Domaće krvavice

Autor: Etnomama   (palac x 8631) |moji recepti

0
2-3 svinjske glave 1 kg svinjskih pluća 1 kg svinjskih jezika 1/2 kg luka 1 kg hajdine kaše oko 1/2 l svinjske krvi oko 130 gr kuhinjske soli oko 15 gr mljevenog papra oko 15 gr slatke mljevene paprike 1 gr mljevene čili paprike oko 15 metara tankih svinjskih crijeva svinjska mast Što činiti s namirnicama: Meso, dakle, svinjske glave, pluća i jezike stavite kuhati dok ne bude mekano. Potom ga usitnite u stroju za mljevenje mesa na nožić malog promjera rupa. Luk pirjajte na svinjskoj masti pa i njega propustite u meso kroz stroj za mljevenje. Toj smjesi dodaje se kuhana hajdina kaša, svinjska krv i začini, te se sve dobro promiješa. Ako baš ne biste mješavinu isprobavali sirovu, a ipak vas zanima je li dovoljno ljuta, ispecite par zrnca u tavici, te kušajte prije nadijevanja. Ranije nastojte soljena svinjska tanka crijeva namočiti u mlakoj vodi. Takva namočena crijeva navucite na punilicu i u njih spuštajte smjesu za krvavice. Dobivene kobasice zatim stavljajte u vruću vodu temperature cca 70 stupnjeva. Ne smije ključati. Kako provjeriti jesu li krvavice kuhane: Ako mislite da su krvavice kuhane, a niste baš sigurni, crijevo ubodite tankom iglicom na nekom mjestu i ako iz njih izlazi sukrvica potrebno je još kuhati. Tek kad izlazi bistra masna tekućina, krvavice su kuhane. Krvavice ostavite u hladnoj i zračnoj prostoriji da se površina crijeva osuši. Ovako pripremljene krvavice možete peći na 150 celzijevih stupnjeva oko pola sata, ali za blagovanje u dugim zimskim večerima one se mogu i posušiti pa tako čuvati ili ih možete smrznti u ledenici. Bit će jako fine ako uz njih poslužite krumpir, kuhani ili restani, žgance i, naravno, kiselo zelje. Dakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško. Svaki domaćin će navedene količine začina prilagodiiti svome ukusu i odrediti sam slanost, jačinu crvene boje ili paprenost.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2) ‹ Domaće krvavice najbolji recept Krvavice ›
Neki ih zovu obarene kobase, neki devenice, ali njihovo ime - krvavice - najbolje govori koji im je ključan sastojak. Do nedavno, kada su se kolinja masovno prakticirala po selima, krvavice je pravi domaćin sa svojim pomoćnicima izrađivao paralelno sa svim ostalim mesnim prerađevinama. A smjesa se, prije nadijevanja u crijevo, obavezno isprobavala sirova. Zimske večere bile su slasne uz pečene krvavice, kiselo zelje i restani krumpir.
Recepti - 4 - slika

Za 5 kg smjese trebat će vam:

  • 2-3 svinjske glave
  • 1 kg svinjskih pluća
  • 1 kg svinjskih jezika
  • 1/2 kg luka
  • 1 kg hajdine kaše
  • oko 1/2 l svinjske krvi
  • oko 130 gr kuhinjske soli
  • oko 15 gr mljevenog papra
  • oko 15 gr slatke mljevene paprike
  • 1 gr mljevene čili paprike
  • oko 15 metara tankih svinjskih crijeva
  • svinjska mast

Što činiti s namirnicama:

Meso, dakle, svinjske glave, pluća i jezike stavite kuhati dok ne bude mekano. Potom ga usitnite u stroju za mljevenje mesa na nožić malog promjera rupa.

Luk pirjajte na svinjskoj masti pa i njega propustite u meso kroz stroj za mljevenje. Toj smjesi dodaje se kuhana hajdina kaša, svinjska krv i začini, te se sve dobro promiješa. Ako baš ne biste mješavinu isprobavali sirovu, a ipak vas zanima je li dovoljno ljuta, ispecite par zrnca u tavici, te kušajte prije nadijevanja.

Ranije nastojte soljena svinjska tanka crijeva namočiti u mlakoj vodi. Takva namočena crijeva navucite na punilicu i u njih spuštajte smjesu za krvavice. Dobivene kobasice zatim stavljajte u vruću vodu temperature cca 70 stupnjeva. Ne smije ključati.

Kako provjeriti jesu li krvavice kuhane:

Ako mislite da su krvavice kuhane, a niste baš sigurni, crijevo ubodite tankom iglicom na nekom mjestu i ako iz njih izlazi sukrvica potrebno je još kuhati. Tek kad izlazi bistra masna tekućina, krvavice su kuhane.
Krvavice ostavite u hladnoj i zračnoj prostoriji da se površina crijeva osuši. Ovako pripremljene krvavice možete peći na 150 celzijevih stupnjeva oko pola sata, ali za blagovanje u dugim zimskim večerima one se mogu i posušiti pa tako čuvati ili ih možete smrznti u ledenici.

Bit će jako fine ako uz njih poslužite krumpir, kuhani ili restani, žgance i, naravno, kiselo zelje.

Dakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško. Svaki domaćin će navedene količine začina prilagodiiti svome ukusu i odrediti sam slanost, jačinu crvene boje ili paprenost.

 

Prosjek: 3.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika GgsYA's
1508
Vote up!