Džem od smokvi

Autor: raull   (palac x 1025) |moji recepti

0
recepti_bez_slike

Puno je vas koji tražite domaći recept za džem od svježih smokvi. Ovo je starinski recept s Hvara.

Recepti HR - 2 - slika

Količina:

  • 3 kg zrelih smokvi
  • 90 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 naribane žlice korice od limuna i naranče
  • 2 žlice ruma

Kuhanje:

Smokvama odstraniti peteljku i dio kore, koliko najbolje uspije. Nije važno očistiti cijelu koru jer ona daje odličan ukus. U veliki lonac od rosfaja ubaciti očišćene i na komadiće izrezane smokve, a smokve se mogu i samljeti. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od naranče i limuna te rum. Kuhati na laganoj vatri uzneprestano miješanje da ne zagori. Kuhati otprilike dva do dva i pol sata, dok se smjesa ne zgusne. Džem je gotov kada je dovoljno gust, a još uvijek tečan i uliva se u ranije sterilizirane staklenke.

Priprema staklenki :

Gotovu, tekuću još toplu marmelada uliti u staklenke. Staklenke staviti u zagrijanu pečnicu na 150-180°C, maksimalno 10 minuta samo da mermelada u staklenkama uzavri. Staklenke se nakon toga vade iz pečinice, pokriti čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se ohlade.  Dobro ohlađene staklenke se zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. Nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Kad se nova staklenka otvori, čuvati ju u hladnjaku. Kako je recept napisala raull pročitajte u rubrici vaših recepata.

Prosjek: 3.5 (+8)
3 kg zrelih smokvi 90 dkg šećera 2 vanilin šećera 3 naribane žlice korice od limuna i naranče 2 žlice ruma Kuhanje: Smokvama odstraniti peteljku i dio kore, koliko najbolje uspije. Nije važno očistiti cijelu koru jer ona daje odličan ukus. U veliki lonac od rosfaja ubaciti očišćene i na komadiće izrezane smokve, a smokve se mogu i samljeti. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od naranče i limuna te rum. Kuhati na laganoj vatri uzneprestano miješanje da ne zagori. Kuhati otprilike dva do dva i pol sata, dok se smjesa ne zgusne. Džem je gotov kada je dovoljno gust, a još uvijek tečan i uliva se u ranije sterilizirane staklenke. Priprema staklenki : Gotovu, tekuću još toplu marmelada uliti u staklenke. Staklenke staviti u zagrijanu pečnicu na 150-180°C, maksimalno 10 minuta samo da mermelada u staklenkama uzavri. Staklenke se nakon toga vade iz pečinice, pokriti čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se ohlade.  Dobro ohlađene staklenke se zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. Nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Kad se nova staklenka otvori, čuvati ju u hladnjaku. Kako je recept napisala raull pročitajte u rubrici vaših recepata. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+8)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
devet - osam =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika dubravka ledinskiGlavni u kuhinji's

ja pravim đem od smokava po svom nahođenju:1kg smokava ,1/2kg šećera i jednostavno kuham do željene gustine .stavim u tople teglice zatvorim i pokrijem krpama da se ohlade u svom znoju .sutra poslažem sa ostalom zimnicom.može trajati godinamaako se ne pojede ili ne podjeli .nemože se pokvariti .

Slika korisnika raull's

Najbolje je pripremati mermeladu onako kako ste do sada radili,isprobani recepti su najbolji. Ja svoju marmeladu od smokava uvijek radim po gore navedenom receptu i uvijek je dobra a da ne govorim koliko može trajati .

Tanja Jelavić

Slika korisnika Slavica Klaric's

Vaš recept je vrlo jednostavan i što je nsjvažnije malo šećera svega 20 dkg. po kilu smokava. Skuhala sam đem i vrlo je ukusan, tako kažu moji ukućani.Hvala.

Slika korisnika Tanja(Raull)'s

Poštovana Slavica!
Drago mi je da ste skuhali đem od smokava po mom receptu.Vrlo je jefnostavan.Po meni za očuvanje najvažnija je sterilizacija posuda.
Srdačan pozdravTanja

"Još jedan recept iz TOP 50"