Francuska salata

Autor:   (palac x 1457) |moji recepti

Dan prije dočeka neizostavno je pripremiti francusku salatu (neka se prijavi itko tko je dočekao Novu godinu bez francuske salate)

Recepti - 4 - slika

Naravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih prisutnih.

Sastojci
 

za majonezu

  • 3 žumanjca
  • 1/2 litre ulja
  • 200 gr senfa estragon
  • sol i papar
  • par kapi limunovog soka

povrće

  • 3/4 do 1 kg sitnijeg krumpira podjednake veličine
  • 25 dkg mrkve 2
  • 5 dkg graška
  • 5 većih ili 10 manjih krastavaca (ovisno o veličini)
  • 40 dkg tvrdog sira

Priprema

Tajna dobre francuske salate je u majonezi, pa preporučujemo da ju sami napravite umjesto da kupite gotovu industrijsku. Za količinu koju ovdje preporučujemo (za petnaestak ljudi) potrebna su tri jaja, odnosno žumanjca. Žumanjca odvojiti od bjelanjaka i u njih prvo dodati jednu žličicu senfa pa lagano umiješati u jednoličnu masu. Potom lagano, kap po kap, dodavati ulje neprestance miješajući. Kad primijetite da ulje i jaja nisu povezani, prestati s dolijevanjem ulja i samo miješati na najvećoj brzini. Kad se žumanjca i ulje povežu, nastaviti s laganim dolijevanjem ulja. Tri žumanjca mogu "popiti" do pola litre ulja što će biti dovoljno za količinu ostalih sastojaka. Majoneza se može napraviti i od maslinovog ulja, što toplo preporučujemo. Kad se žumanjci i ulje povežu u jednoličnu, majonezastu smjesu, treba ju začiniti. Prvo umješati 200 gr senfa (preporučujemo estragon), a zatim dodati soli i papar. Majonezu treba kušati, a soli i papra treba staviti toliko da vam se učini da je majoneza "prežestoka", tj. da je preslana, malo prepaprena i prekisela. To je radi toga što se povrće kuha samo u vodi i samo nema nikakve dodatne arome, koju će dobiti od majoneze.

Krumpir skuhati u ljusci. Kad je kuhan, odmah ga oguliti od kore. Skuhati mrkvu i grašak. Svi sastojci kuhaju se odvojeno, samo u vrućoj vodi. Sve sastojke (krumpir, mrkvu, krastavac i sir) narezati na kockice jednake veličine ( približne veličini zrnca graška), sve zajedno pomješati s majonezom i dobro izmješati. Ostaviti u hladnjaku najmanje 12 sati da se dobro ohladi i poveže. Ove količine su okvirne, mogu i ponešto varirati. Također, ovdje smo naveli osnovne sastojke francuske salate. U ovu recepturu može se dodati i kuhana šunka i korijen kuhanog celera.

za majonezu 3 žumanjca 1/2 litre ulja 200 gr senfa estragon sol i papar par kapi limunovog soka povrće 3/4 do 1 kg sitnijeg krumpira podjednake veličine 25 dkg mrkve 2 5 dkg graška 5 većih ili 10 manjih krastavaca (ovisno o veličini) 40 dkg tvrdog sira Priprema Tajna dobre francuske salate je u majonezi, pa preporučujemo da ju sami napravite umjesto da kupite gotovu industrijsku. Za količinu koju ovdje preporučujemo (za petnaestak ljudi) potrebna su tri jaja, odnosno žumanjca. Žumanjca odvojiti od bjelanjaka i u njih prvo dodati jednu žličicu senfa pa lagano umiješati u jednoličnu masu. Potom lagano, kap po kap, dodavati ulje neprestance miješajući. Kad primijetite da ulje i jaja nisu povezani, prestati s dolijevanjem ulja i samo miješati na najvećoj brzini. Kad se žumanjca i ulje povežu, nastaviti s laganim dolijevanjem ulja. Tri žumanjca mogu "popiti" do pola litre ulja što će biti dovoljno za količinu ostalih sastojaka. Majoneza se može napraviti i od maslinovog ulja, što toplo preporučujemo. Kad se žumanjci i ulje povežu u jednoličnu, majonezastu smjesu, treba ju začiniti. Prvo umješati 200 gr senfa (preporučujemo estragon), a zatim dodati soli i papar. Majonezu treba kušati, a soli i papra treba staviti toliko da vam se učini da je majoneza "prežestoka", tj. da je preslana, malo prepaprena i prekisela. To je radi toga što se povrće kuha samo u vodi i samo nema nikakve dodatne arome, koju će dobiti od majoneze. Krumpir skuhati u ljusci. Kad je kuhan, odmah ga oguliti od kore. Skuhati mrkvu i grašak. Svi sastojci kuhaju se odvojeno, samo u vrućoj vodi. Sve sastojke (krumpir, mrkvu, krastavac i sir) narezati na kockice jednake veličine ( približne veličini zrnca graška), sve zajedno pomješati s majonezom i dobro izmješati. Ostaviti u hladnjaku najmanje 12 sati da se dobro ohladi i poveže. Ove količine su okvirne, mogu i ponešto varirati. Također, ovdje smo naveli osnovne sastojke francuske salate. U ovu recepturu može se dodati i kuhana šunka i korijen kuhanog celera.

