Brudet sa bakalarom

Autor: tatjana   (palac x 1638) |moji recepti


Premda karakteristična, nekima posve neprivlačna, mirisa i izgleda, osobito kada ga nabavite sušenog, bakalar je izvrsna riba koju na naše stolove najčešće donose blagdani, Badnjak naročito. Češće pripreman u predjelima uz more, ni kontinentalcima, zahvaljujući globalizaciji kuharskih tehnika i namirnica, okusa, mirisa i jela, nije više stran. Omiljeni način pripreme bakalara jest na brudet.

bakalar

Sušeni bakalar, koji tijekom prosinca postaje obavezan dio asortimana prodavaonica koje drže do sebe, uistinu je namirnica koju ljudi poznaju tisućama godina. Činjenicu da se da fino posušiti i tako bude lakši za rukovanje, transport i čuvanje koristili su i norveški vikinzi pa je bakalar bio njihove brodske prehrane, baš kao što je danas najpoznatiji proizvod kojeg Norveška izvozi. Istina, kod nas se ne može, kao u toj zemlji, birati između pet kategorija kvalitete koji se nazivaju ekstra superiorna, superiorna, imperijalna, univerzalna i popularna, ali i osobne olfaktorne sposobnosti mogu dobro poslužiti u izboru najboljeg za badnju večeru. 

Što je najvažnije u izboru dobrog bakalara?

Nek vam vizualno bude prihvatljiv, što svijetlije boje i što pravilnijeg, ravnijeg izgleda, sa težinom oko 1/2 kg. Računajte na to da ćete ga trebati, prije kuhanja, namakati u vodi najmanje jedan cijeli dan, pri čemu ćete dva do tri puta mijenjati vodu u kojoj se moći. Ima i kraća varijanta omekšavanja. Naime, možete ga "tući"!

No, kako vam drago! Kad ga omekšate, očistite mu ostatke unutrašnjosti i ljuske, stavite ga u lonac i pripremajte uz ove namirnice i ovim redosljedom: 

  • narežite 4 glavice crvenog luka, veće po mogućnosti, na kolutove 
  • pirjajte kolutove na ulju, a kad postanu staklasti dodajte
  • nasjeckanih 5 režnjeva bijelog luka

Zajedno s korom skuhajte 2 kilograma krumpira kojeg potom ogulite i narežite na ploške debele oko jednog centimetra. 

Za dovršetak priprema treba vam još i dodatna 2 režnja bijelog luka i vezica peršina. 

Slažite namirnice u lonac slijedećim redosljedom:

  • krumpir
  • bakalar
  • ispirjani crveni i bijeli luk
  • usitnjeni peršin

Sve zajedno posolite i popaprite po ukusu.

Taj postupak ponavljajte dok ne ispunite lonac ili potrošite namirnice. Nek vam na vrhu bude krumpir kojeg onda pospite fino nasjeckanim bijelim lukom. Prelijte taj složenac vodom u kojoj se kuhao bakalar i to tako da voda prekrije krumpire, a ukoliko će trebati, tijekom kuhanja dodajte još tekućine. 

Nije još gotovo

Tome svemu dodajte konzervu pelata srednje veličine, malo umaka od rajčice (može i koncentrata), još malo papra i soli, te po želji malo vegete. Svakako, i maslinovo ulje! 

Kuhajte na tihoj vatri oko sat vremena uz povremeno dolijevanje vode u kojoj se kuhao bakalar. Pred sam završetak u brudet se dodaje još 1,5 dl maslinovog ulja i 1,5 dl vina, te soli i papra ako treba. 

Užitak za posnu badnju večeru je spreman! U slast!

Prosjek: 3.5 (+2)
perica

Mislim da nitko od vas nezna točno što ide u Čobanac. A idu sve vrste mesa koje ja ČOBAN čuvao na slavonskim pašnjacima, a sigurno nije čuvao srne, jelene, veprove i slično. Raznislite zašto se zove baš ČOBANAC.

prikaz
Igor Škevin

Da bi hobotnica bila mekana, ne treba kuhanje s čepom, treba je zamrznuti. Tako kažu kuhari iz restorana poznatih po dobrim hobotnicama.
Na kakav lim da stavite hobotnicu koja ispusti pola litre vode?! Stavite je u dovoljno veliku zdjelu s poklopcem koji dobro brtvi, da se ne zaj***vate s folijom.

prikaz
raull

Moje mišljenje na vaš recept vezano je na podlijevanje vodom.Nikako ne dodavati vodu . Kada se hobotnica sa krompirima zatvori sa folijom,u toku pečenja ona pusti svoju tekućinu i podljevanje je nepotrebno.Malo i popaprite. Inače ostali postupak je po meni dobar. Više sam puta spremala, imam bogato iskustvo.

