Kolač od bjelanjaka

Autor: Moela   (palac x 47544) |moji recepti

11
6 bjelanjaka 20 dag štaub šećera (šećera u prahu) 12 dag brašna 10 dag sjeckanih oraha malo limunove (ili narančine) naribane korice Priprema: Bjelanjke (uz mrvicu soli) umutite mikserom vrlo čvrsto. Dodajte šećer i tucite dalje dok masa ne postane gusta i dobro naraste (10-tak minuta najviše). Orahe izrežite (nikako ih ne meljite) nožem na komadiće, a limunovu koricu izribajte. U masu bjelanjaka i šećera naizmjenično dodavajte brašno i orahe, miješajući kuhačom (u ovoj fazi ne upotrebljavam mikser kako bi tijesto bilo čim rahlije). Pred kraj dodajte i koricu limuna. Kalup za kuglof ili neki drugi prikladan kalup premažite s malo maslaca, ulijte smjesu, poravnajte žlicom i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 st. C (ako se koristi vrući zrak i ventilator dovoljna je tempretaura od 160 st.) između 15 - 20 minuta, ovisno o pećnici. Probajte je li kolač pečen tako da u njega zabodete čačkalicu (ili tanji štapić za ražnjiće). Ako je suha, kolač je gotov. SAVJET: Kolač je jednako dobar, dapače izvrstan, ako umjesto oraha umiješate suhe brusnice, grožđice, suho (narezano) voće kao marelice, šljive i sl. Umjesto oraha mogu se koristiti sjeckani lješnjaci ili bademi ili kikiriki, ili pola voće, pola orašasti plodovi. Zapravo kombinirajte kako želite, neki su ga probali i sa svježim voćem i bio je - mrak.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.4 (+16)
Jednostavan, da ne može biti jednostavniji. Kad god vam preostane bjelanjaka koji se danima "vuku" hladnjakom, uzmite si malo vremena, mikser u ruke i za malo vremena možete uživati uz kavicu, čaj...ili mlijeko, zašto ne.
Kolač od bjelanjaka

Sastojci:

  • 6 bjelanjaka
  • 20 dag štaub šećera (šećera u prahu)
  • 12 dag brašna
  • 10 dag sjeckanih oraha
  • malo limunove (ili narančine) naribane korice

Priprema:

  1. Bjelanjke (uz mrvicu soli) umutite mikserom vrlo čvrsto. Dodajte šećer i tucite dalje dok masa ne postane gusta i dobro naraste (10-tak minuta najviše).
  2. Orahe izrežite (nikako ih ne meljite) nožem na komadiće, a limunovu koricu izribajte.
  3. U masu bjelanjaka i šećera naizmjenično dodavajte brašno i orahe, miješajući kuhačom (u ovoj fazi ne upotrebljavam mikser kako bi tijesto bilo čim rahlije). Pred kraj dodajte i koricu limuna.
  4. Kalup za kuglof ili neki drugi prikladan kalup premažite s malo maslaca, ulijte smjesu, poravnajte žlicom i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 st. C (ako se koristi vrući zrak i ventilator dovoljna je tempretaura od 160 st.) između 15 - 20 minuta, ovisno o pećnici. Probajte je li kolač pečen tako da u njega zabodete čačkalicu (ili tanji štapić za ražnjiće). Ako je suha, kolač je gotov.

SAVJET: Kolač je jednako dobar, dapače izvrstan, ako umjesto oraha umiješate suhe brusnice, grožđice, suho (narezano) voće kao marelice, šljive i sl. Umjesto oraha mogu se koristiti sjeckani lješnjaci ili bademi ili kikiriki, ili pola voće, pola orašasti plodovi. Zapravo kombinirajte kako želite, neki su ga probali i sa svježim voćem i bio je - mrak.

 

 

Prosjek: 4.4 (+16)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Moela's

Novigrad1961.. piše:
SAVRSENO upravo napraljen i već guštamo :)

Svidjet će vam se ako i ostane koji dan, savršen uz kavicu ili čaj. Pozdrav i hvala na probavanju.

2
Slika korisnika Novigrad1961..'s

SAVRSENO upravo napraljen i već guštamo :)

3
Slika korisnika Moela's

Vjerojatno si već smrzavala bjelanjke tako da ne bih davala takve.... opće savjete, ali da, dobro dođe kad zatreba. Na taj način sakupim i preko 15 bjelanjaka pa ih koristim za malo zahtjevnije slastice, tipa torte Ferero ili slično. Kad ih ostane manje, ovo je super ideja. Meni je osobno ova kombinacija namirnica odlična jer nema masnoće, a kolač je ukusan danima. Hvala na isprobavanju :)

4
Slika korisnika Olga Zuti's

taj kolač mi je jako dobar od sad više ne budem hitala bjelanke