rikula

Specifičnog gorkasto-aromatičnog okusa, rikula je bogat izvor kalcija, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina A, vitamina K, vitamina C, folata i pantotenske kiseline. Porijekom upravo s Mediterana, gdje raste samoniklo, poznata je još iz doba Rimljana. Popularna je bila i u srednjem vijeku pa je ponovno pala u zaborav sve do kraja XVIII. stoljeća kada se vraća u kulinarstvo. Danas je rikula jedna od „zvjezdanih“ namirnica moderne kuhinje zapadne civilizacije i niti jedan ozbiljniji kuhar ne može si dozvoliti luksuz igorirati ju u svojim jelovnicima.

Najjednostanvije ju je napraviti na salatu, samostalno ili u mješavini ostalih vrsta svježih salata. Neizostavni je sastojak mediteranske kuhinje i svih vrsta carpaccia (ribljih i mesnih), odlično obogaćuje okus rižotima, a kratko popečena na maslinovom ulju može se koristiti i kao nadjev ili preliv jelima od tijesta. Upravo karakterističan gorkasti okus možda će smetati nenaviklom nepcu, što ne znači da se u tom slučaju treba odreći ove namirnice. Kratko prokuhana (blanširana) u kipućoj vodi ili prepečena na maslinovom ulju u kombinaciji s drugim namirnicama ili zelenom salatom, neke su od mogućnosti su posluživanja rikule.



Vaše mišljenje nam je najvažnije!

1
Slika korisnika IRA's

Rikula je meni odlična baš zbog specifičnog okusa. Volim je na salatu pomiješanu s ostalom, a najviše je jedem s kuhanim krumpirom na salatu. Daje mi odličan okus. Mljac

2
Slika korisnika raull's

Rokulu najviše volim uz friganu sitnu ribu.Provajte pa ćete vidjeti kako jeu toj kombinaciji dobra.

3
Slika korisnika Maja's

Izvrsna je! Prvi puta sam rikulu probala na pizzi i jako mi se svidjela. Sada je koristim u gotovo svim jelima (posebice sa piletinom).

4
Slika korisnika tatjana's

A što reći :)) zahvaljujemo na pohvalama, greške smo ispravili. Tražimo lektoricu-volonterku za pregledavanje i popravljanje sličnih grešaka.

5
Slika korisnika M.Gasparac's

Stranica lijepo koncipirana, recepti odlični, još da imate nekoga tko je pismen bilo bi jako dobro ( ili da bar provjeri napisano!)!

koji got
goraksto
rikula je obati izvor kalcija
„zvjezdnanih“
...kada je ponovno počinje koristiti u kulinarstvu
..ne može si dozvoliti da ju igorira u svoim jelovnicima..
Najjednostavije..
..mediranske kuhinje
na maslonovom ulju ..
mogu se krostiti i...
korgkasti okus
s nepravilnim padežima i nesuvislim rečenicama!

6
Slika korisnika Milan's

ma taj gorkasti okus je nešto skroz novo i drugačije. izvanredna je!

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Maline - PROČITAJTE Maslinovo ulje - PROČITAJTE Grejp pokretač - PROČITAJTE Zelena vitkost - PROČITAJTE Superzelenilo - PROČITAJTE