Lažne Šnenokle

Autor: naata   (palac x 70149) |moji recepti

0
   6 bjelanjaka  20 dag šećera u prahu  sok 1/2 limuna  10 dag lješnjaka Priprema: Lješnjake lagano popržiti i sitno nasjeckati pa rasporediti po pek-papiru na velikom protvanu od pečnice ( bilo bi dobro ako imate još i za 1-2 žlice mljevenih - može i oraha, pa da se dobro popune rupice, tako će se ispečena kora lakše odvojiti). Od bjelanjaka tuči snijeg, pa kad su več istučeni skoro do kraja, postupno dadavati šećer u prahu i kad je dovoljno čvrsto, dodati limunov sok. Dodajete li šećer prebrzo, sve će biti prerijetko i ispečena kora će se jako zalijepiti. Izrađeni snijeg lagano razmazati po lješnjacima (najlakše će biti ako prvo po cijeloj površini nanesete manje hrpice pa lagano razmazujete). Staviti peči u zagrijanu pečnicu na 180°C 20 min.   Sastojci za kremu:   6 žumanjaka 10 dag šećera 4 dl mlijeka 2 pune žlice gustina 1 mahuna vanilije ili vrečica burbon vanilin šećera  2,5 dl vrhnja za šlag Priprema: Žumanjke, šećer, gustin i 3 žlice hladnog mlijeka dobro izmiksati. Ostalo mlijeko zakuhati s vanilijom (ja sam koristila vrečicu burbon vanilije). Rajnglu s provrelim mlijekom maknuti s vatre i polako, stalno miješajući pjenjačom, ulijevati smjesu od žumanjaka. Vratiti na laganu vatru i kratko miješati da se krema zgusne, ali NE ZAKUHATI! Ostaviti da se ohladi ( prekrila sam je folijom da se ne napravi korica).  Napraviti šlag od slatkog vrhnja ( miješajte najmanjom brzinom 3-4 min, pa uzmite pjenjaču i završite tako da ga u 4-5 jačih okretaja istučete - ne predugo jer će dobiti okus margarina).Ostaviti ga u frižideru dok se ne ohladi sve ostalo.      Sastojci za voćnu filu:      1 ananas (može i šumsko voće, jagode, trešnje, domaći džem od marelica...)  2 limete * Priprema: Ananas nasjeći na sitnije kockice, prokuhati sa sokom limete. Kad omekša, izblendati ili usitniti štapnim mikserom da dobijete džem. Džem možete kombinirati ovisno o sezoni. * nisam imala limete pa sam iscijedila sok pola limuna i dodala malo vode. Kad je prokuhalo i ananas omekšao, višak tekućine sam odlijala. Radila sam sa pola većeg ananasa. POSTUPAK: Na pečenu koru od bjelanjaka staviti kremu od jaja i vanilije, na nju šlag, a na šlag u tankom sloju voćnu filu ( ja sam premazala samo do polovice). Počnite rolati od strane gdje je voćna fila tako da ostane u sredini. Kolač dobro ohladiti. Dio kreme ( 2-3 žlice) možete ostaviti i pomiješati je sa voćnim sokom pa iskoristiti za ukrašavanje  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)
Recept je iz uskrsnog izdanja časopisa Delicije, a spremaju ga u jednom ribljem restoranu u Opatiji i preporučaju da ovom modernom varijantom šnenokli zasladite svoju obitelj nakon finog ribljeg ručka, a uz vino Muškat......svi okusi tako su se divno stopili - ovi kvrckavi lješnjaci u podlozi od bjelanjaka savršeno pašu sa laganom kremom uz notu voća!
Lažne šnenokle

Sastojci za koru:

 

  •  6 bjelanjaka
  •  20 dag šećera u prahu
  •  sok 1/2 limuna
  •  10 dag lješnjaka

Priprema:

Lješnjake lagano popržiti i sitno nasjeckati pa rasporediti po pek-papiru na velikom protvanu od pečnice ( bilo bi dobro ako imate još i za 1-2 žlice mljevenih - može i oraha, pa da se dobro popune rupice, tako će se ispečena kora lakše odvojiti). Od bjelanjaka tuči snijeg, pa kad su več istučeni skoro do kraja, postupno dadavati šećer u prahu i kad je dovoljno čvrsto, dodati limunov sok. Dodajete li šećer prebrzo, sve će biti prerijetko i ispečena kora će se jako zalijepiti.

Izrađeni snijeg lagano razmazati po lješnjacima (najlakše će biti ako prvo po cijeloj površini nanesete manje hrpice pa lagano razmazujete). Staviti peči u zagrijanu pečnicu na 180°C 20 min.

 

Sastojci za kremu:

 

  • 6 žumanjaka
  • 10 dag šećera
  • 4 dl mlijeka
  • 2 pune žlice gustina
  • 1 mahuna vanilije ili vrečica burbon vanilin šećera 
  • 2,5 dl vrhnja za šlag

Priprema:

Žumanjke, šećer, gustin i 3 žlice hladnog mlijeka dobro izmiksati. Ostalo mlijeko zakuhati s vanilijom (ja sam koristila vrečicu burbon vanilije). Rajnglu s provrelim mlijekom maknuti s vatre i polako, stalno miješajući pjenjačom, ulijevati smjesu od žumanjaka. Vratiti na laganu vatru i kratko miješati da se krema zgusne, ali NE ZAKUHATI! Ostaviti da se ohladi ( prekrila sam je folijom da se ne napravi korica).

 Napraviti šlag od slatkog vrhnja ( miješajte najmanjom brzinom 3-4 min, pa uzmite pjenjaču i završite tako da ga u 4-5 jačih okretaja istučete - ne predugo jer će dobiti okus margarina).Ostaviti ga u frižideru dok se ne ohladi sve ostalo.

    
Sastojci za voćnu filu:    

  •  1 ananas (može i šumsko voće, jagode, trešnje, domaći džem od marelica...)
  •  2 limete *

Priprema:

Ananas nasjeći na sitnije kockice, prokuhati sa sokom limete. Kad omekša, izblendati ili usitniti štapnim mikserom da dobijete džem. Džem možete kombinirati ovisno o sezoni.

* nisam imala limete pa sam iscijedila sok pola limuna i dodala malo vode. Kad je prokuhalo i ananas omekšao, višak tekućine sam odlijala. Radila sam sa pola većeg ananasa.

POSTUPAK:

Na pečenu koru od bjelanjaka staviti kremu od jaja i vanilije, na nju šlag, a na šlag u tankom sloju voćnu filu ( ja sam premazala samo do polovice). Počnite rolati od strane gdje je voćna fila tako da ostane u sredini. Kolač dobro ohladiti.

Dio kreme ( 2-3 žlice) možete ostaviti i pomiješati je sa voćnim sokom pa iskoristiti za ukrašavanje 

Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora: ČASOPIS DELICIJE - USKRSNO IZDANJE 2012.
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)