Pita s jabukama

Autor: tatjana   (palac x 1640) |moji recepti


Pita s jabukama jest tradicionalni desert, iako je teško utvrditi odakle kolač od jabuka vuče korijene budući da je jabuka vrlo rasprostanjeno voće, a svugdje gdje uspjeva drvo jabuke, spravlja se i pita od jabuka. Naš recept udomaćen je pak u kontitnetalnom dijelu Hrvatske.

Recepti - 4 - slika

Sastojci tijesta za pitu s jabukama

Prhko tijesto za pite

  • 40 dkg brašna (pola oštrog pola mekog) 
  • 8 dkg šećera 
  • 25 dkg maslaca 
  • 2-3 žlice vrhnja ili mlijeka 
  • 1 žlica ruma 
  • malo korice od limuna

Priprema

U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca (paketić maslaca ustiniti na listiće ili male kockice), dobro izmiješati s brašnom i šećerom (masa je grudičasta i nije kompaktna). U tu smjesu dodati ruma i mlijeko kako bi tijesto posalo kompaktno. Treba paziti da tijesto ne ispadne niti premekano, niti pretvrdo, pa je količina mlijeka okvirna. Mijesiti rukama dok se tijesto lijemo ne poveže. Podijeliti na dva dijela i kako bi bilo lakše manipulirati tijestom, dobro je ostaviti ga na pola sata u hladnjaku. Ovo tijesto može s koristiti i za sve voćne pite.

Sastojci nadjeva za pitu s jabukama

  • 1 kg jabuka 
  • 10 dkg oraha 
  • šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele) 
  • cimet po okusu 
  • 1 vrećica vanili šećera

Priprema

Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta.

Izvaditi iz pečnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu staviti u pečnicu na 175°C i peći 40-ak minuta. Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modlu), te po okusu posuti s šećerom u prahu.

Prosjek: 4.6 (+22)
Prhko tijesto za pite 40 dkg brašna (pola oštrog pola mekog)  8 dkg šećera  25 dkg maslaca  2-3 žlice vrhnja ili mlijeka  1 žlica ruma  malo korice od limuna Priprema U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca (paketić maslaca ustiniti na listiće ili male kockice), dobro izmiješati s brašnom i šećerom (masa je grudičasta i nije kompaktna). U tu smjesu dodati ruma i mlijeko kako bi tijesto posalo kompaktno. Treba paziti da tijesto ne ispadne niti premekano, niti pretvrdo, pa je količina mlijeka okvirna. Mijesiti rukama dok se tijesto lijemo ne poveže. Podijeliti na dva dijela i kako bi bilo lakše manipulirati tijestom, dobro je ostaviti ga na pola sata u hladnjaku. Ovo tijesto može s koristiti i za sve voćne pite. Sastojci nadjeva za pitu s jabukama 1 kg jabuka  10 dkg oraha  šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele)  cimet po okusu  1 vrećica vanili šećera Priprema Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta. Izvaditi iz pečnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu staviti u pečnicu na 175°C i peći 40-ak minuta. Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modlu), te po okusu posuti s šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.6 (+22)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
6 + 1 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.
Slika korisnika Snježana Tomić's

LIJENA PITA (KOLAČ OD JABUKA)

Potrebno je: 250 g masti (margarina), 1 jaje i 2 žutanjka, 250 g kristal šećera, 1 prašak za pecivo, 1 mala šalica mlijeka, 800 g brašna i 1 kg jabuka.

Mast i jaja dobro umutiti (mikserom), dodati šećer, prašak za pecivo i mlijeko.Sve to zamjesiti s brašnom.Tijesto podijeliti na dva dijela a jabuke očistiti, izgratati i izdinstati sa šoljom šećera.Prvi dio tijesta staviti u podmazan i pobrašnjen pleh, preko njega jabuke, (posuti cimetom - poželji) a zatim drugi dio tijesta.Peći u zagrijanoj pećnici, pečen kolač posuti sitnim šećerom.

Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Bas ovaj recept imam vec preko 35 godina ... Ovde u Kanadi je hit u nasoj radnji...svi ga obozavaju. Sada sam prvi put naisla na nekog da ima isti recept. Nervira me kada u recept ubacuju suvo grozdje, orahe, limun...i ne znam ni ja sta sve...

