Salate

One nisu tek dodatak obroku. Salate i same mogu biti ukusan obrok i praznik za oči. Ponekad će nam već i pogled na šarene sastojke otvoriti apetit. Ne škrtarite na sastojcima i bojama, neka ih bude što više.

Sve boje salata

Počnite sa zelenim i lisnatim. Što su listovi tamniji, to su zdraviji. Odaberite nekoliko vrsta zelene salate – špinat, rikolu, matovilac ili čak mlade izdanke listova raštike.

Ubacite dugine boje

Odaberite voće i povrće prema spektru duginih boja:

  • Za crvenu – crveni radič, lubenica, crvena paprika, jagode, crvene jabuke i svježi šipak.
  • Za narančastu – mrkve, naranče i breskve
  • Za žutu – kukuruz, ananas, žute jabuke
  • Za zelenu – avokado, kivi, šparoge, koromač, potočnica, svježi grašak, celer, krastavac, bosiljak, korijander i menta
  • Za plavo-ljubičastu – borovnice, svježi crveni kupus crno grožđe, zrele smokve 

Zelena salata

U zelenim listovima salate možemo uživati tijekom cijele godine. Nakon zimske endivije i matovilca, od svibnja do listopada na raspolaganju nam je puterica koju smatraju pravom zvijezdom među salatama jer je bogata magnezijem i manganom. Rikola je, pak, aromatična gorkasta salata i sadržava mnogo željeza pa ju je dobro kombinirati sa sokom od limuna.

Male sugestije

Narežite u salatu kriške limunastog voća, crvenog ili žutog grejpa, naranče ili mandarina. Pospješit ćete apsorpciju željeza i vitamina C iz zelenih listova povrća.

Stavite katkad u salatu i sjeckane lješnjake, orahe, pistacije, soju, sezam, sjemenke suncokreta i buče, indijske oraščiće...Obogatit ćete okus i povećati unos proteina, vitamina E, nezasićenih masti, vlakana i drugih vrijednih tvari.

Kontrast iz pećnice
  • 8 cikli (otprilike 1,2 kg)
  • 1 kg neoguljenih, mladih krumpira
  • sol
  • papar
  • 2-3 žlice ulja

Četkicom pod mlazom hladne vode operite cikle pa odrežite korijen i listove. Poslažite ih u namašćen lim pokriven alu-folijom. Pecite otprilike 65 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za to vrijeme krumpire temeljito operite četkicom pod mlazom hladne vode. Uzdužno narežite na kriške. Zatim cikle ogulite i narežite na kriške. Poslažite s krumpirom u nauljenu posudu. Posolite, popaprite i nakapajte još malo ulja. Pecite otprilike još 20 minuta.

Preljev
  • 15 dkg ocijeđenog svježeg kravljeg sira
  • 3 žlice slatkog vrhnja
  • 1 žlica nasjeckanih začinskih biljaka ( peršin, vlasac, bosiljak, češnjak...)
  • krupno mljeveni papar
  • sol

Za to vrijeme pripremite umak tako što ćete mikserom pomiješati sir, vrhnje i začinske biljke. Smjesu još posolite i pospite krupno mljevenim paprom te prelijte po ciklama i krumpirima.