Sarme bez suhog mesa

900 gr mljevene junetine 600 gr mljevene svinjetine 250 gr riže ili pirinča 1 veca glavica crvenog luka 5 češnja češnjaka 2 fanta za sarmu (2 paketića od po 60 gr) 6 gr soli 6 gr vegete 3 do 8 gr papra 3 gr crvene paprike u prahu 3 glavice kiselog kupusa ili 40 listova za zamatanje Sastojci za zapršku: 2 kašike brašna 2 gr crvene paprike u prahu 5 kašika ulja Priprema: Stavite mljeveno meso u zdjelu te dodajte sitno isjeckani crveni luk, češnjak te rižu. Dodajte sve začine. Fant za sarmu pomješajte sa 200 ml mlake vode te dodajte u meso. Počnite da mješate sa rukom i mjesite bar 5 do 8 minuta da se svi sastojci lijepo sjedine. Možete također dodati oko 100 ml vode ako vam je meso previše tvrdo. Razdvojite listove kupusa. Spremite 3 glavice kiselog kupusa (u slučaju da vam listovini nisu dobrog oblika), ali su posve dovoljne 2 veće glavice kiselog od po 1 kg. Promješano meso skupite u šaku te zamotajte čvrsto kao na videu. Sarme poredajte tijesno jedne do drugih da se prilikom kuhanja ne bi rasule. Poredajte sarme u dva reda. Ovdje će vam trebati jedan kamen (oko 1 kg) te jedan limeni tanjurić ili za zamjenu možete koristiti stakleni poklopac sa koga ste prethodno skinuli plastičnu dršku. Kamen trebate prethodno dobro oprati, te kuhati u vodi i detrdžentu za suđe bar 3 puta. Poklopite i kuhajte oko 2 sata na srednje jakoj (ne prejakoj) vatri. Kada je sarma kuhana treba napraviti zapršku. Zagrijte ulje da ne bude previše vruće te dodajte 2 žlice brašna. Prižite oko 2 minute i dodajte crvenu papriku. Sklonite odmah zapršku sa vatre da vam paprika ne bi izgorila. Dodajte zapršku u sarmu te ostavite da se lagano kuha samo 2 minute. Poklopite te sklonite sa vatre.  Poslužite sa ljutim hren sosom. Izvor: Moja Mala kuhinja   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 1 (+1) ‹ Sarma od krumpira najbolji recept Sarmice od listova vinove loze ›

Sastojci:

  • 900 gr mljevene junetine
  • 600 gr mljevene svinjetine
  • 250 gr riže ili pirinča
  • 1 veca glavica crvenog luka
  • 5 češnja češnjaka
  • 2 fanta za sarmu (2 paketića od po 60 gr)
  • 6 gr soli
  • 6 gr vegete
  • 3 do 8 gr papra
  • 3 gr crvene paprike u prahu
  • 3 glavice kiselog kupusa ili 40 listova za zamatanje

Sastojci za zapršku:

  • 2 kašike brašna
  • 2 gr crvene paprike u prahu
  • 5 kašika ulja

Priprema:

Stavite mljeveno meso u zdjelu te dodajte sitno isjeckani crveni luk, češnjak te rižu.
Dodajte sve začine. Fant za sarmu pomješajte sa 200 ml mlake vode te dodajte u meso.
Počnite da mješate sa rukom i mjesite bar 5 do 8 minuta da se svi sastojci lijepo sjedine.
Možete također dodati oko 100 ml vode ako vam je meso previše tvrdo.
Razdvojite listove kupusa.
Spremite 3 glavice kiselog kupusa (u slučaju da vam listovini nisu dobrog oblika), ali su posve dovoljne 2 veće glavice kiselog od po 1 kg.
Promješano meso skupite u šaku te zamotajte čvrsto kao na videu.
Sarme poredajte tijesno jedne do drugih da se prilikom kuhanja ne bi rasule.
Poredajte sarme u dva reda.
Ovdje će vam trebati jedan kamen (oko 1 kg) te jedan limeni tanjurić ili za zamjenu možete koristiti stakleni poklopac sa koga ste prethodno skinuli plastičnu dršku.
Kamen trebate prethodno dobro oprati, te kuhati u vodi i detrdžentu za suđe bar 3 puta.
Poklopite i kuhajte oko 2 sata na srednje jakoj (ne prejakoj) vatri. Kada je sarma kuhana treba napraviti zapršku.
Zagrijte ulje da ne bude previše vruće te dodajte 2 žlice brašna. Prižite oko 2 minute i dodajte crvenu papriku.
Sklonite odmah zapršku sa vatre da vam paprika ne bi izgorila.
Dodajte zapršku u sarmu te ostavite da se lagano kuha samo 2 minute. Poklopite te sklonite sa vatre. 
Poslužite sa ljutim hren sosom.

Izvor: Moja Mala kuhinja

 

Prosjek: 1 (+1)
Link izvora / potpis autora: http://youtu.be/vHWruI-stTQ
  • Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
  • Vaše oznake (tagovi): sarma
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)