Nabujak od maka


2

Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način,.Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja!

Nabujak od maka

Potrebno za tijesto:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 100 omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1, 30 ml mlakog mlijeka
  • ribana korica jednog
  • neprskanog limuna
  • 2 žumanjka
  • malo soli

Za nadjev

  • 200 g mljevenog maka
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo cimeta
  • malo pimenta
  • 80 g suhog grožđa
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećer
  • vruće mlijeko koliko treba
  • maslac i brašno za kalup
  • sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev

Priprema

  1. U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne.
  2. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu.
  3. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam.
  4. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite.
  5. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi.
  • Pomoću miksera umutite prelijev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji.
Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
500 g brašna za dizana tijesta 100 omekšalog maslaca 100 g šećera 1 kocka svježeg kvasca 1, 30 ml mlakog mlijeka ribana korica jednog neprskanog limuna 2 žumanjka malo soli Za nadjev 200 g mljevenog maka 3 žlice meda 1 žlica šećera u prahu malo cimeta malo pimenta 80 g suhog grožđa malo ruma 1 vanilin šećer vruće mlijeko koliko treba maslac i brašno za kalup sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev Priprema U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi. Pomoću miksera umutite prelijev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
devet - osam =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Zvonimir Brajkovic's

sada znam kaj cu si danas napraviti

Slika korisnika Ana Balta's

Blago ženskoj okolini,
uz Zvonimira :)

Slika korisnika Zvonimir Brajkovic's

nazalost sam ozenjen, nazalost sa njemicom...

Slika korisnika admin's

auu, nadam se da njemica nece ovo procitati...

Slika korisnika Nada Djukić's

Obožavam mak ali,ponavljam,ne ide mi dobro sa dizanim tijestom.Zavređuje da se potrudim,

Slika korisnika Zorica Stajkovic Savic's

ovo je recept koji sam trazila vec duze vrijeme :)

"Još jedan recept iz TOP 50"