Slika korisnika Mirela Trožić-Redžić's

Snježana Tomić piše:
LIJENA PITA (KOLAČ OD JABUKA)

Potrebno je: 250 g masti (margarina), 1 jaje i 2 žutanjka, 250 g kristal šećera, 1 prašak za pecivo, 1 mala šalica mlijeka, 800 g brašna i 1 kg jabuka.

Mast i jaja dobro umutiti (mikserom), dodati šećer, prašak za pecivo i mlijeko.Sve to zamjesiti s brašnom.Tijesto podijeliti na dva dijela a jabuke očistiti, izgratati i izdinstati sa šoljom šećera.Prvi dio tijesta staviti u podmazan i pobrašnjen pleh, preko njega jabuke, (posuti cimetom - poželji) a zatim drugi dio tijesta.Peći u zagrijanoj pećnici, pečen kolač posuti sitnim šećerom.

Slika korisnika Mirela Trožić-Redžić's

Jednostavno a ukusno, brzo za napraviti i često se pravi.

Slika korisnika sntomic's

ja sam snježana tomić...baš me zanima odakle je ovaj recept..gdje li sam ga još posijala :)
najbolja lijena pita.....moja prijateljica i moj muž je zovu kraljevskim kolačem :)

Slika korisnika sntomic's

sntomic piše:
ja sam snježana tomić...baš me zanima odakle je ovaj recept..gdje li sam ga još posijala :)
najbolja lijena pita.....moja prijateljica i moj muž je zovu kraljevskim kolačem :)

Slika korisnika nadicagocicGlavni u kuhinji's

olvo je po meni najbolji recept za lenju pitu i njega ne bi menjala ni za koji drugi. po tom receptu je ovu vrstu kolaca spremala i moja baba, inace velemastor u kuhinji. SVE POHVALE

Slika korisnika sntomic's

slažem se .... ni ja ga ne bih mijenjala i ne pada mi na pamet raditi po nekom drugom receptu :)

Slika korisnika Djurdja's

Recepti su super, ali ja kad pravim pitu onda obićno koliko margarina, duplo brasna. To znaci 25 dag margarina i 50 dag brasna, malo ruma, limunove korice naribane, žlica vrhnje i super kolać. Hvala na uvrštenju

Slika korisnika ana's

ova če pita da bude dobra

Slika korisnika jovanka's

pita će biti dobra

Slika korisnika Lea N's

baš smo isprobali doma i ovu pitu i pitu od mamice

http://www.recepti.hr/recepti/vasi-recepti/pita-od-jabuka

obje za 5!

ovo su moji recepti, lea

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

super

Slika korisnika creed's

ovo je dobra pita, provjerili moji nepci :)
evo jedne, origigi apple pie!
sastojci:
18-20 zlica ostrog brasna
10-12 zlica ledeno hladne vode
170 g maslaca ili margarina
malo soli

5-6 vecih jabuka
sok i korica 1 limuna
2 vrhom pune zlice kristal secera
1 vrecica vanil-secera
vrhom puna zlicica cimeta
malo muskatnog orascica
malo suhog grozdja
2 zlicice gustina

pekmez od marelica
secer u prahu

brasno, maslac i sol pomijesati vilicom dok se naprave krupne mrvice.
nastaviti mijesiti rukom i uz stalno mijesanje dodavati po malo hladne vode. tijesto dobro izmijesiti, podijeliti ga na jednu vecu i jednu malo manju lopticu.
vecu lopticu rastanjiti i time obloziti pleh i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub pleha. vilicom izbosti tijesto na par mjesta (dno).

jabuke oguliti pa ih izrezati na tanke ploskice (dakle, bolje ih je izrezati na npr. onaj rezac za kupus, ne ribati u rezancice!), dodati sok i ribanu koricu limuna, cimet, m. orascic, secer, vanil-secer, grozdjice i gustin.
sve izmijesati pa tom smjesom prektiti pripremljeno, izbockano, tijesto.

razvaljati i drugu, manju, lopticu tijesta, njome prekriti smjesu od jabuka pa pazljivo zatvoriti rubove pite (cvrsto spojiti krajeve oba dijela tijesta).

pitu peci u pecnici vec ranije zagrijanoj na 180-200°C, 30-40 min.
izvaditi pitu i premazati ju, onako vrelu, pekmezom od marelica. posuti staub secerom (ili glazurom od staubsecera i limuna).

