Pečeni ajvar

Autor: tatjana   (palac x 18575) |moji recepti

9
  5 kg paprika 2,5 kg plavih patliđana 7,5 dcl ulja 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona) 0,5 l alkoholnog octa 2,5 l vode 3 žlice soli 3 žlice šećera žlica papra u zrnu Priprema   Oprati patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da provrije. Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane i papriku, staviti na stanu da se ohladi. Ovo ponavljati dok se sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje. Može se staviti u pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pečnice i promješati. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+11)
UPDATE: 18.9.2018. Ajvar nije baš originalno s našeg područja, ali se udomaćio. Ovo je recept za ajvar pečen u ulju.
Recepti - 2 - slika

Iako u dućanima ima odličnih proizvoda, kad jednom napravite svoj ajvar, shvatit ćete da se isplatilo uložiti malo vremena i truda. Ovaj recept je brz način za pripremu ajvara, budući ne zahtjeva guljenje paprika kako to nalažu tradicionalni izvorni recepti.

Sastojci

 

  • 5 kg paprika
  • 2,5 kg plavih patliđana
  • 7,5 dcl ulja
  • 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
  • 0,5 l alkoholnog octa
  • 2,5 l vode
  • 3 žlice soli
  • 3 žlice šećera žlica papra u zrnu

Priprema

 

  1. Oprati patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da provrije.
  2. Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane i papriku, staviti na stanu da se ohladi.
  3. Ovo ponavljati dok se sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
  4. Može se staviti u pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pečnice i promješati.
Prosjek: 3.5 (+11)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Samo Lela's

isprobano - extra je

2
Slika korisnika Samo Lela's

izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H

3
Slika korisnika Samo Lela's

izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H

4
Slika korisnika Ana Eric's

super recept hvala :H

5
Slika korisnika Jadranja K.'s

Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.

6
Slika korisnika Gogsy1x's

svaka cast...napokon netko tko zna kako se pravi ajvar!

7
Slika korisnika Samo Lela's

=D> =D>

Jadranja K. piše:
Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.

Jadranja K. piše:
Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.

8
Slika korisnika nerma's

ovo je super