Bajadera

Autor: tatjana   (palac x 2351) |moji recepti

8

Ovaj kolač izgledom i okusom podsjeća na poznatu bombonijeru ”Bajadera”, a budući da može stajati i do desetak dana, idealan je za blagdanske dane.

Recepti - 3 - slika

Sastojci

  • 800 g šećera
  • 1/2 litre vode
  • 250 g maslaca
  • 300 g oraha
  • 300 g mljevenih keksa (petit beurre ili slično)
  • 75 dkg čokolade

Glazura

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 75 g maslaca
  • Ušpinati šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuhati dok se sav šećer otopi, a smjesa postane sirupasta)


Priprema

Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovno počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orahe i kekse. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dvije boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti stanijolom te prvo uliti tamnu, a onda svijetlu smjesu. Preko svega preliti glazuru. Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150 g čokolade i žlice masti.

Prosjek: 4 (+10)
800 g šećera 1/2 litre vode 250 g maslaca 300 g oraha 300 g mljevenih keksa (petit beurre ili slično) 75 dkg čokolade Glazura 150 g čokolade za kuhanje 75 g maslaca Ušpinati šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuhati dok se sav šećer otopi, a smjesa postane sirupasta) Priprema Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovno počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orahe i kekse. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dvije boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti stanijolom te prvo uliti tamnu, a onda svijetlu smjesu. Preko svega preliti glazuru. Napomena: U originalnom receptu za bajaderu glazura se radi od 150 g čokolade i žlice masti. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+10)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
+ sedam = dvanaest
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
1
Slika korisnika Lela's

Primamljivo

2
Slika korisnika sanela begulic's

bajadera je odlicna

sani85

3
Slika korisnika dija23's

ovaj kolač najviše obožavam...

4
Slika korisnika Brankica Grgic Elzner's

Čini mi se nešto puno 75dag čokolade, da nije 75g, tj 7,5 dag?

5
Slika korisnika Tome Paranet's

Kolač po mom ukusu, mnogo mi se sviđa. Ja bih vam preporučio da probate španske kugle sa smokvama i bademom. Detaljan opis recepta imate na:
http://catering-beograd.com

6
Slika korisnika kruškica's

jako fin kolač a jednostavan za pripremu

7
Slika korisnika Cica's

odlično,
hvala

8
Slika korisnika sv1971's

Sto mi se najvise svidja kod Tatjane je da joj kolaci nisu preslatki a veoma jednostavni. Ovo mi je najdrazi kolac , jedva cekam da ga probam.

9
Slika korisnika Dragica Đurak's

fantastična bajaderica moji je ukućani obožavaju

10
Slika korisnika Dragica Đurak's

fantastična bajaderica moji je ukućani obožavaju

11
Slika korisnika Dragica Đurak's

:H

12
Slika korisnika Tanja Matijevic's

75 dkg cokolade??? koju velicinu lima koristite za bajaderu ....hvala

"Još jedan recept iz TOP 50"