Bajadera

Autor: tatjana   (palac x 1702) |moji recepti

6

Ovaj kolač izgledom i okusom podsjeća na poznatu bombonijeru ”Bajadera”, a budući da može stajati i do desetak dana, idealan je za blagdanske dane.

Recepti - 3 - slika

Sastojci

  • 800 g šećera
  • 1/2 litre vode
  • 250 g maslaca
  • 300 g oraha
  • 300 g mljevenih keksa (petit beurre ili slično)
  • 75 dkg čokolade

Glazura

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 75 g maslaca
  • Ušpinati šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuhati dok se sav šećer otopi, a smjesa postane sirupasta)


Priprema

Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovno počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orahe i kekse. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dvije boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti stanijolom te prvo uliti tamnu, a onda svijetlu smjesu. Preko svega preliti glazuru. Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150 g čokolade i žlice masti.

Prosjek: 4 (+7)
800 g šećera 1/2 litre vode 250 g maslaca 300 g oraha 300 g mljevenih keksa (petit beurre ili slično) 75 dkg čokolade Glazura 150 g čokolade za kuhanje 75 g maslaca Ušpinati šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuhati dok se sav šećer otopi, a smjesa postane sirupasta) Priprema Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovno počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orahe i kekse. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dvije boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti stanijolom te prvo uliti tamnu, a onda svijetlu smjesu. Preko svega preliti glazuru. Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150 g čokolade i žlice masti. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+7)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
+ deset = petnaest
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Lela's

Primamljivo

Slika korisnika sanela begulic's

bajadera je odlicna

sani85

Slika korisnika dija23's

ovaj kolač najviše obožavam...

Slika korisnika Brankica Grgic Elzner's

Čini mi se nešto puno 75dag čokolade, da nije 75g, tj 7,5 dag?

Slika korisnika Tome Paranet's

Kolač po mom ukusu, mnogo mi se sviđa. Ja bih vam preporučio da probate španske kugle sa smokvama i bademom. Detaljan opis recepta imate na:
http://catering-beograd.com

Slika korisnika kruškica's

jako fin kolač a jednostavan za pripremu

Slika korisnika Cica's

odlično,
hvala

Slika korisnika sv1971's

Sto mi se najvise svidja kod Tatjane je da joj kolaci nisu preslatki a veoma jednostavni. Ovo mi je najdrazi kolac , jedva cekam da ga probam.

Slika korisnika Dragica Đurak's

fantastična bajaderica moji je ukućani obožavaju

Slika korisnika Dragica Đurak's

fantastična bajaderica moji je ukućani obožavaju

Slika korisnika Dragica Đurak's

:H

Slika korisnika Tanja Matijevic's

75 dkg cokolade??? koju velicinu lima koristite za bajaderu ....hvala

"Još jedan recept iz TOP 50"