Gužvara

recepti_bez_slike
3 dag svježeg ili 1 dag suhog kvasca 1 dag šećera 1 dl mlijeka 5 dag brašna 1 jaje za mazanje 2 žlice ruma korica od limuna 2 dl mlijeka kvasac 6 dag margarina za mazanje tijesta 5 dag šećera za posipanje 10 dag grožđica Tijesto: 50 dag brašna 1 dag soli 8 dag margarina 10 dag šećera 2 žumanjka Brašno se prosije i napravi kvasac koji se pokrije i pusti dizati na toplom mjestu. Omekšani margarin miješa se sa šećerom dok se šećer ne otopi. Zatim se dodaju žumanjci i smjesa se miješa dok ne postane pjenasta. U smjesu se dodaje malo mlijeka naizmjence s brašnom, zatim rum, usitnjena korica od limuna te dignuti kvasac. Svi dodaci dobro se izmiješaju s brašnom i tijesto se kuhačom tuče dok se na tijestu ne vide mjehurići, odnosno, kad se tijesto više ne prima za kuhaču. Ovako izrađeno tijesto pokrije se i stavi na toplo mjesto da se diže. Kad se tijesto diglo dvostruko, prebaci se na pobrašnjenu dasku i razreže na dva dijela. Svaki dio tijesta razvalja se u četvrtinu 1/2 cm debelu, tako da jedna stranica ima duljinu tepsije u kojoj će se gužvara peći. Razvaljano tijesto namaže se otopljenim margarinom, posipa šećerom i grožđicama, a onda savije. Zatim se ovako dobiveni valjak od tijesta okreće desnom rukom na desnu stranu, a lijevom rukom na lijevu stranu, da na valjku nastanu 4 zareza po kojima se pečena gužvara raskida ako se topla jede. Hladna se može rezati nožem na ploške. Na taj se način izrade 2 komada gužvare, pa se jedan po jedan stavi u namazan lim za pečenje veličine 24x36 cm. Tijesto se u tepsiji pokrije i ponovo diže. Kad se tijesto diglo toliko da ga je puna lim za pečenje, stavi se na hladno i namaže razmućenim jajem. Zatim se stavi u ugrijanu pećnicu i peče 30-40 minuta. Kad je pečena, stavi se na žičanu podlogu i posipa šećerom. Servira se još topla.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet

Kvas: 

  • 3 dag svježeg ili 1 dag suhog kvasca
  • 1 dag šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 5 dag brašna
  • 1 jaje za mazanje
  • 2 žlice ruma
  • korica od limuna
  • 2 dl mlijeka
  • kvasac
  • 6 dag margarina za mazanje tijesta
  • 5 dag šećera

za posipanje 10 dag grožđica

Tijesto:

  • 50 dag brašna
  • 1 dag soli
  • 8 dag margarina
  • 10 dag šećera
  • 2 žumanjka

Brašno se prosije i napravi kvasac koji se pokrije i pusti dizati na toplom mjestu. Omekšani margarin miješa se sa šećerom dok se šećer ne otopi. Zatim se dodaju žumanjci i smjesa se miješa dok ne postane pjenasta. U smjesu se dodaje malo mlijeka naizmjence s brašnom, zatim rum, usitnjena korica od limuna te dignuti kvasac. Svi dodaci dobro se izmiješaju s brašnom i tijesto se kuhačom tuče dok se na tijestu ne vide mjehurići, odnosno, kad se tijesto više ne prima za kuhaču.

Ovako izrađeno tijesto pokrije se i stavi na toplo mjesto da se diže. Kad se tijesto diglo dvostruko, prebaci se na pobrašnjenu dasku i razreže na dva dijela. Svaki dio tijesta razvalja se u četvrtinu 1/2 cm debelu, tako da jedna stranica ima duljinu tepsije u kojoj će se gužvara peći. Razvaljano tijesto namaže se otopljenim margarinom, posipa šećerom i grožđicama, a onda savije. Zatim se ovako dobiveni valjak od tijesta okreće desnom rukom na desnu stranu, a lijevom rukom na lijevu stranu, da na valjku nastanu 4 zareza po kojima se pečena gužvara raskida ako se topla jede. Hladna se može rezati nožem na ploške. Na taj se način izrade 2 komada gužvare, pa se jedan po jedan stavi u namazan lim za pečenje veličine 24x36 cm. Tijesto se u tepsiji pokrije i ponovo diže. Kad se tijesto diglo toliko da ga je puna lim za pečenje, stavi se na hladno i namaže razmućenim jajem. Zatim se stavi u ugrijanu pećnicu i peče 30-40 minuta. Kad je pečena, stavi se na žičanu podlogu i posipa šećerom. Servira se još topla.  

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)