prikaz
kiki

ljudi probajte umjesto vina malo politi rakije šljivovice, jako jako ukusno... daje jednu dozu svjezine

prikaz
dava

hobotnicu samu staviti u posudu bez ičega, peći je oko 20 min zatim vodu koju pusti presuti u drugu teću zatim staviti krompire i ostale mirodije. 15 min pred kraj tekućinu iz teće staviti na kolo dok provrije u nju staviti 2-3 češnja češnjaka 1,5 dl vina bjelog i da kuha 2 min. zatim sa time preliti hobu.

prikaz
Antika777

popodne ce se peci odojak,uvijek mi ispadne odlicno,nasolim ga vecer prije i dok se pece podljevam ga pivom i ispadne odlicno!

prikaz
Irena Bušić

:) :) :) :) moj recept za rižoto
• 3 češnja češnjaka
• 1 luk (kapula)
• 2 dl crnog vina
• 30 dg riže
• Crnilo od sipe
• peršin
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• 0,5 litre ribljeg temeljca
• mala kocka maslaca
• parmezan
Luk i češnjak narezati na sitne komade te staviti na zagrijano maslinovo ulje.Kada poprimi zlatno žutu boju dodati rižu i riblji temeljac,te kuhati na laganoj vatri 10 min. Dodati crnilo,peršin, kocku maslaca sol i papar, te ostaviti još nekoliko minuta na laganoj vatri uz miješanje.
Posuti parmezanom!

prikaz
Marija Trstoglavec

Ja sam umjesto 6-7 dl mlijeka stavila 5 dl mlijeka i 2 dl jogurta tekućeg, tijesto je ispalo savršeno!! Probajte: klipiće napuniti dimljenim sirom (kod mene se uvijek pojede sve) :)

prikaz
mamica

Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero ljudi

prikaz
byB

Mira žao mi je što ti ispada rijetko. Nemoj odustati od toga što si dobila, jednostavno dodaj još malo želina pomiješanoga sa žličicom šećera i ponovno zakuhaj i kuhaj oko 3 minute. Ako je sve ostalo prema receptu mora se stisnuti. Ja sam još jednom pregledala recept i napisala sam točno kako sam radila. Nadam se da će uspjeti !

prikaz
Nek vam vizualno bude prihvatljiv, što svijetlije boje i što pravilnijeg, ravnijeg izgleda, sa težinom oko 1/2 kg. Računajte na to da ćete ga trebati, prije kuhanja, namakati u vodi najmanje jedan cijeli dan, pri čemu ćete dva do tri puta mijenjati vodu u kojoj se moći. Ima i kraća varijanta omekšavanja. Naime, možete ga "tući"! No, kako vam drago! Kad ga omekšate, očistite mu ostatke unutrašnjosti i ljuske, stavite ga u lonac i pripremajte uz ove namirnice i ovim redosljedom:  narežite 4 glavice crvenog luka, veće po mogućnosti, na kolutove  pirjajte kolutove na ulju, a kad postanu staklasti dodajte nasjeckanih 5 režnjeva bijelog luka Zajedno s korom skuhajte 2 kilograma krumpira kojeg potom ogulite i narežite na ploške debele oko jednog centimetra.  Za dovršetak priprema treba vam još i dodatna 2 režnja bijelog luka i vezica peršina.  Slažite namirnice u lonac slijedećim redosljedom: krumpir bakalar ispirjani crveni i bijeli luk usitnjeni peršin Sve zajedno posolite i popaprite po ukusu. Taj postupak ponavljajte dok ne ispunite lonac ili potrošite namirnice. Nek vam na vrhu bude krumpir kojeg onda pospite fino nasjeckanim bijelim lukom. Prelijte taj složenac vodom u kojoj se kuhao bakalar i to tako da voda prekrije krumpire, a ukoliko će trebati, tijekom kuhanja dodajte još tekućine.  Nije još gotovo Tome svemu dodajte konzervu pelata srednje veličine, malo umaka od rajčice (može i koncentrata), još malo papra i soli, te po želji malo vegete. Svakako, i maslinovo ulje!  Kuhajte na tihoj vatri oko sat vremena uz povremeno dolijevanje vode u kojoj se kuhao bakalar. Pred sam završetak u brudet se dodaje još 1,5 dl maslinovog ulja i 1,5 dl vina, te soli i papra ako treba.  Užitak za posnu badnju večeru je spreman! U slast! Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
pet i jednako je trinaest
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Tjedni menu's

meni definitivno najbolje jelo (valjda zato što ga jedem samo 2x godišnje)