Vrgoračko crveno zlato

Autor: tatjana   (palac x 3781) |moji recepti

0
Jagode iz Vrgorca pokrivaju 50 posto zahtjeva domaćega tržišta, a po kvaliteti daleko premašuju većinu onih iz uvoza. Ako zanemarimo Tina Ujevića kao najpoznatijeg Vrgočana, jagoda je također proslavila Vrgorac i to prije svega zahvaljujući izgledu svojih sočnih plodova, visokoj ekološkoj kakvoći i bogatom, aromatičnom okusu.
jagode

Koliko je svojim dražima pružila užitaka uzgajivačima, ali još i više konzumentima, svjedoči činjenica da je postala najuzgajanija, a ujedno i najisplativija poljoprivredna kultura, kojom se trenutačno bavi više od 110 obitelji. Istodobno uzgoj bilježi stalan porast iako jagoda puno traži, ali zato mnogo i pruža. Kada su 1974. godine u polju Rastok zasađene prve sadnice danas već zaboravljene njemačke sorte zenga zengana i nizozemska gorela, otvorio se put u proizvodnji jagoda. Već u prvoj godini svaka je sadnica donijela 20-30 dkg ploda, a u drugoj čak 60 dkg.

U proizvodnji jagoda Vrgorčani idu u korak s vremenom.  Uvode nove tehnologije, također i nove sorte, a prinosi su povećani na skoro 80 dkg po grmu zahvaljujući kvaliteti sadnoga materijala i tehnologiji uzgoja koja isključuje zaražavanje virusnim bolestima. Uzgoj jagoda na foliji i navodnjavanje kap na kap umjesto prijašnjeg kišenja iz zraka napravilo je revoluciju. Prinosi su gotovo udvostručeni, truleži na plodovima nema jer su izolirani od tla i čisti, list je suh i zdrav te manji podložan napadu bolesti.

Od svibnja 2007. godine u Vrgorcu se održavaju Dani vrgoračkih jagoda. U organizaciji Turističke zajednice na pijaci (tržnici) u Vrgorcu organizira se fešta na kojoj su se mogu konzumirati razni proizvodi, pa se uživa u slatkim, ali i slanim delicijama od jagoda.

Prosjek: 5 (+757)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika goca's

Morat ćete nam malo pravih jagoda poslati u Zagorje...Imate kakav dobar recept?

2
Slika korisnika višnja29's

Zasigurno su jagode bolje nego uvozne, i odmah je drugačiji i okus, šta god pravili

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Frape od jagoda - PROČITAJTE Sladoled od jagoda - PROČITAJTE Pjena od jagoda - PROČITAJTE Džem od jagoda - PROČITAJTE Šejk od jagoda i lana - PROČITAJTE