Crni rižot od sipi

Autor: tatjana   (palac x 1703) |moji recepti

0
recepti_bez_slike

Možda ste do sada zazirali od pripreme rižota sa sipinim crnilom? Ovaj recept, ukoliko imate samo malo vještine u čišćenju sipe, možete upotrijebiti i u vlastitoj kuhinji i spremiti izvrsno jelo.

crni rižoto

Sastojci

  • sipa sa crnilom u količini od 1,20 kg
  • riža 30 dkg
  • maslinovo ulje 1,5 dcl
  • kapule 20 dkg 
  • češnjak 4 češnja 
  • pire rajčice 1 žlica 
  • svježi peršin 1 vezica 
  • žlahtina 10 dcl 
  • prošek 5 dcl
  • riblji temeljac 1/2 l 
  • domaći ocat 1 žlica 

Priprema

Operite sipe, očistite ih, vrećicu crnila odvojite i sipe narežite na kockice. Zagrijte maslinovo ulje i na njemu ispirjajte kapulu prethodno sitnije narezanu, dodajte kapuli sipu, a kad malo omekani i pire od rajčice, te nasjeckane peršin i češnjak. Dodajte ribljeg temeljca,  začine i žlahtinu i kuhajte 15 do 20 minuta. Potom uspite rižu, prošek i na kraju sipino crnilo. Ostvaite još neko vrijeme da se kuha, pa maknite sa izvora topline i pustite da odstoji vodeći računa o al dente stanju riže. Najbolje je poslužiti uz limun i svježi peršin.
 

Prosjek: 5 (+405)
sipa sa crnilom u količini od 1,20 kg riža 30 dkg maslinovo ulje 1,5 dcl kapule 20 dkg  češnjak 4 češnja  pire rajčice 1 žlica  svježi peršin 1 vezica  žlahtina 10 dcl  prošek 5 dcl riblji temeljac 1/2 l  domaći ocat 1 žlica  Priprema Operite sipe, očistite ih, vrećicu crnila odvojite i sipe narežite na kockice. Zagrijte maslinovo ulje i na njemu ispirjajte kapulu prethodno sitnije narezanu, dodajte kapuli sipu, a kad malo omekani i pire od rajčice, te nasjeckane peršin i češnjak. Dodajte ribljeg temeljca,  začine i žlahtinu i kuhajte 15 do 20 minuta. Potom uspite rižu, prošek i na kraju sipino crnilo. Ostvaite još neko vrijeme da se kuha, pa maknite sa izvora topline i pustite da odstoji vodeći računa o al dente stanju riže. Najbolje je poslužiti uz limun i svježi peršin.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+405)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
deset - šest =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika raull's

Sviđa mi se ovaj crni rižot od sipe,samo ova kombinacija dodataka vino,prošek i kvasina.Meni tu ne ide prošek

Slika korisnika Glavni u kuhinji's

ne ide ni kvasina ..ovaj recept za crni rizoto baci u smece

Slika korisnika Pero's

10 dcl=1 litra
15 dcl= 1,5 litara
Unutra ide litra vina i litra i po maslinovog???

Slika korisnika raull's

Napisala bih samo jedan osvrt na količinu ulja i vina. Na 30 dkg riže nikako ne može doći količina 1,5 l ulja a šta se tiče vina i to je previše u odnosu na 30 dkg riže. Mislim da se je donosioc prijedloga malo zbunija.

Slika korisnika raull's

evo moj prijedlog za crni rižot :
sastojci za 5 osoba
2 sipe oko 60 -70 dkg
5 šalica od kafe riže
2 veče kapule, 5 špica luka,1/2 struka petrusimula,miješano maslinovo ulje da pokrije dno teče (otprilike 6-7 žlica),crnilo od sipa, 1 žlica kvasine, 1 žlica konšerve,sol i papar.
Priprema :
Sitno izrizati kapulu i ubaciti u teču kojoj je pokriveno dno sa uljem. Lagano šufigavati pa dodati sitno izrizane sipe. isiči luk i petrusimul pa dodati. Sve skupa lagano šufigavat. Posoliti i popapriti.Ubaciti 1 žlicu konšerve i crnilo obe sipe. Uliti vode da pokrije sipu. Lagano kuvati.Kada je sipa na po gotova ubaciti rižu i stalno mišati da ne zagori. Po potrebi dodavati tople vode. U međuvremenu provati da li fali papra i soli. Pri kraju kuvanja riže uliti 1 žlicu kvasine.To će vam bit rižot za lizat prste.

