Ruska mazurka

Autor: Etnomama   (palac x 8710) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
5 žutanjaka 17 i pol dag finog šećera 1 žlica naribane limunove korice 1 žlica limunovog soka 25 dag isprženih lješnjaka samljevenih u sitan prah 5 bjelanjaka Za premaz: 1/4 l slatkog vrhnja 2 žlice ruma 2 žlice šećera u prahu maslac za kalup  šareni (jaja) bomboni Kako pripremiti Rusku mazurku: Namažite kalup maslacem. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Miješajte žutanjke da se zapjene, pa malo po malo umiješajte šećer. Miješajte dalje dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte joj koricu i sok od limuna, a zatim postepeno i lješnjake. Istucite čvrst snijeg od bjelanjka, istresite ga na smjesu od jaja i u nju umiješajte. Prebacite tijesto u kalup, poravnajte mu površinu i pecite 50 minuta na drugoj prečki odozdo. Kad se kolač odvoji od kalupa, isključite pećnicu, ali torta neka u njoj ostane još 15 min. Zatim ju istresite na rešetku da se ohladi. Čvrsto istucite slatko vrhnje, umiješajte mu rum i šećer u prahu, premažite time tortu i pospite šarenim, pisanica, bombonima. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Vjerojatno vam je poznato kako je mazurka, zapravo, poljski narodni ples u tročetvrtinskom taktu, koji plesače čini veselima i zaigranima dok ga plešu. A veselo i zaigrano izgleda i ovaj kolač koji je dio svojeg naziva dobio po mazurki, a dio je pripao rusima (istina, nije jasno iz kojeg, točno, razloga. Kako bilo, ovo je pravi proljetni, dapače, uskršnji kolač - ruska mazurka.
Ruska mazurka

Za pripremu Ruske mazurke trebat će vam, osim osnovnih sastojaka, još i šareni bomboni u obliku pisanica.

Za tijesto:

  • 5 žutanjaka
  • 17 i pol dag finog šećera
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 1 žlica limunovog soka
  • 25 dag isprženih lješnjaka samljevenih u sitan prah
  • 5 bjelanjaka

Za premaz:

  • 1/4 l slatkog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • 2 žlice šećera u prahu
  • maslac za kalup 
  • šareni (jaja) bomboni

Kako pripremiti Rusku mazurku:

Namažite kalup maslacem. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Miješajte žutanjke da se zapjene, pa malo po malo umiješajte šećer. Miješajte dalje dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte joj koricu i sok od limuna, a zatim postepeno i lješnjake. Istucite čvrst snijeg od bjelanjka, istresite ga na smjesu od jaja i u nju umiješajte. Prebacite tijesto u kalup, poravnajte mu površinu i pecite 50 minuta na drugoj prečki odozdo. Kad se kolač odvoji od kalupa, isključite pećnicu, ali torta neka u njoj ostane još 15 min. Zatim ju istresite na rešetku da se ohladi. Čvrsto istucite slatko vrhnje, umiješajte mu rum i šećer u prahu, premažite time tortu i pospite šarenim, pisanica, bombonima.

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)