Slagati tako koru, po koru, jednu do druge.
Ostatak maslaca preliti preko baklave, a onda baklavu isjecite na željenu veličinu.
Staviti da se peče na 200 °C oko 20 minuta, dok blago ne porumene.
U međuvremenu, skuhati šerbet sa kojim se prelije pečena baklava još dok je u tepsiji i ostavi se u njoj dok ne upije šerbet.
Servirana baklava prelije se sa istopljenom čokoladom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.2 (+5)
‹ Rol baklava od oraha i čokolade
najbolji recept
Kad poželim dobar kolač, a da bude što prije gotov, moj izbor je ova predivna hrskava baklava...
Sastojci:
- 500 gr gotovih kora
- 1/2 maslaca
- 1 šoljiica ulja
Sastojci za nadjev:
- 100 gr krupno mljevenih oraha
- 200 gr mljevenih badema
- 100 gr mjevenih lješnika
- 300 gr krupno rendane čokolade (za kuhanje - ili mliječna tvrda čokolada)
Sastojci za šerbet:
- 500 gr šećera
- 500 ml vode
Priprema:
Uzeti jednu koru, poprskati mješavinom ulja i putra, staviti iglu za pletenje na 5 cm od početka kore i preklopiti .
Preko preklopljenog dijela staviti nadjev, oko 2 kašike.
Uz pomoć igle, motati koru, ali nemojte je zatezati prilikom motanja .
Vrh igle nasloniti na ivicu tepsije i koru nabirati (gužvati) na iglu, a iglu polako izvlačiti. Slagati tako koru, po koru, jednu do druge.
Ostatak maslaca preliti preko baklave, a onda baklavu isjecite na željenu veličinu.
Staviti da se peče na 200 °C oko 20 minuta, dok blago ne porumene.
U međuvremenu, skuhati šerbet sa kojim se prelije pečena baklava još dok je u tepsiji i ostavi se u njoj dok ne upije šerbet.
Servirana baklava prelije se sa istopljenom čokoladom.
Link izvora / potpis autora: Amela Kazazić