Slika korisnika Vanja's

Raulle ja isto tako kuvan crni rižot ali bojim se da recept ne kuže oni koji su van dalmatinskog govornog područja ,a šteta je da ga ne iskoriste .Pozdrav

Slika korisnika Tomek's

Crni mornarski rižoto od sipe
Ovo je jedno od najboljih jela dalmatinske kuhinje, treba vremena i strpljenaja da se napravi. Ali je pripremu moguće podjeliti na dva djela, pripremu same sipe znači prije nego smo dodali rižu i samo ukuhavanje riže. To znači da možete lako prije nego vam dođu gosti sve pripremiti i onda samo kad su svi tu ukuhati rižu, jer od trenutka kad ukuhate rižu jede se za cca- 35-40 min, a ovo jelo ne valja podgrijano ili hladno. Jelo je 100 put bolje nego izgled, valjda zato kao što samo ime kaže, mornari nisu marili za izgled nego za ukus.

• 0,75-1 kg sipe (neočišćene)
• 200g crvenog luka
• 3 veća (6 manjih) režnja bijelog luka
• 1 blago ljuta feferona
• 100 g friško naribanog parmezana
• 1,5 dl vrhnje
• 6 DL riže (obavezno okruglog zrna)
• 2,5 dl bijelog vina
• 3 DL maslinovog ulja
• 1 EL sjeckanog peršuna
Za kuhanje sipe potrebno vam je još:
• par listova lovora
• 2 VŽ korijandera u prahu
• 1 par gumenih rukavica

Navucite rukavice i primite se čišćenja sipe. U čišćenju leži tajna dobrog rižota.
Gledajte da sipa nije do kraja odmrznuta jer dok je onako polutvrda lakše se čisti.
Zarežite sipu po ledima i izvadite kost (ako imate papigu razveselite je njome).
Glavu oprezno, zarežite ako treba i iščupajte je zajedno sa iznutricom.
Iznutricu odrezite od glave.
E sad dolazi najvažnije; na dnu iznutrice se nalazi se jedna mala vrečica sa smedjom tekučinom, odrežite to oprezno (pazivši da se ne razlije) i to je jedini dio koji bacamo.
Veliko smeđe su jetra i ona se naravno ne baca.
Iz glave izvadite onu kuglu(zub).
Crnilo i oprezno odstranite (crna večica) i stavite na poseban tanjur.
Bjelu masu (sjeme) ,odstranite i stavite na tanjur sa iznutricama.
Sa samog tjela odstranite crnilo i stavite ga na tanjur zajedno sa cernilom iz utrobe.
Tjelo i glavu obacite u vodu u koju ste dodali korijander i lovorov list te kuhajte dok sipa ne pomekani.
NE bacajte tu vodu.
Na ne prevruće maslinovo ulje ubacite luk i feferon narezan na sitno te pržite dok luk ne pozlatni, dodajte češnjak SAMO da zamiriši te zalijte vinom. Kada vino ishlapi dodajte crnilo i prodinstajte 15 min i tada dodajte ostale iznutrice i prodinstajte još 5 min.
Do pola kuhanu sipu narežite na cca. pol centimetra velike komade i dodajte takodjer luku i crnilu te samo kratko prodinstajte.
Na ovom mjestu možete prekinuti i sačekati goste..

Dodajte rižu okruglog zrna i lagano prodinstajte 5-7 min.
Podlijte sa juhom od kuhane sipe toliko da se smjesa samo prekrije.
Uz stalno mješanje i dodavanje juhe kada se smjesa osuši, kuhajte dok zrno riže ne bude 90% gotovo.
Umješajte parmesan i vrhnje, ako je potrebno dosolite (vegeta i juha u kocki) promješajte i stavite na stranu.
Ostavite poklopljeno jedno 10 min. da
jelo odahne...
Slike kako čistiti sipu
http://moja-kuhinja.com/rakovi-i-glavonosci/crni-mornarski-rizoto-od-sipe.html
Dobar tek želi vam tomek
Kada rižoto izvadite i stavite na pogodni tanjur za serviranje, posipajte sve sa sjeckanim peršunom.

Slika korisnika Irena Bušić's

:) :) :) :) moj recept za rižoto
• 3 češnja češnjaka
• 1 luk (kapula)
• 2 dl crnog vina
• 30 dg riže
• Crnilo od sipe
• peršin
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• 0,5 litre ribljeg temeljca
• mala kocka maslaca
• parmezan
Luk i češnjak narezati na sitne komade te staviti na zagrijano maslinovo ulje.Kada poprimi zlatno žutu boju dodati rižu i riblji temeljac,te kuhati na laganoj vatri 10 min. Dodati crnilo,peršin, kocku maslaca sol i papar, te ostaviti još nekoliko minuta na laganoj vatri uz miješanje.
Posuti parmezanom!

  • P1040396.JPG

"Još jedan recept iz TOP 50"