Stonska torta


1

Za stonsku tortu se na temelju dostupnih podataka danas se sa sigurnošću može ustvrditi da je izvorno jelo, a prepoznatljiva je po makarulima, odnosno makaronima, specifično oblikovanoj suhoj tjestenini. Stonska totna torta jedan je od zaštitnih znakova kuhinje Stona i okolice u kojoj se jasno prepoznaje utjecaj talijanske kuhinje i mediteranskog podneblja. Stonska torta spada u sam vrh slastica, nekada se pripremala u posebnim prilikama, a posebno za Uskrs i Božić, što se zadržalo do danas.

Sastojci:

  • 1/2 kg makarona
  • 40 dkg šećera
  • 10 dkg čokolade
  • 30 dkg badema
  • 20 dkg oraha
  • 25 dkg maslaca
  • 10 jaja
  • vanili šećer
  • cimet
  • limun
  • rum
  • ulje

Tijesto za oblaganje kalupa:

  • 40 dkg brašno
  • 2 jaja
  • ulje
  • sol

stonska_torta_post

Priprema:

Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Preko njih prelije se limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati najmanje pola sata. Tijesto se razvalja u tanak list. Kalup za tortu se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta, koji treba biti veći od ruba kalupa za 10-tak centimetara. Na dno se pospe nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilija šećera i cimeta), stavi se red kuhanih makarona, pospe nadjevom, pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica. Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem. Torta se peče na temperaturi 175° C 50 minuta. Prilikom vađenja iz kalupa hladna torta okrene se tako da donji dio ostane gornji, pospe se vanilij šećerom i reže na komade za posluživanje.

Prosjek: 5 (+2)
1/2 kg makarona 40 dkg šećera 10 dkg čokolade 30 dkg badema 20 dkg oraha 25 dkg maslaca 10 jaja vanili šećer cimet limun rum ulje Tijesto za oblaganje kalupa: 40 dkg brašno 2 jaja ulje sol Priprema: Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Preko njih prelije se limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati najmanje pola sata. Tijesto se razvalja u tanak list. Kalup za tortu se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta, koji treba biti veći od ruba kalupa za 10-tak centimetara. Na dno se pospe nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilija šećera i cimeta), stavi se red kuhanih makarona, pospe nadjevom, pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica. Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem. Torta se peče na temperaturi 175° C 50 minuta. Prilikom vađenja iz kalupa hladna torta okrene se tako da donji dio ostane gornji, pospe se vanilij šećerom i reže na komade za posluživanje. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
deset + tri =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika ErikaT's

Super

"Još jedan recept iz TOP 50"