Grah

Možda ni jedna povrtlarska kultura, osim krumpira, nije razvila toliko vrsta i varijacija kao grah. A među mahunarkama je apsolutni rekorder. Svaka domaćica vjerojatno ima svoju vrstu graha koju najradije kuha ili, bolje rečeno, "svoje vrste" za različite namirnice. Ipak, stručnjaci razvrstavaju grah u četiri glavne sorte od kojih je najšarolikija četvrta i obuhvaća zrna najrazličitijih oblika i veličina, prikladnih za izradu salata. Za variva su pak bolja mala, bijela zrna prve sorte. 

Probava nije prepreka

Poznato je da je  grah "teška" namirnica i da ga svaki organizam ne podnosi. U tom slučaju, jedite grah bez ljuske, pasiran u obliku pirea, kaže, juhe i sličnog. Također, za bolje podnošenje ove ukusne i zdrave namirnice dodajte mu mirodije koje smanjuju nadimanje poput kima, mažutana ili timijana.

Suhi grah - namočite

Mahunarke općenito, pa tako i suhi grah, znatno će brže omekšati ako ih kuhate u mekoj vodi. Obavezno ih treba namočiti preko noći, pa sutradan vodu baciti i naliti svježu. Soliti ih treba tek pošto su skuhane. neke domaćice dodaju u vodu na vrh noža sode bikarbone. 

 

 



Vaše mišljenje nam je najvažnije!

ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
- nula = tri
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Grah salata - PROČITAJTE Grah s ričetom - PROČITAJTE Zapečeni grah - PROČITAJTE Salata - pečena govedina, cikla, nar i narančina korica - PROČITAJTE Raštika, grah i oslić na drugi način - PROČITAJTE