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

imam ja recept:1kg jabuka naribanih na sitno
1kg glatkog brašna
2 vrečice marcipana
3 žlice meda
3 jaja
1 čaša vode
25 dag šećera
i prstohvat sode bikarbone.

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

:D moji recepti su najbolji

Slika korisnika Recepti's

Napravila sam juče ovaj divni kolač prema Vašem receptu. Izvrstan je.

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

može li nešto drugo umjesto oraha?

Slika korisnika goca's

Ovo mi je najdraža pita, ali je tu sad puno recepata, koji je najbolji? Nisam nikad sama radia ovu pitu, ali sam ju milijun puta jela, no s obzirom na moje godine, stignem. Možda ju napravim u nedjelju, sama sam doma, pa idem malo isprobavati. Mogu tijesto umijesiti dan ranije, pa da odstoji u hladnjaku? Bojim se da neću stići to sve u jedno poslijepodne s obzirom da neznam. Šta kažete?

Slika korisnika žana1's

Sad bi prijala ova pita. Goca, jeste probali?
Stići ćete u jedno poslijepodne, kako ne. Neki Vam umjesto maslaca znaju staviti mast

Slika korisnika Kamilo pl. Fofonjka-Bužinski's

I kako bi sad Vas jedan muški poput mene razumio? Nemožete se usuglasiti ni oko recepta, samo tu ih je par za istu stvar, a žene drage. Koja je najjednostavnija varijanta koju bi jedan muški kao iznenađenje mogao napraviti, prema Vašem mišljenju?

Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Ja sad pojela jabuku...niti treba brasno niti secer :)

Slika korisnika Svetlana Calija's

Evo i moje LENJE PITE
Za testo izradi 1 mararin,150 gr prah secera,400 gr brasna,3 zumanca i 1 prasak za pecivo.
Dobro izradjeno testo podeli na dva dela.
ZA NADEV,oguli 1 kg jabuka,izrendaj ih i ocedi od soka.Posebno ulupaj 3 belanca ,pa ih lagano umesaj u jabuke.Dodaj 1,5 kesucu cimeta,3 vanil secera ,2 stangle rendane cokolade i saku mlevenog keksa ili mrvica.
Tepsiju malo poulji i pobrasni,pa u nju razvij jedan deo testa.Preko testa pospi saku mlevenih oraha ili keksa.Stavi nadev.Preko njega izrendaj drugi deo testa i malo ga pritisni rukom.
Peci na umerenoj vatri.
Pecenu pitu zvadi iz rerne,pa kada se prohladi pospi sa prah secerom.

Slika korisnika Nada Djukić's

Po meni najljepši kolač.Pozdrav =D> :S :S :S

Slika korisnika Ajsa Mandic's

Mome mužu najdraži kolač, a i meni se veoma dopada.

Slika korisnika mirjana67's

Dobra pita..okus se razlikuje u dodavanju razlicitih sastojaka,limunove korice,ruma,kolicine secera,ali se lako pravi..posebno ako imate neko od kucnih pomagala kao npr.multipraktik??!! ja u njemu napravim tijesto i dok tijesto odmara, nadjev se priprema...pomocu papira za pecenje lako razvijete tijesto i tako ga prenesete na lim za pecenje,preko staviti nadjev i drugu polovicu tijesta ponovo razviti na papiru i samo je preokrenuti na povrsinu ,preko nadjeva..nista jednostavnije....kolac je jako ukusan !!

Slika korisnika Nadezda DJukic's

Molim za savjet.Spremam pekmez od sljiva a nigdje da nađem one zatavarače na kocke(za tegle).Ima li neko ideju kako da improvizujem?Unaprijed zahvaljujem

Slika korisnika mirjana67's

ako nemate zatvarace,platno sa istim dezenom je isto jako dekorativno vidjeti na marmeladama..preko bilo kakvog zatvaraca,komad tkanine voljenog dezena i zavezati sa spagicom na koju stavite ime marmelade..ovo je samo ideja !

Slika korisnika Jovanka Komazec's

kolac je predivan to je moj omiljeni kolac

Slika korisnika Jovanka Komazec's

kolac je predivan to je moj omiljeni kolac

"Još jedan recept iz TOP 50"