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
šest i dva jednako je
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika zakira imamagic's

uz navedene sastojke francuske salata,ja bih dodala leso kuhanu piletinu izrezanu na male kockice,a nebih dodavala sunku.Pileće meso je od prsa.

Slika korisnika raull's

Moja francuska salata se sastoji od:
1kg krompira, 25 dkg karote (mrkve), 25 dkg biži (grašak), 7-8 manjih kiselih kukumara (krastavci), 6 tvrdo kuhanih jaja, 1 velika tegla majoneze, žlica senfa, papar, sol, ocijeđeni mali limun,

Slika korisnika ana's

Osim navedenih sastojaka dodajem manje majoneze koju nadomjestim s plavim vrhnjem i ne uklapa mi se limun.

Slika korisnika baba's

Jeste li probali staviti komadiće oguljene jabuke u francusku salatu?
Ugodno me iznenadio sastojak kada sam to prvi puta jela. Naravno, ne podnosim kuhana jaja u francuskoj salati. Taj sastojak izbjegavam iako dosta ljudi to jede.

Slika korisnika Prah's

Ja isto dodajem jabuke seckane na manje kockice...ali probajte sa ananasom iz konzerve...može i svijež...fantastičan ukus...bar za mene :)

Slika korisnika Sandra's

Ja u Francusku stavin klasika:grašak,mrkva,krumpir,2-3 tvrdo kuhana jaja,nekoliko sitno sjeckanih kiselih krastavaca,nasjeckane šunke,kiselo vrhnje,1-2 vrećice majoneze(po potrebi),žlicu senfa ,soli po potrebi.U sve to može se dodati i lešo kuhana pileća prsa izrezana na male komadiće ali to je onda Ruska salata i isto je super.

Slika korisnika najj mama's

najvise vollim francusku salatu i nikada je nisam znala napraviti al uz vasu pomoc i vase prekrasne recepte ja mislim da je ova najljepsa od svih NAJBOLJI STE!!!!!!!!!!!!!!!!

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

super

Slika korisnika naata's

U francusku sa majonezom (1 vrečicu) stavim i 1,5 do 2 kisela vrhnja jer mi je inače suha, a zbog vrhnja ima i laganiji okus, te na 1 kg krumpira cijelu staklenku krastavaca

Slika korisnika naata's

U francusku sa majonezom (1 vrečicu) stavim i 1,5 do 2 kisela vrhnja jer mi je inače suha, a zbog vrhnja ima i laganiji okus, te na 1 kg krumpira cijelu staklenku krastavaca

Slika korisnika Gabriela's

izgleda da sam ja jedina koja ne jede francusku salatu.. :-((

Slika korisnika Maja_'s

Gabriela piše:
izgleda da sam ja jedina koja ne jede francusku salatu.. :-((

Ma nisi jedina,ni ja nejedem,ali moram napraviti za obitelj i goste :)

Slika korisnika Gabriela's

hahhha...
moji znaju da si trebaju donijeti J)

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

izgleda da ja jedina jedem ovako, 1 tegla majoneze 6-7 mrkvi , kojh 10 krastavaca , 20 dag graška 6, 7 jaja začini(papar i sol) ižlica vrhnje i limuna ili (kiselime od krastavaca)

Slika korisnika Maja_'s

Majonezu radim sa 4 zumanjca i 4dl ulja,senf
zatim sve klasika povrce(krumpir kuham u slanoj vodi narezan na male kockice)sok od jednog limuna,a sve ostalo po zelji..To je recept od moje bake i uvijek pogodi tocno za docek N.Godine...Zelim vam svima sretnu novu 2012...

Slika korisnika Ljiljana.p5555's

Moj francuska je čista klasika.Majoneza,kuhana mrkva, grašak,jaja i kiseli krastavci.Začinim sa malo soli i vegete i dodam koju člicu kiselog vrhnja i to je to.Ovu godinu ću probati sa krumpirom pa da vidim koja je razlika.A i domaća majoneza mi zvući super.:)

Slika korisnika jelena.corak0@gmail.com's

recept za francusku je super,ja dodam jos jednu kiselu jabuku.

Slika korisnika jelena.corak0@gmail.com's

recept za francusku je super,ja dodam jos jednu kiselu jabuku.

Slika korisnika LidijaGlavni u kuhinji's

Moja francuska salata izgleda sasvim drugacije. Jedna glavica belog luka. 100 gr. oraha (ja stavim vise), malo maslinovog ulja. To sve ide u blender ili se lepo odradi za tucnikom dok se ne dobije homogena smesa. Iseckaju se na sitno 2-3 krastavca (veliki-letnji), a moze i jos nekoliko malih kiselih krastavca. To se ostavlja da otstoi da puste vodu.Moze da se doda jedan skuvan krompir koji se gnjeci sa viljuskom, isecka se sunka (nije obavezno) stavi se izgnjecen sir oko 400-500 gr., 2-3 kasike semfa,2-3 kasike majoneza (moze i vise, sve je stvar ukusa) i sve se umesa sa kiselom pavlakom (vrhnje). Doda se biber (paper), kopar i sve zacine koje volite. Ovo je letnja salta i uvek se prva pojede.

"Još jedan recept iz TOP 50"