Dunja

Dunja – simbol sreće i ljubavi

Dunja potjeće iz jugozapadne Azije, a poznata je pod nazivom «Sidonijsksa kruška». Grci su je pripremali na način da bi je izdubili, ispunili medom i ispekli, a na južnom jadranu se od nje radi voćni sir. Dunja je ugodnog mirisa, a sirovi plod je tvrdi i trpko kiselog okusa. Koristi se za dobivanje eteričnih ulja, parfema, te u kozmetičke svrhe i u medicini.

Najvažniji sastojak dunje je pektin, zbog kojeg je pogodna za pripremu marmelada, đemova, pekmeza, ali i voćnog sira. Na portugalskom «marmelo» znači dunja. Sjemenke dunje sadrže proteine i nešto amigdalina
Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, a u izobilju sadrži taninske tvari (zbog toga je izraženog okusa). Plodovi se ubiru od sredine rujna do kraja listopada.

 

Kotunjata (voćni sir od dunje)
Sastojci:
  • 2 kg očišćenih dunja
  • 600 grama šećera
  • jedan limun

 

Priprema
  • Dunje operite, ogulite, prerežite na polovice, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju.
  • Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
  • Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još pola sata.
  • topli sir od dunja izlijte u kalupe koje ste prethodno namazali uljem.
  • Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. Poslužite uz očišćene polovice oraha.


Vaše mišljenje nam je najvažnije!

ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Kontonjata (sir od dunja) - PROČITAJTE Pita sa šljivama - PROČITAJTE Salata od sirove cikle, kopra, korijandra i sjemenki gorušice -... Salata od cikle i jabuka - PROČITAJTE Salata od vrganja - PROČITAJTE