Šnenokle - Žličnjaci od snijega

Autor: tatjana   (palac x 1640) |moji recepti


Poznati u kontinentalnoj Hrvatskoj kao šnenokle, a uz more kao paradižet, udomaćena je slastica koja dobro rashlađena odlično paše u tople ljetne dane.

Mogli bismo reći da je tradicionalna, a ima više varijacija na temu: s karamelom, keksima, čokoladom, sirupom od višanja…

Ono što se na engleskom govornom području zove a floating island (plutajući otoci), na francuskom les œufs à la neige (snježna jaja), njemačkom Schnee-Eier (također snježna jaja), ili primjerice na poljskom zupa nic (ptičje mlijeko) jednostavna je i ukusna slastica koju mogu pripremiti i početnici.

Recepti - 7 - slika

Sastojci

  • 1 l mlijeka
  • 5 bjelanjaka
  • 5 žutanjaka
  • 10 dkg šećera
  • 1/4 mahune vanilije (ili vrećica vanilin šećera)
  • 1 žlica škroba (recimo gustina)

Postupak pripreme

U mlijeko se stavi šećer i vanilija, pa se kuha do vrenja. Dok se mlijeko kuha, od bjelanjaka se tuče čvrsti snijeg. Kad je snijeg čvrsto umućen, žlicom se oblikuju knedle koji se spuštaju u vrelo mlijeko i kratko prokuhaju na obje strane. Knedle se odlože po dvije (ili tri ako su manje) u manje zdjelice (za jednu osobu) ili sve u veliku zdjelu.

Žumanjke razmutiti sa škrobom i par žlica vrućeg mlijeka (kako bi se žumanjci zagrijali i ne bi zguršali kad ih se prebaci u vruće mlijeko), pa ih se lagano i postepeno ulije u vrelo mlijeko neprestance mješajući pjenjačom.

Mlijeko sa žumanjicima se kuha i neprestano muti pjenjačom dok se ne ugusti, makne se s vatre i pusti hladiti i dalje povremeno mješajući pjenjačom (da se ne stvori kora).

Kad se krema prohadila, ulije se u zdjelice sa žličnjacima. Kad se slastica (krema i žličnjaci) ohladi do sobne temperature, prebaciti u hladnjak i dobro ohladi par sati prije posluživanja.

Prosjek: 5 (+2)
1 l mlijeka 5 bjelanjaka 5 žutanjaka 10 dkg šećera 1/4 mahune vanilije (ili vrećica vanilin šećera) 1 žlica škroba (recimo gustina) Postupak pripreme U mlijeko se stavi šećer i vanilija, pa se kuha do vrenja. Dok se mlijeko kuha, od bjelanjaka se tuče čvrsti snijeg. Kad je snijeg čvrsto umućen, žlicom se oblikuju knedle koji se spuštaju u vrelo mlijeko i kratko prokuhaju na obje strane. Knedle se odlože po dvije (ili tri ako su manje) u manje zdjelice (za jednu osobu) ili sve u veliku zdjelu. Žumanjke razmutiti sa škrobom i par žlica vrućeg mlijeka (kako bi se žumanjci zagrijali i ne bi zguršali kad ih se prebaci u vruće mlijeko), pa ih se lagano i postepeno ulije u vrelo mlijeko neprestance mješajući pjenjačom. Mlijeko sa žumanjicima se kuha i neprestano muti pjenjačom dok se ne ugusti, makne se s vatre i pusti hladiti i dalje povremeno mješajući pjenjačom (da se ne stvori kora). Kad se krema prohadila, ulije se u zdjelice sa žličnjacima. Kad se slastica (krema i žličnjaci) ohladi do sobne temperature, prebaciti u hladnjak i dobro ohladi par sati prije posluživanja. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
1 + 16 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.
Slika korisnika dbmo's

Da mi je jedan zlicnjak.

Slika korisnika jasminka's

izvrsno

Slika korisnika jasminka's

izvrsno

Slika korisnika Andreaaa's

E baš ovako uvijek moja mama radi i moji mališanima da pokloni cijelu zdjelu koju u sekundi naravno smažu, ja to nikad nisam pokušavala raditi, sad hoću. Čak nekad u njih zna onako zabosti komadić nekog keksa. Pozz

Slika korisnika žana1's

Moj najdraži slatki specijalitet, nemogu si pomoći..
Prema vašem receptu mi ispadnu bolji nego po mojem iz bilježnice. Često ih pravim, i baš sam naletjela na vaš postupak pripreme, i kažem sama sebi, ajde da probam jer je bilo nekih sitnih razlika. I još mi se više ovako svidjeli. Na kraju jedino znam još šnenokle ukrasiti i ribanom čokoladom

Slika korisnika Svetlana Calija's

odlican recept.....;)

Slika korisnika kruškica's

volim ih jesti al ne radim ih često inače odlična slastica

"Još jedan recept iz TOP 50"